TomekBudujeDomek 03.08.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam.Mam działkę na terenie, gdzie występuje wysoki poziom wód gruntowych. Jak popada to podnosi się nawet na 30 cm pod powierzchnią. Poza tym kiepsko spływa co wskazuje na niską przesiąkalność gleby. Jeśli chodzi o strukturę to na wierzchu jakieś 30 cm humusu a pod tym iły i gliny. Działka o wymiarach 20m od frontu i długa 50m jest lekko pochylona ku tyłowi. Generalnie jest dość nisko dlatego zastanawiam się jak podnieść poziom gruntu.Wpadłem na taki pomysł:W przedniej połowie działki zbiorę humus na jakieś 20-30 cm i przerzucęgo na tył działki na planowany ogród.W miejsce humusu nawiozę gorszej jakości, piaszczystej ziami, o lepszej przesiąkalności i dużo tańszej od ogrodowej. Na niej będzie stał dom, podjazd, wiata i generalnie kostka brukowa. Planuje później kopać fundamenty, więc oczywiście nowa wartwa będzie tylko u góry.Zalety:- 20 cm wyżej- grubsza warstwa humusu na ogrodzie- lepsza przesiąkalność gruntu z przodu i dookoła domu.- niższe koszty. Humus na ogród jest bardzo drogi.Wady:- błoto na działce do czasu utwardzenia się nowonawiezionej gleby i odrośnięcia trawy- nie wiem jak to wpłynie na właściwości hydrologiczne gleby. Czy nie będzie później problemów ze zbieraniem sie wody w jednej części działki, wymywania fundamentów itp. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 03.08.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 zrób dren wokół budynkujak nie masz gdzie go podłączyćto na ogrodzie zrób oczko i tam wpuść rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsuahc 05.08.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Postaraj się, aby działka nie była niżej działek w bezpośrednim sąsiedzwie, żeby woda z tamtych działek nie spływała do Ciebie. A jak wysoko jest woda pod ziemią? Bez wątpienia musisz zrobić dren. Odnośnie humusu - z własnego doświadczenia nie ufałbym bardzo humusowi jako podłożowi do założenia ogródka, ja musiałem przywieźć czarnoziemu przemieszanego z madą i torfem, więc nie wiem czy warto abyś przenosił ziemię z przodu działki na tył. Poza tym, jeśli tak zrobisz, to żeby nowy grunt osiadł z przodu działki będziesz musaił poczekać 1-2 lata z budową. Podnieś sobie działkę, poszukaj tanio ziemi, może ktoś w okolicy wykopuje głebokie fundamenty pod jakąśsporą inwestycję. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 05.08.2010 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Dzięki.Dokładnie nie stwierdziłem wysokości wody. Powierzchniowa po deszczu była na 30cm, teraz opada i jest na 50cm. Dosyć wolno opada co potwierdza kiepską przepuszczalność gleby. Jeśli chodzi o wody gruntowe - sąsiad kopał studnie i znalazł wodę na 6 metrach. Z tego co słyszałem, ziemia ogrodowa jest bardzo droga, okolo 500-700 zł za wywrotkę, aż mi się nie chce liczyć ile będzie kosztowało wysypanie na 5 arach ogrodu. Może faktycznie wysypać tańszą ziemią a potem na to dać z 10 cm ogrodowej.Co do drenażu. Trzeba mieć gdzie odprowadzać wodę. Oczko lub wykop na kilka kręgów daje jakieś rozwiązanie, jednak w razie obfitych deszczów nie da rady pomieścić spływającej z drenów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts