Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Tommco (kilka nowych fotek - bez rewelacji 9.01.06)

Recommended Posts

Buduję z rodzicami dom według projektu D06aL. Wprowadziliśmy jednak dosyć dużo zmian zmian.

1. Bojąc się o cieknący nad garażem taras (wiele osób mówiło, że z czasem i tak zacznie przepuszczać), postanowiliśmy przeciągnąc dach dalej. Ta decyzja była dodatkowo umotywowana tym, że tam gdzie dom powstaje mamy wystarczająco dużo przestrzeni i aby zaczerpnąć swieżego powietrza możemy poprostu wyjść na działkę.

2. O dwa bloczki została podwyższona ścianka kolankowa (jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy nie dają się na to namówić). Wymusiło to zmianę kąta nachylenia daszku nad wejściem. Gdybyśmy tego nie zrobili, to byłby od przylepiony do sciany...ugh.

3. Ze względu na przestawienie garażu na drugą stronę domu, zostały poczynione pewne zmiany w rozkładzie okien na elewacji.

Oczywiście jestem świadomy tego, że nie jest to najpiękniejszy dom jaki widzieliście, jednak nie uważam też, żeby był brzydki. Fakt, że nieprzyzwoicie się wydłużył, ale co tam...takiego projektu wymagała wąska jak tramwaj działka.

Jasne jest to, że budując dom po raz drugi dokonałbym wielu zmian, ale nie znam osoby, która by tak nie miała.

Po tym wszystkim mamy okolo 180 m kw. powierzchni użytkowej, którą teraz trzeba wykończyć...:) Zewnętrzna elewacja ma się już na ukończeniu. Potrzeba jeszcze paru detali, obłożenia schodów terakotą itd. Wewnątrz pozostało jeszcze dużo pracy.

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco1.jpg

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco2.jpg

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco3.jpg

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco4.jpg

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D Dzieki za odpowiedź.

Też mam taki prosty projekcik i wiem, że dachu nie zrobię z blachy bo ona najbardziej szpeci takie własnie proste domki. Cały czas zastanawiam się nad dachówką i obserwuję wszystkie dachy. W sklepie dosyć trudno wyobrazic sobie jak to wygląda na całości. A Twój daszek wygląda bardzo ładnie....

Jeszcze raz dzięki i powodzenia z wykończeniówką domku.

Dzięki za miłe słowa

Luśka Do garażu jeszcze nie wjeżdżamy. Mam w planach bramę na rolkach. Co do okien, które dodają różnorodności elewacji, to....właśnie jest to coś, co bym zmienił. Moim zdaniem, szczególnie na froncie, nie są one przemyślane. Na jednaj ścianie 3 rożne rozmiary + drzwi wejściowe + brama garażowa...trochę tego za duzo. Poza tym może ładniej by było, jakby były szprosy...ale już po ptokach jak to się mówi.

Ryby Pamiętam Cię z forum D06 :) Dół jest jak w standardowym D06a, może poza dziurą w suficie na schody. Góra natomiast to już moja sprawka :lol: Mam tam około 30 m pokój (przecież nie będę minimalistą), dwie sypianlnie 12m i 16m (te od strony niezabezpieczonych drzwi balkonowych), łazienkę z wydzieloną za kominę częścią na kibelek i bidet około 15 m. kw, garderobę 8 m. kw i do tego hall, który łączy te pomieszczenia ok 10 m. Tak więc przestrzeni dosyć jest. Postaram się może zamieścić jakiś rzucik. Mam wrażenie, że nie można do końca już tego domku nazwać wersją "Małego" D06.

Pozdrawiam

Bardzo fajny domek, takie proste projekty i dwuspadowy dach sa najfaniejsze. Zazdroszczę ci stanu zaawansowania budowy, u nas jeszcze daleko! A projekt mamy zblizony, jest to Tina z Archipelagu z wieloma naszymi zmianami, min. scianka kolankowa, oknami, garazem itd.

Ponawiam moja prosbe z grupy łódzkiej, jezeli masz sprawdzonych na swojej budowie fachowców, właściwie potzrebuje wszystkich z wyjatkiem kierownika budowy, to daj namiary na priv. Mój dom ma na razie fundamenty!

Pozdrawiam :lol:

Przepraszam Ryby, że nie odpowiedziałem wcześniej na pytanie o stropie. Poprostu nie zauważyłem. Jest to zwykła Terriva. Mieliśmy z tym niezły problem. Projekt przewiduje najdłuższą zwykłą Terrivę, tzn. belki 7,20. Kiedy jednak majster zaczął stawiać ściany na fundamencie i spytał się kierownika budowy, jak je stawiać, to ten powiedział, że nie po osi, tylko na zewnątrz. Stąd, belki które zamówiliśmy wg. projektu okazały się o 20 cm za krótkie. Dłuższe mogły być tylko Terrivy BIS. Jednak po wyliczeniach specjalisty i nacisku wywartym na producencie stropów, udało nam się położyć zwykłą Terrive o 20 cm dłuższą. Poprostu producent dozbroił ją znacznie lepiej. Oczywiście beton na strop był I klasa z gruchy, więc wszystko wyszło cacy :lol:

Darwol I brama wjazdowa będzie. Wszystko w swoim czasie :wink:

Pozdrawiam. Dzięki za miłe słowa.