yuko 02.08.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam! Może ktoś spotkał się z metodami ochrony budynku położonego w pobliżu torów kolejowych przed drganiami. Chodzi mi o metody, które można zrealizować wokół istniejącego już budynku (np. w linii ogrodzenia). Może ktoś ma namiary na jakieś poradniki, artykuły lub posiada doświadczenia w tym temacie. Oczywiście najchętniej widziane metody do zrealizowania możliwie małym kosztem . Z góry dzięki za wszelkie pomysły/namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 02.08.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam! Może ktoś spotkał się z metodami ochrony budynku położonego w pobliżu torów kolejowych przed drganiami. Chodzi mi o metody, które można zrealizować wokół istniejącego już budynku (np. w linii ogrodzenia). Może ktoś ma namiary na jakieś poradniki, artykuły lub posiada doświadczenia w tym temacie. Oczywiście najchętniej widziane metody do zrealizowania możliwie małym kosztem . Z góry dzięki za wszelkie pomysły/namiary. Pozdrawiam Kojarze cos takiego z jakiegos starego Muratora chyba... Jak znajde to rzuce na forum. Generalnie chodzilo o wykopanie rowu i zasypanie jakims tlumiacym materialem np. zwirem. Ale szczegolow nie pamietam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.08.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Słyszałem że trzeba wykopać głęboki rów poniżej ławic i zaspać jakimś niespoistym materiałem , np. granulatem ze styropianu lub pianki albo czymś innym co nie będzie przenosiło drgań na grunt. Czytałem również o układaniu w wykopanym rowie płyt styropianowych. Jednak czy to prawda to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 03.08.2010 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Kojarze cos takiego z jakiegos starego Muratora chyba... Jak znajde to rzuce na forum. Generalnie chodzilo o wykopanie rowu i zasypanie jakims tlumiacym materialem np. zwirem. Ale szczegolow nie pamietam Pozdrawiam Byłoby fajnie jakby udało Ci się znaleźć ten artykuł. Ja szukałem w archiwum, ale bezskutecznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 03.08.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Byłoby fajnie jakby udało Ci się znaleźć ten artykuł. Ja szukałem w archiwum, ale bezskutecznie. Pozdrawiam Hej, Na pewno Ci podesle, ale nie wiem kiedy bede mial czas, zeby to znalezc, zwlaszcza, ze jeszcze po przeprowadzce takie rzeczy mam w dwoch, trzech miejscach... Poki co: http://www.awarie.ps.pl/artykuly/0005.pdf W punkcie 5 omawiaja to co pewnie Cie interesuje. Ale wydaje sie, ze zeby to zrobic dobrze trzeba zbadac przekroje warstw geologicznych. No ale to pewnie 3-4 odwierty - koszt nie powinien byc jakis mega-duzy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 04.08.2010 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzięki qqlio ! Ciekawe na ile skuteczna jest ta metoda z płytami styropianowymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 08.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Jakos nie mialem okazji wczesniej... Yuko: Jesli pytanie nadal aktualne to wlasnie znalazlem przypadkowo ten numer muratora...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 11.07.2011 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Jesli pytanie nadal aktualne to wlasnie znalazlem przypadkowo ten numer muratora...... Wciąż aktualne. Jeżeli możesz podać numer albo jeszcze lepiej wrzucić gdzieś skan artykułu to będę wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 11.07.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Wciąż aktualne. Jeżeli możesz podać numer albo jeszcze lepiej wrzucić gdzieś skan artykułu to będę wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Lukasz 10/2003. Podaj prv to podesle skan w tym tyg, jak wroce do pracy. Mam nadzieje, ze Redakcja sie nie obrazi za 2 strony sprzed 10 lat Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.07.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Zastanawiam się , czy sam rów by nie wystarczył (odpowiednio głęboki). Można by w tym miejscu zrobić po prostu oczko wodne. Oczywiście koszty będą bez porównania większe ,ale jeśli komuś i tak jakieś "bajoro" koło domu sie marzy ? Żona mówi,że to nie oczko tylko fosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuko 11.07.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Zastanawiam się , czy sam rów by nie wystarczył (odpowiednio głęboki). Pewnie rów odpowiednio głęboki o odpowiednim przekroju byłby wystarczający. Ja jednak chciałbym uniknąć takiego rozwiązania z kilku powodów: bezpieczeństwo dzieci, estetyka, ...... no i ciekawe co urząd odpowiedzialny za architekturę krajobrazu powiedziałby na taki rów ? trzeba na taką fosę jakieś pozwolenie ? powiedzmy w przypadku gdyby miał przebiegać wzdłuż ogrodzenia działki. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 13.02.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 A da się jakoś zabezpieczyć jeszcze nie postawiony dom przed takimi drganiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 14.02.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Ten row sie zasypujeMurator 10/2003 - tam wszystko jest opisane - nie ma co odkrywac Ameryki na nowo.Dajcie maila to podesle skan artykulu - moze nie zamkna mnie za "piractwo" Pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2013 przez qqlio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 19.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Także mam pytanko jak można zabezpieczyć dom przed drganiami. U mnie sytuacja wygląda tak, że dom stoi ok 18metrów od dosyć ruchliwej drogi. Jak przejeżdża TIR czuć pewne drgania na ścianach i stropie. Czy ktoś może posłużyć jakaś pomocną radą? Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 20.02.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Post nad Wami!Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 20.02.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Czyli nie trzeba wprowadzać jakiś specjalnych zmian konstrukcyjnych bo nad nimi się zastanawiam . Bo tak jak pisze ja jeszcze stoję przed dylematem zakupu takiej działki i kosztów jej wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunshine105 12.10.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ten row sie zasypuje Murator 10/2003 - tam wszystko jest opisane - nie ma co odkrywac Ameryki na nowo. Dajcie maila to podesle skan artykulu - moze nie zamkna mnie za "piractwo" Pozdrawiam Witam Cię Jeżeli możesz, to podeślij mi skan tego artykułu na [email protected]. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 17.10.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Polecam Wibroizolatory sprężynowe http://www.wibroizolacjapolska.pl/img/page/bl-dsd_520.jpg - postaw dom na takim czymś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts