Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy oleju na polbruku.

Recommended Posts

Drodzy Koledzy i koleżanki.Mam problem.Położyłem polbruk,i niestety z samochodu wyciekł mi olej z silnika i mam plamę,Proszę podajcie nazwę środka który to zmyje,ewentualnie wasze sposoby.Będę bardzo wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam.

Świeże plamy po oleju usuwałem używając pędzla i terpentyny balsamicznej, nalanej do jakiegoś naczynia.

Terpentyną trzeba po kilka razy zmyć plamy. Trochę śladu po oleju jednak zostaje. Resztę załatwia słońce i deszcz, po około 2 miesiącach plamy znikają całkowicie.

• 1 month później...
Oleje, detergenty i jakikolwiek tłuszcz z kostki dobrze ściąga sorbent. Spróbuj tego.

Dzięki darrrek, a podpowiedz jeszcze czy działa to też na stare plamy czy świeżutkie? bo u mnie trochę starawe te plamiska .... nie wiem czy podziała

pozdrawiam,

Asia

• 2 weeks później...
Zabrudzenia olejem silnikowym ze względu na podciąganie kapilarne kostki są najbardziej uciążliwe do usunięcia, ponieważ zanieczyszczenie wnika w strukturę betonu. Można próbować i dobierać preparaty czyszczące, ale sprawdzonym domowym sposobem fachowca z Libetu jest zwykły „Ludwik” do mycia naczyń wymieszany w proporcji 1:3 z wodą. Kilkakrotne przetarcie plamy i spłukanie myjką ciśnieniową powinno usunąć zanieczyszczenie.

• 8 months później...

Witam,

przechodziłem drogę poszukiwania środka do usuwania plam dość długo. Próbowałem kilku preparatów, w każdym bądź razie najlepsze efekty dało użycie preparatu glostar do usuwania plam olejowych. Przy starych plamach musiałem co prawda powtórzyc dwa trzy razy ale koniec końców schodziło. Myjka ciśnieniowa też daje dobre rezultaty, wczesniej tak myłem ale teraz niestety nie mam już do dyspozycji