olgusieniunieczka 03.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, jestem w trakcie wykonywania tarasów nad salonem i garażem. Z jednej strony graniczą ze ścianą domu, z jednej będzie "klasycznie" czyli barierka od podłogi, a z dwóch stron jest attyka i do niej ma być przymocowana barierka. Moje pytanie brzmi: w jakiej kolejności wykonać prace w częsci z attyką? Najpierw zamontować barierkę, potem zrobic obróbke blacharską? Czy odwrotnie? Bo mam wrażenie, że odpowiedzi jakie słyszałam do tej pory zależały od tego czy rozmawiam z dekarzem czy "barierkarzem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 04.08.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Bo każdy który w tym przypadku robi później ma gorzej. Ale bezpieczniej jest jeśli najpierw wchodzi ktoś od barierki bo dekarz może wtedy idealnie obrobić wystające słupki czy uchwyty. Jeśli najpierw wejdzie dekarz to każdy z barierkami żeby się zamocować będzie musiał wiercić otwory w blasze w efekcie będziesz mieć nieszczelną blachę na attyce i wszystko będzie podciekać pod nią. Najlepszym rozwiązaniem jest jeśli następuje współpraca - najpierw przychodzi gość od barierek i montuje barierki albo marki pod nie wystające ponad blachę. Potem dekarz to obrabia i od razu uszczelnia a potem znowu gość od barierki kończy montaż nie dotykając już blachy. Ewentualne rozety maskujące na barierkach mogą zakryć ładnie jakies niedoskonałości dekarskie przy markach/słupkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.08.2010 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Dzięki wielkie Czyli szukam teraz kogoś od barierek Na zdrowy babski rozum, też mi się wydawało, że tak będzie optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 05.08.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Można spytać gdzie będziesz robić te barierki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 06.08.2010 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Można spytać gdzie będziesz robić te barierki? W sensie u jakiego producenta? jeśli tak to nie wiem jeszcze...muszę właśnie kogoś znaleźć,. Planujemy nierdzewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 06.08.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 W sensie u jakiego producenta? jeśli tak to nie wiem jeszcze...muszę właśnie kogoś znaleźć,. Planujemy nierdzewkę. Nie nie... Chodzi mi o miejsce montażu. Co do wykonawce to odezwę się na priv, żeby reklamy nie robić, ale jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 06.08.2010 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Jasne, zapraszam, bo blada jestem w tym temacie. Miejsce montażu barierki: Łódź- pld część, taras nad salonem o pow ok 43 m2, a właściwie to wymurowana z bloczków bet attyka tegoż tarasu Mam nadzieję, że moja odp jest wyczerpująca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 06.08.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Tak odnośnie tych balustrad to jeszcze pomyślałem i bym radził zastosować jeszcze inny myk. Zamontować barierki od strony tarasu do boku attyki. Jest to o tyle bezpieczniejsze, że blacharz nie będzie miał problemów z zamontowaniem blachy na attyce a ten od barierek nie będzie miał problemów z blacharzem. Znika też obawa o nieszczelność no i jeden nie musi czekać na drugiego. Odpada też montaż dwuetapowy. Jeśli murek attyki jest wystarczająco wysoki to byłoby to i ładnie wyglądające i nawet stabilne. Zastanów się może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 06.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 I gdybyś się zdecydowała na montaż do boku attyki to w zapytaniach ofertowych do firm podaj wewnętrzne wymiary murków (długości) i wysokość murków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 06.08.2010 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Ok, a to bedzie wystarczająco stabilne? Attyka ma ok 35cm wys i szer tyle co bloczek bet, czyli cos ok 24 cm. Mam małe dziecko, które na pewno bedzie sprawdzało stabilność barierki, próbowało na nią wejść itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 06.08.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Bardziej stabilna będzie jak zamontujesz ją do boku niż jak ją zrobisz z góry attyki. 35 cm to wystarczająco. Robiłem na niższych:) Wracając do stabilności przy mocowaniu do boku dochodzi dodatkowe łączenie rur pod kątem 90 stopni bo do attyki będzie to mocowane prostopadle do boku. Takie dodatkowe łączenia zwiększa stabilność i inaczej rozkładają się siły. A jeśli nie chcesz by dziecko na to wchodziło to możesz dać szkło po wewnętrznej stronie tarasu i nikt na to już nie wejdzie albo np wypełnienie pionowe w balustradzie a to na pewno utrudni wspinaczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 06.08.2010 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Myślimy, niezłego ćwieka nam zabiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts