Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układ cegieł w kominie murowanym

Recommended Posts

szanowni...

prosze o podpowiedź...

rozglądam sie po dachach i widze kominy murowane z cegły klinkierowej ...

stanąłem przed problemem... jak układać warstwy cegieł tak żeby wszystkie były przewiązane i przesunięte - brak spoiny na wysokość 2 cegieł...

zadanie niby banalna....ale sie zaciąłem...

gdyby cegły dzielące kanały były układana jedna na drugiej bez przewiązania - to da radę bez wiekszych kombinacji...ale...

http://img715.imageshack.us/img715/9343/komin.jpg

kolor czarny - pierwsza warstwa

kolor czerwony - jak do do cholery ułozyc?

NETbet

p.s.

to jest u nas ten mniejszy komin... drugi to wyzwanie - 6 kanałów ( 4 wentylacyjne 14x27, 2 spalinowe 27x27 ) i po środku ściana nośna 25

Edytowane przez netbet
juz znalazłem

pierwszą warstwe robisz taką jak masz narysowane w lewym dolnym rogu (czarny komin na dole)

dla drugiej, w skrajnych szczytowych warstwach dajesz po 2 cegły pełne czyli jedna za drugą

w przewiązce pośredniej dajesz jedną cegłę w środku

zostaje miejsce na 1,5 cegły po dłuższych bokach - tam dajesz 2x po 3/4 cegły.

masz przewiązanie i ładny widok cegieł

pzdr

Witam Panowie, ja również mam problem z kominem z tym że mam taki układ, niestety nie umiem wklejać zdjęć więc postaram się go opisać:

od lewej strony mam dwa podwójne kanały wentylacyjne, kolejnie za nimi jest kanał spalinowy z wkładem fi200, za kanałem spalinowym jest kanał wentlacyjny pojedynczy - podłużny i za tym kanałem jest jeszcze jeden podwójny.

W projekcie mam komin systemowy, natomiast chciałbym zrobić murowany z cegły pełnej. Mam jeszcze z tym związane drugie pytanie, czy cegłę pełną można murować na

"sztorc" czyli na 12cm wysokości, a nie na "płasko" 6cm wysokości.

Jeśli ktoś biorąc pod uwagę mój ( nie wiem czy zrozumiały) opis, będzie mi w stanie odpowiedzieć będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam

• 4 years później...

Dużo przykładów jest na chomikuj . pl -> wiązania cegieł

przykład poniżej

1,2 kanały, 4 kanały - 2x2

Poniżej zdjęcia dla kominów 3 i 4 kanały 14x14cm w linii, zdjęcia dotyczą jak zaczynać murować z poziomu 0 z dziurami na wybranie resztek zaprawy - zamiast dziur i cegieł połówek należy dać dwie cegły 3/4 "dziewiątki" lub jedną całą cegłę.

kominy na zewnątrz.jpg

komin  cztery kanały.jpg

komin trzy kanały.jpg

komin trzy kanały.jpg

komin trzy kanały.jpg

Edytowane przez slayer74

Jest możliwość wymurowania komina tak by ładnie wyglądał tzn każda warstwa same wozówki pełnej cegły z przesunięciem w co drugiej warstwie o 1/2 cegły - oczywiście dla kanałów 14x14 lub wielokrotnoś, z jednoczesnym prawidłowym przewiązaniem.

Trochę dodatkowej pracy to zapewnia ale łatwiej to ogarnąć i nie popełnić błędu niż w skomplikowanych układach murowania z połówkami, 3/4 i całymi cegiełkami.

Czy chodzi o to, że przegrody w kanałach są z półowek cegieł ustawionych w pionie jedna na drugiej?

Wtedy przegrody nie były by wiązane.

Ja to robiłem w ten sposób, że murowałem jedną warstwę całą cegłą, w kolejnej warstwie wycinałem kątówką w cegłach w miejscu przegród na ok 4cm "wnękę" (pozostawało ok 8 cm) w którą wpuszczałem cegły z przegród na ok 3cm + ok 1cm miejsca na wypełnienie zaprawą.

Przewiązanie powinno wynosić min 1/3 wysokości materiału - tj dla pustaka o h=24 to jest min 8cm, dla cegły o h=6cm tj 2cm, ja mam 3 więc normy zachowane.

Kolejna warstwa znowu całe cegły. Spoiny się nie pokrywają ani w przegrodach ani w licu i wygląda to dobrze. Z cięciem wiadomo trochę zabawy jest ale przy moim tempie murowania z klinkieru pomocnik się i tak nudził :)

Edytowane przez _olo_