Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włącznik schodowy dwuklawiszowy Schneider electric

feliz009

Recommended Posts

Witam,

Niby prosta sprawa...

Czy ktos z was podlaczal konkretnie tej marki wlaczniki schodowe podwojne?

Znajomy glowil sie nad tym i glowil ale nie dal rady tego rozrysowac na podstawie schematu zalaczonego na wlaczniku bo jak twierdzi nie da sie w pewnej sytuacji rozlaczyc wlacznika.

Ponizej zamieszczam schemat wlacznika:

http://picasaweb.google.com/w.gorajski/Mieszkanie#5501072738262094002

Chodzi mi o podlaczenie dwoch swiatel do dwoch podwojnych wlacznikow, tak zeby dalo sie wlaczac i wylaczac z dwoch miejsc :)

Na Twoim rysunku jest błąd.

Nie wiem co Twój znajomy chce rozłączać, ale da się to zrealizować.

Prócz tego wyłącznika potrzebujesz jeszcze 2 wyłączniki schodowe w pomieszczeniach.

Katalog Schneidera, str 41.

Jeśli nie znajdziesz to odezwij się na priv.

1. Schemat jest przerysowany ze schematu przyklejonego do wlacznika. - no chyba ze sie walnalem.

2. Chcielismy podlaczyc 2 takie same wlaczniki jak na schemacie, wlaczajac w 1 swiatlo, w drugim chcemy moc je wylaczyc (rozlaczyc)

3. Docelowo potrzebuje miec wlaczniki tylko 2 (podwojne) - na wejsciu do lazienki i w srodku lazienki. (jakie trzeba miec? dwa takie jak juz mam czy taki jak juz mam i zwykly podwojny?)

HELP :)

Moj wlacznik to SDN0600121 tylko ze z oprawka.

Edytowane przez feliz009

ile kabli ma instalacja elektryczna.?

Nie jestem tytułowanym elektrykiem ale wydaje mi się że powinna być....4 żyłowa - jeśli mają się włączać i wyłączać 2 źrodła swiatła...3 żyłowa przy jednoczesnym działaniu. Dlatego tam jest L1, L2 ("dwie linie zasilania").

Oczywiście jestem amatorem.....

P.S.

Przy dwóch włącznikach potrzebujesz dwa takie same włączniki schodowe. Przy więcej niż 2 potrzebujesz 2 schodowe i 'x' krzyżowych.

• 4 months później...
chciałem zauważyć, że te dwa schematy są takie same, oprócz oznaczeń oczywiście.

Oczywiście, że sa identyczne. Przedmówcy troszeczkę źle się sugerowali opisami bo:

...Ponizej zamieszczam schemat wlacznika:

http://picasaweb.google.com/w.gorajski/Mieszkanie#5501072738262094002

...

W powyższym schemacie jak zamiesi się opis L1 z 1 i L2 z 2 to już będzie czytelne.

Dla mnie oba są czytelne.

Jak już podłączyłeś to pewnie stwierdziłeś, że to banalnie proste?