Kolores 03.08.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam.Jestem na etapie wyboru urządzenia jak w temacie. Po rozmowach z przedstawicielami kilku firm wszystko wyglądało pięknie - stawiamy i działa, bezobsługowo i oszczędnie. Pytałem wszystkich także czy wskazana jest okresowa dezynfekcja i czyszczenie parownika (jak klimatyzacja) - większość odpowiadała że ależ skąd (ale wyczuwałem niepewność w głosie), tylko jeden powiedział wprost: inni tego nie mówią, ale należy robić raz do roku przegląd baniaka, grzałki, agregatu i dezynfekcję/czyszczenie lamelek. Koszt 300-500 PLN brutto. Lepiej to robić regularnie, żeby nie uniknąć b. kosztownych napraw po kilku latach.Pytanie do użytkowników tych urządzeń: jakie są wasze doświadczenia i czy przypadkiem w kartach gwarancyjnych 'drobnym druczkiem' nie zawarto klauzuli o utracie gwarancji bez regularnych przeglądów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 03.08.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) jakie są wasze doświadczenia i czy przypadkiem w kartach gwarancyjnych 'drobnym druczkiem' nie zawarto klauzuli o utracie gwarancji bez regularnych przeglądów?Pozdrawiam a na ile dają tą gwarancję? jak na 1-3 lata to daj se spokój. Ja miałem na 1 rok. Żadnych przeglądów. Działa 3 lata. Nic nie czyszczone i nie widać grzyba na wymienniku. Ciekaw jestem jak wygląda taki "przegląd" za 300-500 złociszy- szczególnie baniaka?. Chyba jak nazwa wskazuje-popatrzy i zainkasuje. Bez obrazy - do lodówki też mas serwisanta? Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez mery26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolores 03.08.2010 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Oczywiście, że na serwisie i materiałach eksploatacyjnych najlepiej się zarabia. Chciałbym tego uniknąć. Dlatego pytam. Lodówkę sam sobie odmrażam i myję gdy widzę, że trzeba. Ale czy mogę sam bezbłędnie ocenić, że kiedy należy wymienić anodę magnezową lub wyczyścić lamelki i bez ryzyka uszkodzeń samemu wykonać te czynności? Jestem zdecydowany na PCi ale nie chcę być 'mądry po szkodzie'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 03.08.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 trzeba dać anodę tytanowąhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?126243-Bojler-anoda-magnezowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.08.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Albo zbiornik z nierdzewki. Anodę możesz sam sprawdzić na oko. Co jakiś czas np. co rok możesz przeczyścić zciągając z niej gluty i wyszorować szczotką drucianą, Jeśli będzie wyglądała na bardzo ponadgryzaną to wymienić. Z tego się nie strzela, więc precyzja oceny jest zbędna. Anoda musi mieć odpowiednią powierzchnię styku z wodą. Lamelki też możesz ocnić wizualnie czy są zasyfione, czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.08.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Pytanie dotyczyło PCi powietrze/woda do CWU.Moim zdaniem jest uzasadnione, jeśli powietrze „przepuszczone” przez PCi jest „kierowane” do domu, bo w takim przypadku „podpada” to pod klimatyzację. Natomiast co do konieczności „okresowych” i odpłatnych wymogów „przeglądów” zasobnika CWU – podzielam zdanie przedpiszących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroo1975 29.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 mery26 rozumiem ze skoro się wypowiadasz to użytkujesz powietrzna pc, w związku z powyższym mam kilka pytań:1. od kiedy ją użytkujesz, jakie są faktyczne koszty użytkowania?2. jak twoja pc sprawowała się tej zimy gdy mrozy sięgały -25C i czy jeśli było ok to czy przewymiarowałeć swoją pc w stosunku do wymiarów domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 30.08.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 ad.1. od września 2007 zużycie od 70 max. do 100 kWh/m-cad.2. to jest podgrzewacz cwu-klasyczny, co tu można przewymiarować? Ma zasobnik 270 i i starcza dla 2+2 (bez wanny). Zimą pracował na powietrzy o temp. ok. 0 st.C (tyle było w garażu przy -26 na zewnątrz). Zużył ok 10-15 kWh/m-c więcej niż w okresie letnim. Jednak latem zużycie ciepłej wody jest większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts