Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aga*Krzyś - nasz dziennik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A o to kawałek mojej dziurawej ściany w salonie :-)

http://a.imageshack.us/img715/4417/1003988.jpg

i okno w salonie

http://a.imageshack.us/img715/6978/1003989.jpg

Przychodzi krowa do lekarza:

-Czemu sie pani tak dziwnie usmiecha?

-Hmm, nie wiem, to chyba po trawie...:):):):):):):):):):)

Edytowane przez aga*krzyś

A dziś zalewaliśmy :-) niestety tylko beton, bo na antybiotykach jadę (zapalenie uchaaaaaaa). Na razie tylko na garażu, ale i tak fajnie, że coś nowego się dzieje.

http://a.imageshack.us/img201/9710/1003992i.jpg

http://a.imageshack.us/img715/414/1003993v.jpg

http://a.imageshack.us/img291/1701/1003994l.jpg

No to może uzupełnię koszty:

"MURY DO STROPU

* Pustaki 720 szt - 2232 zł

* pustaki 360 szt + 150 szt połówek - 1326 zł

* piasek, cement, żwir, wapno, styropian, klej, 2170 zł

* system kominowy + pustaki wentylacyjne - 3400 zł

* pustaki 300szt - 930 zl

* pustaki (połówki) 150 szt = 210 zł

*pustaki 360 szt = 1116 zł

* pustaki 180 sz = 558 zł

* cdn

RAZEM = 11 942 zł (na razie)

"STROP"

* stal zbrojeniowa - 4000 zł

* stemple - 330 zł

* stemple - 475 zł

*beton na garaż - 1100 zł ( 5m3)

* cdn.

RAZEM = 5905 zł (na razie)

Edytowane przez aga*krzyś

Odwiedziłam dziś ponownie Open Finance... Tym razem w związku z oszczędzaniem. Przy takim kredycie wartałoby mieć jakieś zabezpieczenie. Nie wierzę w te ich piękne tabelki, wiem,że na wszystko co mówią trzeba wziąć sporą poprawkę. Generalnie z tym, że trzeba oszczędzać - zgadzam się w zupełności. W OF proponują plan długoterminowego oszczędzania: coś tam trzeba wpłacić na początku, a potem skrupulatnie co miesiąc zadeklarowaną kwotę - mniej więcej 250 zł. No i problem w tym, że przez 15 lat!!!!!! Nie mam pojęcia co o tym sądzić. W necie mało informacji. Szkoda, że nie można się znać na wszystkim - wtedy wiedziałoby się, kiedy chcą człowieka nabić w butelkę.

Nie wiem nawet co się dzieje na budowie... Murarz chyba muruje. Już powycinał w stropie dziury i dospawał wieniec o którym zapomniał. :evil::evil::evil:

AKCJA WIĘŹBA I DACH

W naszym projekcie jest zestawienie elementów więźby dachowej. Zestawienie przewiduje około 13 kubików drzewa. I teraz ciekawostka:

Wycena 1: Cena za KUBIK 700 zł + impregnacja 600 zł (za całość) = 10600

Wycena 2: Cena za kubik ok 600 zł + impregnacja = 14000 (no niby z podbitką)

Wycena 3; Cena za całą więźbę 10 500 ( bez podbitki)

Wycena 4: Cena za kubik 580 zł (bez impregnacji) 630 z impregnacją = ??????????? jutro powiedzą (jeśli cena będzie inna niż 8190 + transport ok 300 - 400 zł, to zwątpię....)

Albo jestem wybitnie tempa, albo naprawdę czegoś tu nie rozumiem, albo ktoś usiłuje zrobić ze mnie jełopa.... Wycena nr 2 jest the best. Wg moich informacji cena za podbitkę to około 18 - 20 zł za m2. Nie mam pojęcia jak mam policzyć ile tego będzie, ale przypuśćmy, że będzie wystawać tego dachu mniej więcej 1m. Czyli jeśli dom ma wymiary 14m*9,5m to podbitki będzie trzeba (oczywiście z nadmiarem) 15m*2 +9,5*0,5 *2 + nad wejściem i taras ok 20 m = ok 60m2. 60* 20 zł = 1200 zł. WIęc skąd u diabła wzięło się 14 000??????? Może ktoś mi to wytłumaczy?????? A tak poza tym to zainteresowaliśmy się dziś bramą garażową. \

Wycena 1: 3100 zł bez napędu - 3900 z napędem

Leje, leje, leje jak cholera :evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:

Znów kolejny dzień w doooooooopie

Ale za to zdecydowaliśmy się na wykonawców dachu - 14500 robocizna. WIęcej nie udało się zbić. Dach ma 258m2 - chyba dobra cena, co nie? WIęźbę wycenili na 8500 . Poszukamy jeszcze czegoś tańszego. Rynny - 2300. Folia 770, mocowania i takie tam inne - nie pamiętam. Teraz poszukamy taniej dachówki - zdecydowaliśmy się na Robena antracyt.. ALe wydamy kasiuryyyy

• 2 weeks później...

Ale mnie nie było... cóż - trzeba zarabiać na ten kredyt :-( Leje, leje, ale coś tam się pozmieniało :-) Coś - tzn . mamy wymurowane ściany parteru ;-) no i zaczęliśmy szalowanie stropu. Dokupiliśmy trochę desek - bo brakło, przy czym mieliśmy mały wypadek - przyczepka nie chciała jechać za samochodem i walnęliśmy w krawężnik - koło urwane i takie tam różne.... 1500 w d....pie.... Deski miały być używki - po okazyjnej cenie - ha ha ha... No to się nam udało.... Ale trudno - nikt nie mówił, że będzie łatwo i przyjemnie.

Co do dachu - ekipa zamówiona, więźba też, i dachówka też - ROBEN antracyt. Zastanawiam się jaki kolor elewacji najbardziej pasuje do takiej dachówki i do okien "złoty dąb". Zastanawiam się czy zdążymy przed zimą z dachem. Jak będzie dalej lało, to pewno nie...