Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można reklamować kolor kafelek?

Ryska1719503950

Recommended Posts

Hej.

Mamy z mężem problem odnośnie koloru zakupionych kafelek do kuchni.

Za kafelkami chodziliśmy coś ponad miesiąc. Długo nie mogliśmy zdecydować się na kafelki, ponieważ

1) jak podobały nam się kolorystycznie (preferujemy beż jasny, beż, beż ciemny) to były "postrzępione" na brzegach

2) jak kolor i kształt (10x10) były OK to kafelka podstawowa to jakby ktoś kalkomanię przykleił na gładką płytkę i widać kwadraciki z których składa się "wzór" na płytce

3) producenci wypuszczają beżowe płytki z landrynkowo niebieściutkimi dekorami, albo dekory z dzikami lub krzaczkami co nam się nie podoba.

W końcu trafiliśmy na sklep z płytkami paradyż i po oglądnięciu ich na takim stojaku reperentacyjnym/reklamowych gdzie były kafelki przyklejone - zaprezentowane "na żywo" wybraliśmy paradyz nikol beż.

Uprzejma pani ze sklepu dobrała nam beżowe fugi do tych kafelek, zakupliliśmy podłogę do tych kafelek i termin odbioru był za tydzień ponieważ sklep sprowadzał specjalnie dla nas te kafelki.

Po tygodniu odebraliśmy je, zawieźliśmy na budowę i ........ po rozpakowaniu podtawowych kafelek zobaczyliśmy BIAŁE OBRZEŻE NA KAŻDEJ PŁYTCE :eek:. Jakby fabryce na brzegi kafelek zabrakło beżowego materiału :eek:. Takich kefelek nie wybieraliśmy !! Kolor na wystawce był jednolity na całej kafelce!! Nawet kazaliśmy przy oglądaniu kafelek wyłączyć światło, żeby wpadło trochę naturalnego światła (czasami kafelki po wyłączeniu światła w sklepie robią się np. zielone, bo sklepy używają żarówek pod kolor kafelek co by wyostrzyć kolor). Sama pani ze sklepu wybrała beżową (sopro 32) fugę żeby pasowało do kafelki a tu wychodzi nam że środek kafelki beżowy, obwódka biała, beżowa fuga, obwodka biała i środek kafelki beżowy. Taka kratka :eek: Nie chcemy tych kafelek. Może producent wypuścił "babola" i trafiliśmy na niego ?

Poradźcie co można z tym zrobić ?? Ja najchętniej oddałabym te kafelki.

A jeszcze okazało się że dekor (sam w sobie ładny) i kafelki podstawowe są z dwóch różnych kolorów, odcieni, chociaz producent opisuje je jako komplet, do tego trzeci kolor prezentuje wałek -cygaro :eek: Trzy odcienie kafelek gdzie producent określa je jako seria :eek:

Help! :(

Błagam: TEN kafelek

Spójrz na tę aranżację Paradyża:

http://www.paradyz.com.pl/GetFile/2411/nicol_aranzacja.jpg

Widać, że płytka ma jaśniejszy kontur. Na ekspozycji płytki mogą być nieco gorszej jakości; dziwię się, że wybraliście w ciemno kolor fugi. Wymieńcie ją teraz na jakąś jasną i problem konturów powinien zniknąć.

Tu: http://www.paradyz.com.pl/Collection/kitchen/nicol-tycjan widać natomiast, że kolor płytki podstawowej, dekoru i cygara nie są identyczne.

To, że coś tworzy zdaniem producenta serię, nie oznacza, że jest ton w ton identyczne.

Ok ten kafelek.

Na zdjęciu jest biała fuga.

Na ekspozycji płytki mogą być nieco gorszej jakości; dziwię się, że wybraliście w ciemno kolor fugi. Wymieńcie ją teraz na jakąś jasną i problem konturów powinien zniknąć.

My w tym sklepie spędziliśmy ponad godzinę i z conajmniej sześć razy chodziliśmy do "tablicy" z kaflami i wzornikiem fug. To nie było wybieranie w ciemno.

Prawdopodobnie to co kupiliśmy będzie na gotowo wyglądać tak jak na tym zdjęciu tylko bez ciemnych kafli podstawowych: fuga sopro 32 fafel nikol beige i dekory też nikol

bez..JPG

Jest farba do malowania kaflli ??

Edytowane przez Ryska

Na wklejonej przez Ciebie aranżacji widać wyraźnie, że obrzeża są jaśniejsze niż jasne tło - dzięki ciemniejszej fudze nie sposób tego przeoczyć :(

Nic z tym nie zrobisz, żaden producent nie gwarantuje powtórzenia koloru w 100% i tym argumentem odrzuci Waszą ewentualną reklamację.

A co na tych kafelkach chcesz malować farbą?

faktycznie na zdjęciach ze strony producenta widzę obwódkę, więc chyba Wasz błąd w wyborze niestety i na to nic nie poradzisz,

ale na pocieszenie powiem, że zdarzyło mi się reklamować płytki (opisałam to kiedyś dla przestrogi)

okazało się, że płytki są produkowane w odcieniach jasny, ciemny i standardowy i przyjechały do mnie wymieszane odcieniami, chociaż w kolorach, które faktycznie chciałam

na pudełkach było beż, brąz i krem, ale miały różne literki (należy na to zwracać uwagę) teraz już wiem być może i u was taki problem, bo piszesz o cygarku, że ma inny odcień..

ja miałam silne podstaway do reklamacji, bo nic do siebie nie pasowało, reklamowałam, w fabryce opoczno odpowiadali argumentami nie odpowiadając na problem i myśleli, że odpuszczę, całe szczęscie, że potrafię poruszać się po paragrafach i po pismach to oni odpuścili, radzę poczytać ustawy i opierać się na ustawie i wszystko załatwiać pismami, jeśli odcienie na pudełkach są inne, bo chętni na wymiany nie są już tak jak do sprzedaży.. :)

I sprawa została wyjaśniona.

Wzięliśmy kafle do sklepu i przystawiliśmy do wystawki - zrobiliśmy wieeelkie oczy bo kafle są identyczne! Ale rzeczywiście na tej podświetlanej wystawce nie widać, że obrzeze jest białe tylko kremowe. Sama pani ze sklepu przyznała nam racje że nie widać iż tam jest białe dookoła płytki. Ale wyjaśniła że kładąc płytki pod meblami kolor obrzeża będzie inny niż brzeg płytki w świetle dziennym, tym bardziej, że wybraliśmy dość ciemny kolor mebli. Również przekonała nas że ta biel będzie zgaszona przez beżową fugę i że NAPEWNO będzie pięknie kuchnia wyglądać :)

Ja już poniekąd mam dość wybierania płytek do kuchni i tak naprawdę chodziło mi o to żeby to mąż był przekonany co do wyboru płytek i... dał się przekonać miłej pani ze sklepu :D (ja również).

Także przyjmuję opcję, że

caly urok w tych jasniejszych obrzezach
i tego stanowczo będę się trzymać :D

Pozdrawiam serdecznie i życzę trafionych wyborów np. płytek do kuchni :)