luka 01.08.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam, Mam pytanie w odniesieniu do wytycznych dot. podpór montażowych pod terivę. Od 4m w górę ma być min. 2 podpory montażowe. Czyli wg mnie, razem z podporami przy ścianach trzymającymi rygi pod opuszczony wieniec będzie 4 szt. na belkę. Czy jeżeli mam szerokość między ścianami równą 4,17m i dam trzy grube a nie cztery stemple (dwa skrajne przy ścianach i jeden pośrodku) na każdą belkę, wystarczy? |o------------------------o----------------------o| pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 02.08.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Wydaje mi się, że zaraz pod ścianą nośną nie dajemy stempli, sama ściana jest podporą dla belki. Podpory dajesz w środku czyli co okolo 1m. Z tego co kojarze to sam strop przed zalaniem musisz lekko "wybrzuszyć" do góry. Po zalaniu i ściągnięciu stępli będziesz miał równy. Tylko ile tego wybrzuszenia to zabardzo nie wiem.Zależy chyba od rodzaju stropu i jego rozpiętości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 zdaje się że ob. Luka już założył taki wątek, gdzie są ładne rysuneczki/filmy:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164464-Oparcie-zbrojenia-wie%C5%84ca-Teriva-I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 05.08.2010 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 zdaje się że ob. Luka już założył taki wątek, gdzie są ładne rysuneczki/filmy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164464-Oparcie-zbrojenia-wie%C5%84ca-Teriva-I Racja, betonie, ale w tym temacie tylko o podpory mi się rozchodzi. A na filmikach, bardzo zacnych zresztą, nie za dużo ich. Faktem jednak jest, że u mnie stemple są już poustawiane. Założyliśmy docelowo, że na ropiętości ok. 4-4,2, będą trzy podpory - 2 skrajne i jedna pośrodku. Maestro orzekł, że to w końcu nie monolit a ilość podpór zgadza się na styk z zaleceniami, że do 4 m włącznie ma być jedna podpora pośrodku. Chyba wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 13.02.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam. Odśiweżę trochę, gdyż potrzebuję stemple, ale nie wiem ile dokładnei kupić. Strop teriva o powierzchni około 80 m2. Ile stempli kupić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts