Jarecky007 01.08.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 witam mam dom na glinie, z tylu dzialki jest lekkie wzniesienie. na wiosne kiedy jest najwiecej wody, poziom wod gruntowych, ktore oceniam przy pomocy studni obok domu, oczywiscie podwyzsza sie jak to na wiosne. kondygnacje sa takie: piwnica prawie na rowni z gruntem, wyzej podwyzszony parter, pietro. takze do poziomu posadzki w piwnicy nigdy woda nie podchodzi. z moich obserwacji wynika ze wody sa ponizej poziomu law, lub w najbardziej mokrych okresach moze troche powyzej ław. czy ma sens robienie drenazu opaskowego wogole? bo sama dzialke to planuje nawiezc troche ziemi tam gdzie jest glina i ewentualnie zrobic liniowe odwodnienia do rowu na glebokosci ok 50 cm. napisalem w innym dziale tego posta ale chyba nie bardzo go lubie przegladaja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 01.08.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Nie odpowiem na Twoje pytanie ale powiem jak ja zrobilem.Dom na piaszczystej skarpie, poziom wod gruntowych w tym roku wyjatkowo wysoko tj.85 cm ponizej law fundamentowych i mimo wszystko zrobilem drenaz dla swietego spokoju.Koszt 200 pln za rury,50 pln za zwir,90 pln za geowloknine. Mam nadzieje ze woda nigdy nie podejdzie tak wysoko.Jedna wazna sprawa, mam gdzie ta wode z drenazu odprowadzic bo teren za domem nizej. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 01.08.2010 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 to ile mb drenazu robiles? tylko z jednej strony tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 01.08.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Carpenter78 zauważ, że masz teren piaszczysty. Jarecky007 ty masz glinę. Musisz się zastanowić czy masz tą wodę gdzie odprowadzić. Ponieważ przy takim podłożu jak twoja to jest największym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 02.08.2010 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) akurat u mnie to nie jest problem, mam poza dzialka , obok drogi row melioracyjny do ktorego moge odprowadzac wode glownie chodzi mi o to czy jest wogole problemem ze okresowo woda moze byc na poziomie law fundmentowych? bo do piwnicy to mi nie podchodzi. Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez Jarecky007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts