Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy już ktoś to wyprodukował?

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Witam,

Marzy mi się videodomofon, którego odbiornik nosiłbym przy sobie w postaci podobnej do "komórki". Chciałbym będąc np. w ogrodzie obejrzeć na wyświetlaczu osobę, która stoi przed furtką i móc ją (ewentualnie) wpuścić włączając zamek elektromagnetyczny. Czy już ktoś coś takiego wyprodukował (i czy nie kosztuje to "krocie"?)

Pozdrawiam

Z tego co się orientuję niestety takich rozwiązań "przyjaznych" nie ma. Są odbiorniki przenośne z akumulatorem, jednak jest to dość sporych rozmiarów urządzenie niezbyt praktyczne. Rozumiem, że Pana interesowałoby np. rozwiązanie pokroju iPhona. Coś takiego trudno będzie Panu znaleźć.

Witam,

nasza firma pracuje nad takim rozwiązaniem (oparte na VoIP i SIP)

staramy się aby nasze instalacje były bardzo uniwersalne pod względem urządzeń dostępowych i póki co całą automatyką można sterować za pośrednictwem przeglądarki www (a więc wielu małych przenośnych urządzeń typu iPhone, iPod, HTC i wlele innych)

jesteśmy w trakcie testów urządzeń zewnętrznych (kamery) i jak wszystko pójdzie dobrze to do końca tego roku wideodomofon będzie dostępny na wszystkich urządzeniach będących w budynku (przy okazji cała automatyka pozwalająca zapalić światło, otworzyć furtkę, drzwi, bramę etc.)

i w zależności od łącza na zewnątrz (zestawiane będzie połączenie pomiędzy domofonem a telefonem komórkowym)

pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
i w zależności od łącza na zewnątrz (zestawiane będzie połączenie pomiędzy domofonem a telefonem komórkowym)

Interesujące. Ale też i ciekawość pali, jak dużo to będzie kosztowało (mam nadzieję, że to nie będzie zabawka dla milionerów?):jawdrop:

Pozdr.

Znamy ten produkt. Jest to dopiero część funkcjonalności. Problemem i trudnością jest reszta po stronie urządzeń mobilnych. Chodzi o aplikację SIP over www.

Poza tym cena tego Heliosa jest trochę poza zasięgiem dla wielu osób... Dbamy o kieszeń naszych Klientów. W każdym razie dzięki za czujność!

Witam,

Marzy mi się videodomofon, którego odbiornik nosiłbym przy sobie w postaci podobnej do "komórki". Chciałbym będąc np. w ogrodzie obejrzeć na wyświetlaczu osobę, która stoi przed furtką i móc ją (ewentualnie) wpuścić włączając zamek elektromagnetyczny. Czy już ktoś coś takiego wyprodukował (i czy nie kosztuje to "krocie"?)

Pozdrawiam

http://www.siedle.pl/scope

Zakładam że w tym wykonaniu krocie... ale jak widzę Pana który na filmie to reklamuje to już wiem że to... bezcenne... :)

... Ale użytkownik Homiq sugeruje jednak ciekawsze rozwiązanie. Lepiej skorzystać w tym wypadku z jakiegoś ogólnie dostępnego uniwersalnego urządzenia mobilnego niż mieć w kieszeni kolejną słuchawkę. Powinno być taniej i praktyczniej.

Edytowane przez Paweł Irek

Gość Konto usunięte_12*

Tak, czy siak, widzę, że trzeba będzie poczekać (choćby do IV kwartału 2010).

Boję się jednak, że to Dziecko zostanie "wylane z kąpielą", bo każdy z tych producentów (homiq i siedle) chce wyprodukować przy tej okazji jakiś "kombajn" z dodatkowymi funkcjami, a to mi już "zalatuje" Baaaaardzo Wysoką Ceną!

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16539-Telefon-bramofon-kamera

Brakuje tylko urządzenia 3 w jednym za normalną kasę

Wszystko to jednak NIE TO, o czym pisałem na początku. Mnie nie chodzi o to, aby oglądać kogoś stojącego przed furtką podczas oglądania telewizji, tylko wtedy, gdy jestem w ogrodzie 50 metrów od tej furtki i zanim komuś otworzę (o ile nawet usłyszę dzwonek), to stoi biedak nie wiedząc, czy w ogóle jestem w domu.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

a nie możesz podejść do furtki te 50 metrów? Zajmie Ci jakieś 60 sekund. Gość nie zanudzi się na śmierć w tym czasie- może np. podziwiać furtkę czy wzór na bruku...A problem słyszalności gongu na zewnątrz można rozwiązać. Pomyśl- zanim wyjmiesz tego palmtopa z kieszeni, zanim odpalisz aplikację...

Gość Konto usunięte_12*
a nie możesz podejść do furtki te 50 metrów? Zajmie Ci jakieś 60 sekund.

Byłoby fajnie, gdyby to nie było 15 razy w ciągu dnia (przeważnie domokrążcy i każda "wizyta" coraz bardziej wkurzająca) i gdybym nie był 67-letnim emerytem ("dziadkowi" "ścieżkę zdrowia" chcesz "fundować?"). Serca nie masz:offtopic:

• 2 weeks później...
  • 6 months później...
Witam,

Pozdrawiam

Witam!

Spotkałem się już z czymś takim. Wideodomofon Kenwei współpracuje z

BRAMKA VAR-1 i modułem FGR-4 http://www.alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=23024 Integracja tych modułów z wideodomofonem Kenwei pozwala łączyć się przez komórke z wideodomofonem i odwrotnie, zwolnić zaczep, otrzymać zdjęcia MMS osoby, która stoi pod drzwiami twojego domu.

Opis:

• dwukierunkowa komunikacja audio pomiędzy wideodomofonem a

telefonem komórkowym

poprzez sieć GSM,

• inteligentny algorytm przekazu połączenia z detekcją lokalnego

odbioru rozmowy,

• transmisja MMS-ów z sekwencją zdjęć z kamery bramofonu i/lub

systemu CCTV,

• przekazywanie połączeń tylko podczas nieobecności właściciela

(czuwanie systemu),

• głosowa lub ukryta informacja o przekierowaniu połączenia,

• regulowany czas opóźnienia przekierowania połączenia,

• kontrola i zmiana przekazów przez użytkownika (niezależne

komendy SMS: AUDIO, MMS-y)

• zdalne sterowanie (komendą SMS) systemowym przekaźnikiem

wideodomofonu (rygiel),

• zdalne pobranie zdjęć z kamery bramofonu i/lub systemu CCTV,

poprzez MMS-a: 'na życzenie'

• łatwa integracja: 3-przewodowa magistrala + sygnał VIDEO,

• regulacja poziomu dźwięku w bramofonie i telefonie komórkowym,

• system nie ogranicza innych funkcji systemów a podnosi ich

funkcjonalność,

• współpraca z wybranymi modelami wideodomofonów Kenwei,

Pozdr

• 2 weeks później...
No tak, ale chyba ten odbiornik nie jest tak mały, jak "komórka". A i monitor jest oddzielnie(?)

Mozesz zastosowac rozwiązanie KENWEI'a, z modulem gsm-owym i modulem zamieniajacym obraz z kamery wideodomofonu na klatke jpg i wysyła mms'em do ciebie. robilem cos podobnego kiedys.

Witam,

Pozdrawiam

Może zacznijmy od pytania :

Jakiej wielkości sakiewkę planujesz wydać na to rozwiązanie.

Generalnie nie widzę specjalnie problemu aby obraz osoby dzwoniącej był wyświetlany na laptopie, smartfonie czy tablecie, a następnie po przeprowadzeniu rozmowy otwierany przy jego pomocy.