Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona domu przed drganiami.

yuko

Recommended Posts

Witam!

Może ktoś spotkał się z metodami ochrony budynku położonego w pobliżu torów kolejowych przed drganiami.

Chodzi mi o metody, które można zrealizować wokół istniejącego już budynku (np. w linii ogrodzenia).

Może ktoś ma namiary na jakieś poradniki, artykuły lub posiada doświadczenia w tym temacie.

Oczywiście najchętniej widziane metody do zrealizowania możliwie małym kosztem ;-).

Z góry dzięki za wszelkie pomysły/namiary.

Pozdrawiam

Witam!

Może ktoś spotkał się z metodami ochrony budynku położonego w pobliżu torów kolejowych przed drganiami.

Chodzi mi o metody, które można zrealizować wokół istniejącego już budynku (np. w linii ogrodzenia).

Może ktoś ma namiary na jakieś poradniki, artykuły lub posiada doświadczenia w tym temacie.

Oczywiście najchętniej widziane metody do zrealizowania możliwie małym kosztem ;-).

Z góry dzięki za wszelkie pomysły/namiary.

Pozdrawiam

Kojarze cos takiego z jakiegos starego Muratora chyba... Jak znajde to rzuce na forum. Generalnie chodzilo o wykopanie rowu i zasypanie jakims tlumiacym materialem np. zwirem.

Ale szczegolow nie pamietam

Pozdrawiam

Słyszałem że trzeba wykopać głęboki rów poniżej ławic i zaspać jakimś niespoistym materiałem , np. granulatem ze styropianu lub pianki albo czymś innym co nie będzie przenosiło drgań na grunt. Czytałem również o układaniu w wykopanym rowie płyt styropianowych. Jednak czy to prawda to nie wiem.

Kojarze cos takiego z jakiegos starego Muratora chyba... Jak znajde to rzuce na forum. Generalnie chodzilo o wykopanie rowu i zasypanie jakims tlumiacym materialem np. zwirem.

Ale szczegolow nie pamietam

Pozdrawiam

Byłoby fajnie jakby udało Ci się znaleźć ten artykuł. Ja szukałem w archiwum, ale bezskutecznie.

Pozdrawiam

Byłoby fajnie jakby udało Ci się znaleźć ten artykuł. Ja szukałem w archiwum, ale bezskutecznie.

Pozdrawiam

Hej,

Na pewno Ci podesle, ale nie wiem kiedy bede mial czas, zeby to znalezc, zwlaszcza, ze jeszcze po przeprowadzce takie rzeczy mam w dwoch, trzech miejscach...

Poki co:

http://www.awarie.ps.pl/artykuly/0005.pdf

W punkcie 5 omawiaja to co pewnie Cie interesuje.

Ale wydaje sie, ze zeby to zrobic dobrze trzeba zbadac przekroje warstw geologicznych. No ale to pewnie 3-4 odwierty - koszt nie powinien byc jakis mega-duzy.

Pzdr

• 11 months później...
Wciąż aktualne. Jeżeli możesz podać numer albo jeszcze lepiej wrzucić gdzieś skan artykułu to będę wdzięczny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Lukasz

10/2003.

Podaj prv to podesle skan w tym tyg, jak wroce do pracy. Mam nadzieje, ze Redakcja sie nie obrazi za 2 strony sprzed 10 lat :)

Pzdr

Zastanawiam się , czy sam rów by nie wystarczył (odpowiednio głęboki).

Można by w tym miejscu zrobić po prostu oczko wodne. Oczywiście koszty

będą bez porównania większe ,ale jeśli komuś i tak jakieś "bajoro" koło

domu sie marzy ?

Żona mówi,że to nie oczko tylko fosa :D

Zastanawiam się , czy sam rów by nie wystarczył (odpowiednio głęboki).

Pewnie rów odpowiednio głęboki o odpowiednim przekroju byłby wystarczający. Ja jednak chciałbym uniknąć takiego rozwiązania z kilku powodów: bezpieczeństwo dzieci, estetyka, ...... no i ciekawe co urząd odpowiedzialny za architekturę krajobrazu powiedziałby na taki rów ? trzeba na taką fosę jakieś pozwolenie ? powiedzmy w przypadku gdyby miał przebiegać wzdłuż ogrodzenia działki.

Pozdr.

• 1 year później...
  • 1 year później...