pepe2009 02.08.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam! W projekcie mam 2 stropy terriva(parter+piętro) o rozpiętości 6m. Budynek nie ma ścian nośnych wewnętrznych....Wykonawca namawia mnie na rezygnację ze stropu nad piętrem bo jest ono całkowicie nieużytkowe(wysokośc w najwyższym punkcie to 1 metr)....bo to znacznie obniży koszty budowy. I teraz: -cieśla nr 1 - bardzo dobry pomysł-cieśla nr 2- bardzo zły - bo jak zmienimy na strop drewniany to trzeba go podeprzeć na tej rozpiętości-jeżeli to zrobimy to cała siła dachu pójdzie na dolny strop(terriva) który nie jast podparty bo nie ma ścian nośnych i będą delikatnie mówiąc jaja....dodatkowo ścianki działowe na piętrze zaprojektowane są z płyt gk a ja je już zmieniam na silikaty 12cm.... Dodatkowo dom budowany w głośnej okolicy i strop drewniany nie za bardzo do mnie przemawia pod względem akustyki(dom z silikatów, okna dźwiękoszczelne a tu okaże się że hałas dochodzi przez strop drewniany -pokrycie dachu blacha - bez pełnego deskowania).Będe wdzięczny za rady...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 a masz projekt i kierownika budowy /chyba?/ a ta burza mózgów "wykonafcuf" to może niech oni wystartują w wyborach samorządowychbędą sobie radzić w radach gmin.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 04.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 jaka konstrukcja dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 04.08.2010 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 dach dwuspadowy symetryczny o kącie 15 stopni oparty za pośrednictwem płatwi,słupków i murłat na podwalinach na stropowych i nośnych ścianach zewn(tak pisze w projekcie ;)pokryty blachą trapezową... kierbud mówi,że lepiej nie rezygnować z terrivy....pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 04.08.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 no ja tez nie rezygnowałbym ze stropu. oczywiscie wszystko da sie zrobic ale czasem nie warto za bardzo komplikowac sobie zycia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akusta 04.08.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam! Dodatkowo dom budowany w głośnej okolicy i strop drewniany nie za bardzo do mnie przemawia pod względem akustyki(dom z silikatów, okna dźwiękoszczelne a tu okaże się że hałas dochodzi przez strop drewniany -pokrycie dachu blacha - bez pełnego deskowania).Będe wdzięczny za rady...pozdr. Bez obawy o akustykę. Każdy strop drewniany można wygłuszyć o minimum 30-35 dB i docieplić np. wełną przy zachowaniu minimalnego obciążenia /m2 [standardowe rozwiązania to 18-25kg/m2]. Taki strop jest po prostu cichy. Filc odpada. Pozdrawiam r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts