Tommco 11.02.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Buduję z rodzicami dom według projektu D06aL. Wprowadziliśmy jednak dosyć dużo zmian zmian. 1. Bojąc się o cieknący nad garażem taras (wiele osób mówiło, że z czasem i tak zacznie przepuszczać), postanowiliśmy przeciągnąc dach dalej. Ta decyzja była dodatkowo umotywowana tym, że tam gdzie dom powstaje mamy wystarczająco dużo przestrzeni i aby zaczerpnąć swieżego powietrza możemy poprostu wyjść na działkę. 2. O dwa bloczki została podwyższona ścianka kolankowa (jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy nie dają się na to namówić). Wymusiło to zmianę kąta nachylenia daszku nad wejściem. Gdybyśmy tego nie zrobili, to byłby od przylepiony do sciany...ugh. 3. Ze względu na przestawienie garażu na drugą stronę domu, zostały poczynione pewne zmiany w rozkładzie okien na elewacji. Oczywiście jestem świadomy tego, że nie jest to najpiękniejszy dom jaki widzieliście, jednak nie uważam też, żeby był brzydki. Fakt, że nieprzyzwoicie się wydłużył, ale co tam...takiego projektu wymagała wąska jak tramwaj działka. Jasne jest to, że budując dom po raz drugi dokonałbym wielu zmian, ale nie znam osoby, która by tak nie miała. Po tym wszystkim mamy okolo 180 m kw. powierzchni użytkowej, którą teraz trzeba wykończyć... Zewnętrzna elewacja ma się już na ukończeniu. Potrzeba jeszcze paru detali, obłożenia schodów terakotą itd. Wewnątrz pozostało jeszcze dużo pracy. http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco1.jpg http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco2.jpg http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco3.jpg http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 11.02.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Pogratulować!!! Bardzo ładny domek Od razy spytam czym pokryty dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.02.2004 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 DziękiDachówka cementowa Braas Frankfurter kolor ceglasty. Nie zgodziłem się na blachę, bo dom zupełnie straciłby klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 11.02.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dzieki za odpowiedź. Też mam taki prosty projekcik i wiem, że dachu nie zrobię z blachy bo ona najbardziej szpeci takie własnie proste domki. Cały czas zastanawiam się nad dachówką i obserwuję wszystkie dachy. W sklepie dosyć trudno wyobrazic sobie jak to wygląda na całości. A Twój daszek wygląda bardzo ładnie.... Jeszcze raz dzięki i powodzenia z wykończeniówką domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 11.02.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 ładny domek, bo ... buduję taki sam dachówkę również mam ceglastą Brasa, tyle, że celtycką, ściankę kolankową również podnosiłem (o 20cm)no i nie rezygnowałem z górnego tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniszkin 11.02.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 bardzo fajny domek, pomyśl jak będzie super jak wszystko wokół będzie zielone.Co jest za tymi długimi oknami?pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.02.2004 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Za nimi są dwie sypialnie. Te okna to miały być wyjścia na taras, z którego zrezygnowaliśmy. Teraz mamy dwie koncepcje. Albo dobudujemy mały balkonik o konstrukcji drewnianej, albo poprostu zrobimy barierki. Tak duże okna i tak sie przydadzą, bo jest to północna strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 11.02.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 piekny domecek a jaka farbe dacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.02.2004 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dom z zewnątrz jest już pokryty tynkiem mineralnym. Biały baranek nakrapiany wielokrotnie. Tak więc pozostanie biały. Kiedyś forsowałem odcienie żółci, ale teraz widzę, że chyba jednak biały jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 11.02.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Tomku, bardzo fajna chałupka! Wcale nie wygląda na za długą, a te okna bardzo ją urozmaicają. I masz rację, biała elewacja wygląda extra. Tylko jak wjeżdżacie do garażu, bo bramy w ogrodzeniu nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 11.02.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Nooooo, super domek! My początkowo chcieliśmy wybrać D06 ale był ciut za mały. Natomiast D06a nam się nie spodobał. Szkoda, że nie widzielismy wtedy Twojej chałupki. . Ale i tak mamy bardzo podobną . A strop jaki macie, drewniany? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 11.02.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 A masz fotki wnętrza? Jeśli możesz to wrzuć to poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 12.02.2004 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dzięki za miłe słowa Luśka Do garażu jeszcze nie wjeżdżamy. Mam w planach bramę na rolkach. Co do okien, które dodają różnorodności elewacji, to....właśnie jest to coś, co bym zmienił. Moim zdaniem, szczególnie na froncie, nie są one przemyślane. Na jednaj ścianie 3 rożne rozmiary + drzwi wejściowe + brama garażowa...trochę tego za duzo. Poza tym może ładniej by było, jakby były szprosy...ale już po ptokach jak to się mówi. Ryby Pamiętam Cię z forum D06 Dół jest jak w standardowym D06a, może poza dziurą w suficie na schody. Góra natomiast to już moja sprawka Mam tam około 30 m pokój (przecież nie będę minimalistą), dwie sypianlnie 12m i 16m (te od strony niezabezpieczonych drzwi balkonowych), łazienkę z wydzieloną za kominę częścią na kibelek i bidet około 15 m. kw, garderobę 8 m. kw i do tego hall, który łączy te pomieszczenia ok 10 m. Tak więc przestrzeni dosyć jest. Postaram się może zamieścić jakiś rzucik. Mam wrażenie, że nie można do końca już tego domku nazwać wersją "Małego" D06. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 12.02.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Bardzo fajny domek, takie proste projekty i dwuspadowy dach sa najfaniejsze. Zazdroszczę ci stanu zaawansowania budowy, u nas jeszcze daleko! A projekt mamy zblizony, jest to Tina z Archipelagu z wieloma naszymi zmianami, min. scianka kolankowa, oknami, garazem itd. Ponawiam moja prosbe z grupy łódzkiej, jezeli masz sprawdzonych na swojej budowie fachowców, właściwie potzrebuje wszystkich z wyjatkiem kierownika budowy, to daj namiary na priv. Mój dom ma na razie fundamenty! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 12.02.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 gratulacje......domek śliczny:)Prosta bryła, ale prezentacja czystości.Jest czym oko radować, a ja...mam póki co projekt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwol 12.02.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Gratulacje! Bardzo ładny domek. Wydaje się, że wszystko właśnie tak powinno wyglądać, kolor ściany, dachówka... i niczego mu nie brakuje (no może poza bramą wjadową ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwol 12.02.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 ...i jeszcze jedno, te okna na poddaszu od sypialni wyglądają rewelacyjnie i widok z nich jest z pewnością wyjątkowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 12.02.2004 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 A strop jaki macie, drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 13.02.2004 01:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Przepraszam Ryby, że nie odpowiedziałem wcześniej na pytanie o stropie. Poprostu nie zauważyłem. Jest to zwykła Terriva. Mieliśmy z tym niezły problem. Projekt przewiduje najdłuższą zwykłą Terrivę, tzn. belki 7,20. Kiedy jednak majster zaczął stawiać ściany na fundamencie i spytał się kierownika budowy, jak je stawiać, to ten powiedział, że nie po osi, tylko na zewnątrz. Stąd, belki które zamówiliśmy wg. projektu okazały się o 20 cm za krótkie. Dłuższe mogły być tylko Terrivy BIS. Jednak po wyliczeniach specjalisty i nacisku wywartym na producencie stropów, udało nam się położyć zwykłą Terrive o 20 cm dłuższą. Poprostu producent dozbroił ją znacznie lepiej. Oczywiście beton na strop był I klasa z gruchy, więc wszystko wyszło cacy Darwol I brama wjazdowa będzie. Wszystko w swoim czasie Pozdrawiam. Dzięki za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 13.02.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts