Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stemplowanie - teriva

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie w odniesieniu do wytycznych dot. podpór montażowych pod terivę. Od 4m w górę ma być min. 2 podpory montażowe.

Czyli wg mnie, razem z podporami przy ścianach trzymającymi rygi pod opuszczony wieniec będzie 4 szt. na belkę.

Czy jeżeli mam szerokość między ścianami równą 4,17m i dam trzy grube a nie cztery stemple (dwa skrajne przy ścianach i jeden pośrodku) na każdą belkę, wystarczy?

|o------------------------o----------------------o|

pozdrawiam,

Wydaje mi się, że zaraz pod ścianą nośną nie dajemy stempli, sama ściana jest podporą dla belki. Podpory dajesz w środku czyli co okolo 1m. Z tego co kojarze to sam strop przed zalaniem musisz lekko "wybrzuszyć" do góry. Po zalaniu i ściągnięciu stępli będziesz miał równy. Tylko ile tego wybrzuszenia to zabardzo nie wiem.

Zależy chyba od rodzaju stropu i jego rozpiętości

zdaje się że ob. Luka już założył taki wątek, gdzie są ładne rysuneczki/filmy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164464-Oparcie-zbrojenia-wie%C5%84ca-Teriva-I

Racja, betonie, ale w tym temacie tylko o podpory mi się rozchodzi. :) A na filmikach, bardzo zacnych zresztą, nie za dużo ich.

Faktem jednak jest, że u mnie stemple są już poustawiane. Założyliśmy docelowo, że na ropiętości ok. 4-4,2, będą trzy podpory - 2 skrajne i jedna pośrodku. Maestro orzekł, że to w końcu nie monolit a ilość podpór zgadza się na styk z zaleceniami, że do 4 m włącznie ma być jedna podpora pośrodku.

Chyba wytrzyma.

• 6 months później...