Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydane Warunki a Miejscowy Plan

7220481

Recommended Posts

Witajcie

Co się stanie z działką rolną z aktualnymi WZ na dom po uchwaleniu przez gminę MPZP - mówiącego że działka jest rolna ?

Mam taką sytuację że chcę kupic działkę rolną z wydanymi WZ na domek. Ale gmina opracowuje plan (aktualnie jest studium) i wiem że ziemia pozostanie w Planie rolną. Obecny właściciel chce na mnie przepisac wydane WZ ( ale co mi po nich skoro MP to skasuje )

Czy znaczy to że teraz będe mógł się budowac a po uchwaleniu MPZP - NIE ????

dziękuję za odpowiedzi

Czy znaczy to że teraz będe mógł się budowac a po uchwaleniu MPZP - NIE ????

dokładnie...

zgodnie z Art. 4 ust. 2 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego określenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu następuje w

drodze decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, przy czym:

1) lokalizację inwestycji celu publicznego ustala się w drodze decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego;

2) sposób zagospodarowania terenu i warunki zabudowy dla innych inwestycji ustala się w drodze decyzji o warunkach zabudowy.

a zgodnie z Art. 65 Ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji

celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli:

1) inny wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę;

2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji.

2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się, jeżeli została wydana ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę.

3. Stwierdzenie wygaśnięcia decyzji, o których mowa w ust. 1, następuje w trybie art. 162 § 1 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego.

także w momencie wejscia w życie MPZP wszystkie decyzje WZ niezgodne z planem zostaną wygaszone...chcesz rozwiązanie tego problemu? jest bardzo proste...jeśli nie masz jeszcze chęci (finansowych lub innych) budować, zacznij budowę na papierze. Zrób pozwolenie na budowę i zgodnie z prawem budowlanym przeciągaj proces budowy.

W porządku pomysł zacny, ale z tego co się orientuję to pozwolenie na budowę jest ważne przez 3 lata - a co po tym okresie?

Jak mogę "przeciągać" ten proces?

Nie ukrywam, że oryginalny pomysł jest taki, że kupię działkę teraz (póki jeszcze mnie stać) a zbuduję domek za 5-7 lat.

• 5 months później...

Wobec powyższego - czy inwestor (czyli ja) może samodzielnie dokonywac wpisów do dziennika budowy bez udziału kierownika bud.?

np. od otrzymania pozwolenia na budowę

usunięcie humusu

po 2 latach

utwardzenie drogi

po kolejnych 2 latach

wykonanie wykopu pod ogrodzenie

i tak dalej żeby tylko pozwolenie nie wygasło.

Czy dobrze rozumuję?

nie, inwestor nie jest uprawniony do wpisywania czegokolwiek w dzienniku budowy

Może dokonywać wpisów na podstawie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY - w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. Nr 108, poz. 953)

§ 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są:

1) inwestor,

2) inspektor nadzoru inwestorskiego,

3) projektant,

4) kierownik budowy,

5) kierownik robót budowlanych,

6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy,

7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych.

- przy czym kierownik, tak czy siak musi być.