Tomasz M 02.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam,Mam następujący problem.Remontuję stary budynek ze stropami Kleina typu półciężkiegoStrop ma standardową konstrukcję. Belki stalowe co 1200 mm pomiędzy belkami płyta Kleinacegła dziurawka - dwie sztuki na płasko - dwie pionowo itp.Belki stalowe to szyny kolejowe które niestety nie wychodzą ponad cegły ustawione pionowoW jednym pokoju chciałbym wykonać podłogę z desek drewnianych pod które muszę dać legaryI tu mój problem. Czy legary mam oprzeć na belkach stalowych czy może na częściach stropu gdzie cegły stoją pionowo?Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 02.08.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Wydaje mi się, że na cegłach to nie będzie najlepiej. Na moim stropie te cegły stojące pionowe w dużej części były pozbijane, czyli zrównane ze stropem. Może tak zrobić ze wszystkim pionowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 03.08.2010 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Czyli radzisz oprzeć belki drewniane tylko na szynach stalowych?Cegieł raczej nie będę zbijał bo dom ma 40 lat i zaprawa nie jest najmocniejsza.Boję się że jak bym zaczął kucie to mi się cały strop zawali. Zresztą to nie problem. Pod drewnianą podłogą planuję wełnę więc się wyłoży na nierównościach.Bardziej interesuje mnie sprawa elementów nośnych takiego stropu. Czy są to tylko belki stalowe czy również cegły postawione pionowo. A jeżeli tylko belki stalowe to po co taki dziwny układ cegieł (2 x pionowo, 2 x płasko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts