melmunda 02.08.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam wszystkich. Mój problem polega na tym iż posiadam za domem małe pomieszczenie, była tam kiedyś łazienka (z 20 lat temu, w domu nie było ta tam podobno chodzili). I postanowiłem zrobić tam siłownie, wybiłem z kafelków wannę, wykręciłem bojler oraz wszystkie rury i załatałem dziury. Całość wykleiłem tapetą, bo do połowy ściany były kafelki. Na podłodze jest wylany chyba beton a na to położone kilka płyt (jakieś drewniane, jak papier takie prawie) na których leży dywan. Całe pomieszczenie ma 2.5 x 25m. Opisałem pomieszczenie to teraz napisze co się tam zaczęło dziać. Otóż wlazła straszna wilgoć, zwłaszcza od strony garażu (poniżej fotka). Na tapecie w dolnej jej części pojawił się grzyb, zaczęła cała się odklejać (na innych ścianach jest normalnie). Druga sprawa, dzień po opadach deszczu w całym pomieszczeniu jest strasznie wilgotno, tapeta jest cała mokra, wszędzie, aż można się z niej napić. I teraz moje pytanie: Co mam zrobić by było tam elegancko bez żadnej wilgoci? Legenda: w czerwonym kole znajdują się drzwi z korytarza do szkarni w zielonym kole, byla tam kiedys kratka z dziura a nad nia kran, dziure zalatalem a kran wykrecilem i takze zalatalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 02.08.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 1.Wentylacja pomieszczenia- powietrze musi skądś napływać do pomieszenia i zniego odpływać. Czyli forma przeciągu.2.Izolacja fundamentów, wilgoć może być zaciągana z mokrego gruntu.3.Izolacja dachu tak aby nie było przecieków np. na ściany. Większość tych aspektów z rysunkami w poniższym opracowaniu:http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,1051/Itemid,34/ To o piwnicach ale ma zastosowanie do tego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melmunda 02.08.2010 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Dobra, z tego co zrozumiałem z ów tekstu: - Muszę wylać nową posadzkę. Betonem? - Zrobić wentylacje. Myślę nad wykuciem niedużego otwory w ścianie i wstawienie tam takiej zaślepki, czy jak tam to się nazywa. To apropo wilgoci. Ale skoro będę musiał kuć w ścianach i lać na podłogę beton to myślę żeby zrobić porządnie tam jeszcze kilka rzeczy. A więc tak, na początku remontu chciałem tam kiedyś nakleić tapetę tylko na kafelki a resztę ściany oraz sufit pomalować zwykłą farbą. Lecz gdy pomalowałem i odczekałem aż zeschnie to nastepnego dnia farba strasznie odchodziła, więc wytapetowałem całe ściany i zostawiłem sufit tylko pomalowany, teraz z niego strasznie odchodzi ta farba i po 3 miesiącach już mało jej na tym suficie zostało. I tu moje pytanie, co zrobić by ta farba trzymała się tych ścian i sufitu? Bo planuje zrobić tak jak wcześniej myślałem, kafelki pod tapetę a reszta farbą machnąć. Tak jeszcze przy okazji, w jaki sposób mogę przykleić lustro do ściany? Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez melmunda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melmunda 02.08.2010 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 odświeżam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melmunda 03.08.2010 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 pomóż ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.08.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 to wszystko odłazi ze ścian bo jest za wilgotno. Zrób co proponuje Pan Lipski. Najpierw wszystko zrób tak aby było tam około 40-60% a temperatura 18-22C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 03.08.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) W szklarni jest wysoka wilgotność i ona przenosi się do innych pomieszczeń, przez drzwi i kratkęMusisz "odciąć" szklarnię od reszty pomieszczeń, inaczej wentylacja będzie przenosiła jeszcze więcej wilgoci. Najprostszym rozwiązaniem będzie zrobienie "przeciągu" w tym pomieszczeniu, zakładając jednocześnie szczelne drzwi do szklarni..Czyli zrobienie czegoś takiego:http://www.budujemydom.pl/images/stories/stan_surowy/went_piw2_600.jpglubhttp://www.budujemydom.pl/images/stories/stan_surowy/went_piw3_600.jpg i ocena czy to coś daje.Tzn. czy jest odpowiednie wietrzenie tego pomieszczenia. Jak nie, to zastosuj wentylator mechaniczny, wyciągowy i "wbij go w ścianę" Przed malowaniem zaleca się zagruntowanie tynków, unigruntem. Kup higrometr (wilgotnościomierz) i zobacz co pokazuje.Możesz kupić wentylator mechaniczny z higrostatem.Wentylator włącza się kiedy jest za wysoka wilgotność. Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez clevland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melmunda 03.08.2010 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ale wiecie, musi być jak najtaniej bo jestem jeszcze tylko nastolatkiem. Jutro postaram się zrobić zdjęcia i Wam to pokazać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts