nikielback 16.10.2010 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 do 2112 wojtekDziękuję pięknie. Ciąć sama nie zamierzałam - bo już się przy okazji twardej dachówki przekonałam, że trzeba sprzętu i umiejętnościzamierzałam zakupić taką pociętą. poza tym w "moim" składzie budowlanym można pociąć cegłę klinkierową więc, jeżeli zdobędę samodzielnie cegłę rozbiórkową - u mnie w regionie pięknej cegły bezlik, a ludzi którzy jej nie doceniają niestety równie dużo.z "przepisu" skorzystam - mam na budowie dwie piękne ściany, które chciałabym samodzielnie okleić płytkami z cegły.Mam jeszcze pytanie jak zapewnić sobie wystarczającą szeroką (tzn. zbliżoną do grubości zaprawy cementowej) fugę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.10.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 . Mam jeszcze pytanie jak zapewnić sobie wystarczającą szeroką (tzn. zbliżoną do grubości zaprawy cementowej) fugę? :)Tak samo jak robią to murarze. Spoina przy klinkierze , w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać, waha się w przedziale 5-12mm. Wystarczy z drewnianej listwy o potrzebnej szerokości spoiny, wyciąć sobie, kołeczki i układać je jak krzyżyki przy układaniu płytek. Pewnie murarze żachnęliby się na taki sposób, ale amator może sobie poćwiczyć w ten sposób. Panowie , którzy układają klinkier elewacyjny , mają sznurek i taki niewielki metalowy klocek, którym sprawdzają szerokość fugi i poziomy. Cegła i tak nie będzie miała dokładności płytki, więc przy szerokiej spoinie różnica nawet 2-3 mm nie będzie raziła, w końcu to murarka a nie glazurnictwo. Myślę, że warto też przemyśleć rodzaj wątku jaki chcemy uzyskać na licu. Czasami ten prosty zakładkowy nie zawsze wygląda naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 23.10.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 dzięki. nigdy nie miałam okazji obserwować układania klinkieru elewacyjnego. a krzyżyki dysonansowe widziałam do 6 milimetrów. No cóż mówiłam żem amator Z drewnem miałam coś wspólnego ale murarka jest mi obca. mam nadzieję że po tej krótkiej instrukcji dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania0 25.10.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 (edytowane) Ja bardzo lubię ceglane ściany, ale muszę przyznac że tylko wtedy kiedy maja swój natutralny rudawy, albo czerony kolor. Jakoś nie specjalizowanie lubię cegły pomalowane na biało. Ostatnio natrafiłam na stronę dotyczącą projektowania wnętrz [moderowano] i musze przyznac że maja tam bardzo duzo ciekawych pomysłów. Może oni ci podpowiedza jak profesjonalnie wykonać taka ściane. Ja osobiscie bym sie za to sama nie brała ... Edytowane 13 Października 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 25.10.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 ania0, skoncz juz z ta reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murtorek 13.10.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Skoro mowa o ścianach z cegły pomalowanych na biało, to może coś takiego (ściana zrobiona z płytek z ciętej cegły) http://www.cegielnia-nad-sanem.pl/img/galeria/16.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika cieślak 12.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Skoro mowa o ścianach z cegły pomalowanych na biało, to może coś takiego (ściana zrobiona z płytek z ciętej cegły) http://www.cegielnia-nad-sanem.pl/img/galeria/16.jpg Witam! Czym jest pomalowana ściana z cegły? Wygląda rewelacyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts