dbandmax 01.08.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, zbudowałem do z cegły ceramicznej Porotherm, położyłem tynki cementowo-wapienne filcowane. Ściany cementowo wapienne powinny dobrze wchłaniać ewentualna wilgoć w czasie np słabszego dogrzania budynku. Chciałbym zęby farba jaka pomaluje moje tynki cementowo-wapienne nie stopowała wchłaniania wody, oddychała? Czy jeśli kupie farbę lateksowa Dulux Latex lub Nobiles Latex to czy moje ściany będą chłonąć wilgoć, oddychać? Czy powinienem kupić tylko i wyłącznie farby akrylowe aby zapewnić moim ścianą odpowiadania paliwochłonność? Dziękuję z góry za odpowiedz.Pozdrawiam,dbandmax Farby jakie zamierzam kupic to ..Nobiles kolor Kamionkowa Jesien Latex, http://www.nobiles.pl/?q=pages/products/wallsinside/2629Dulux kolor Sliwka Wegireka Latex http://www.dulux.pl/p_kolory_swiata_emulsja.html Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez dbandmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.08.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) ...jak już masz takie nastawienie to idź za ciosem i zastosuj farby wysoko paroprzepuszczalną. Takimi są farby wapienne i kredowe... zaraz za nimi stoi farba aquatex firmy Kabe - jest to farba akrylowo-krzemianowa (jak dobrze pamiętam) ...ogólnie akryle i lateksy nie są bardzo przepuszczalne za to krzemianowe tak. O swoich wyborach raczej zapomnij... ...identycznie na zewnątrz też musisz pomyśleć by nie zamknąć "wylotu" więc odpada styropian i tynki akrylowe... ...ale ogólnie ja jestem z tych co nie wierzą w "oddychanie" przegród budowlanych a usuwanie wilgoci powinno następować poprzez skuteczną wentylację czyli wentylację mechaniczną... grawitacyjna w budynkach niskich czyli jednorodzinnych nie jest skuteczna... Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts