netbet 02.08.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) szanowni... prosze o podpowiedź... rozglądam sie po dachach i widze kominy murowane z cegły klinkierowej ...stanąłem przed problemem... jak układać warstwy cegieł tak żeby wszystkie były przewiązane i przesunięte - brak spoiny na wysokość 2 cegieł... zadanie niby banalna....ale sie zaciąłem... gdyby cegły dzielące kanały były układana jedna na drugiej bez przewiązania - to da radę bez wiekszych kombinacji...ale... http://img715.imageshack.us/img715/9343/komin.jpg kolor czarny - pierwsza warstwakolor czerwony - jak do do cholery ułozyc? NETbet p.s.to jest u nas ten mniejszy komin... drugi to wyzwanie - 6 kanałów ( 4 wentylacyjne 14x27, 2 spalinowe 27x27 ) i po środku ściana nośna 25 Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez netbet juz znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 tak, dobrze zauważone kominy z klinkieru żeby ładnie wyglądały są budowane niespecjalnie zgodnie z zasadami murowania /często jest to obudowa tzw. kominów systemowych i wtedy jest ok/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.08.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 prawidłowo, powinno się drugą warstwę zrobić z tzw ósemek czyli 3/4 cegły, wtedy masz przewiązanie. Ale murarze robią różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.08.2010 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 a możesz jakis szkic poglądowy wrzucić...?cholera - nie bardzo potrafię sobie to wyobrazić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.08.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 pierwszą warstwe robisz taką jak masz narysowane w lewym dolnym rogu (czarny komin na dole)dla drugiej, w skrajnych szczytowych warstwach dajesz po 2 cegły pełne czyli jedna za drugąw przewiązce pośredniej dajesz jedną cegłę w środku zostaje miejsce na 1,5 cegły po dłuższych bokach - tam dajesz 2x po 3/4 cegły.masz przewiązanie i ładny widok cegiełpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 06.08.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 ... i wszystko jasne!dzięki. ..czyli bez ciecia cegieł się nie obejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 06.08.2010 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 http://img837.imageshack.us/img837/3729/kominmay.jpg własnie tak to ma wyglądać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 06.08.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam Panowie, ja również mam problem z kominem z tym że mam taki układ, niestety nie umiem wklejać zdjęć więc postaram się go opisać:od lewej strony mam dwa podwójne kanały wentylacyjne, kolejnie za nimi jest kanał spalinowy z wkładem fi200, za kanałem spalinowym jest kanał wentlacyjny pojedynczy - podłużny i za tym kanałem jest jeszcze jeden podwójny.W projekcie mam komin systemowy, natomiast chciałbym zrobić murowany z cegły pełnej. Mam jeszcze z tym związane drugie pytanie, czy cegłę pełną można murować na "sztorc" czyli na 12cm wysokości, a nie na "płasko" 6cm wysokości.Jeśli ktoś biorąc pod uwagę mój ( nie wiem czy zrozumiały) opis, będzie mi w stanie odpowiedzieć będę niezmiernie wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 09.08.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Pomijając względy wizualne, przy obmurowywaniu, cegłę na sztorc można postawić. Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez sacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slayer74 12.07.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Można prosić ponownie o rysunki dla 2,3,4,5,6 otworów wentylacyjnych 14cm na 14cm. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slayer74 14.07.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Dużo przykładów jest na chomikuj . pl -> wiązania cegieł przykład poniżej 1,2 kanały, 4 kanały - 2x2 Poniżej zdjęcia dla kominów 3 i 4 kanały 14x14cm w linii, zdjęcia dotyczą jak zaczynać murować z poziomu 0 z dziurami na wybranie resztek zaprawy - zamiast dziur i cegieł połówek należy dać dwie cegły 3/4 "dziewiątki" lub jedną całą cegłę. Edytowane 14 Lipca 2015 przez slayer74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.07.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Jest możliwość wymurowania komina tak by ładnie wyglądał tzn każda warstwa same wozówki pełnej cegły z przesunięciem w co drugiej warstwie o 1/2 cegły - oczywiście dla kanałów 14x14 lub wielokrotnoś, z jednoczesnym prawidłowym przewiązaniem.Trochę dodatkowej pracy to zapewnia ale łatwiej to ogarnąć i nie popełnić błędu niż w skomplikowanych układach murowania z połówkami, 3/4 i całymi cegiełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slayer74 14.07.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Mógłbys to narysować np. w programie Paint? Czy chodzi o to, że przegrody w kanałach są z półowek cegieł ustawionych w pionie jedna na drugiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 20.07.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Czy chodzi o to, że przegrody w kanałach są z półowek cegieł ustawionych w pionie jedna na drugiej? Wtedy przegrody nie były by wiązane. Ja to robiłem w ten sposób, że murowałem jedną warstwę całą cegłą, w kolejnej warstwie wycinałem kątówką w cegłach w miejscu przegród na ok 4cm "wnękę" (pozostawało ok 8 cm) w którą wpuszczałem cegły z przegród na ok 3cm + ok 1cm miejsca na wypełnienie zaprawą. Przewiązanie powinno wynosić min 1/3 wysokości materiału - tj dla pustaka o h=24 to jest min 8cm, dla cegły o h=6cm tj 2cm, ja mam 3 więc normy zachowane. Kolejna warstwa znowu całe cegły. Spoiny się nie pokrywają ani w przegrodach ani w licu i wygląda to dobrze. Z cięciem wiadomo trochę zabawy jest ale przy moim tempie murowania z klinkieru pomocnik się i tak nudził Edytowane 20 Lipca 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts