7220481 03.08.2010 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 WitajcieCo się stanie z działką rolną z aktualnymi WZ na dom po uchwaleniu przez gminę MPZP - mówiącego że działka jest rolna ? Mam taką sytuację że chcę kupic działkę rolną z wydanymi WZ na domek. Ale gmina opracowuje plan (aktualnie jest studium) i wiem że ziemia pozostanie w Planie rolną. Obecny właściciel chce na mnie przepisac wydane WZ ( ale co mi po nich skoro MP to skasuje ) Czy znaczy to że teraz będe mógł się budowac a po uchwaleniu MPZP - NIE ????dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alef 03.08.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Czy znaczy to że teraz będe mógł się budowac a po uchwaleniu MPZP - NIE ???? dokładnie... zgodnie z Art. 4 ust. 2 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym: W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego określenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu następuje w drodze decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, przy czym: 1) lokalizację inwestycji celu publicznego ustala się w drodze decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego; 2) sposób zagospodarowania terenu i warunki zabudowy dla innych inwestycji ustala się w drodze decyzji o warunkach zabudowy. a zgodnie z Art. 65 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym: Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli: 1) inny wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę; 2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji. 2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się, jeżeli została wydana ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę. 3. Stwierdzenie wygaśnięcia decyzji, o których mowa w ust. 1, następuje w trybie art. 162 § 1 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego. także w momencie wejscia w życie MPZP wszystkie decyzje WZ niezgodne z planem zostaną wygaszone...chcesz rozwiązanie tego problemu? jest bardzo proste...jeśli nie masz jeszcze chęci (finansowych lub innych) budować, zacznij budowę na papierze. Zrób pozwolenie na budowę i zgodnie z prawem budowlanym przeciągaj proces budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7220481 03.08.2010 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 W porządku pomysł zacny, ale z tego co się orientuję to pozwolenie na budowę jest ważne przez 3 lata - a co po tym okresie?Jak mogę "przeciągać" ten proces? Nie ukrywam, że oryginalny pomysł jest taki, że kupię działkę teraz (póki jeszcze mnie stać) a zbuduję domek za 5-7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.08.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Pozwolenie nie wygaśnie jeśli przerwy we wpisach w dzienniku budowy nie będą dłuższe niż trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alef 03.08.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Pozwolenie nie wygaśnie jeśli przerwy we wpisach w dzienniku budowy nie będą dłuższe niż trzy lata. nie mówiąc wprost....dokładnie o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7220481 25.01.2011 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Wobec powyższego - czy inwestor (czyli ja) może samodzielnie dokonywac wpisów do dziennika budowy bez udziału kierownika bud.? np. od otrzymania pozwolenia na budowęusunięcie humusupo 2 latachutwardzenie drogi po kolejnych 2 latachwykonanie wykopu pod ogrodzeniei tak dalej żeby tylko pozwolenie nie wygasło.Czy dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.01.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 nie, inwestor nie jest uprawniony do wpisywania czegokolwiek w dzienniku budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ale papierowego KB można mieć już za kilka stówek. A potem jak finalnie będziesz się budował, to go możesz zmienić jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.01.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 nie, inwestor nie jest uprawniony do wpisywania czegokolwiek w dzienniku budowy Może dokonywać wpisów na podstawie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY - w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. Nr 108, poz. 953) § 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: 1) inwestor, 2) inspektor nadzoru inwestorskiego, 3) projektant, 4) kierownik budowy, 5) kierownik robót budowlanych, 6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, 7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. - przy czym kierownik, tak czy siak musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 26.01.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 w takim razie przepraszam za wprowadzanie w błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 28.01.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Dla własnego bezpieczeństwa wolałbym podpisać umowę warunkową zakupu ziemii w przypadku otrzymania pozwolenia na budowę. Uzyskanie pozwolenia i dopiero wtedy zakup ziemi a nie w odwrotnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts