Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar gresu na podłodze w kuchni i w korytarzu...

mr6319

Recommended Posts

Poproszę was o poradę.

Jakich rozmiarów gres najlepiej wygląda na podłodze w kuchni i przedpokoju:

29,5x29,5

33,3x33,3

40x40

30x60

45x45

Nam najbardziej pasuje 30x60 niestety w tym rozmiarze nie ma kafli jakie nam odpowiadają kolorystycznie.

Są za to w rozmiarze 29,5x29,5. Czy nie będą za małe, do przestrzeni 16m2 kuchnia, i 15m2 korytarz.

Ja też uważam, że to zależy co się komu podoba. Kiedyś płytki w dużych rozmiarach były rzadko spotykane i każdy kładł mniejsze bez względu na to jak duże było pomieszczenie. Jednak chciałam zwrócić uwagę, że jeśli płytki mają być w jasnym kolorze z jasną fugą, za dużym rozmiarem przemawia mniejsza ilość fug do czyszczenia :rolleyes:

Zależy tez w jakim stylu chesz zrobić kuchnię i co ma stanąć w przedpokoju. Im nowocześniej, tym większe kafle. Np. jak bedzie kuchnia w stylu retro to kafle 33 cm, a na sciany np. około 10 cm.. Ja do 16 metrowej kuchni dałabym jak nawiększe kafle, o ile ofc kuchnia jest nowoczesna.

Jestem fanką dużych płytek - ale to kwestia obecnego trendu, bo 15 lat temu byłam zachwycona nową łazienką w domu w której są kafle 15*15cm.

Natomiast rzecz która się nigdy u mnie nie zmieniła to sposób układania kafli - mają być prosto (nie naprzemiennie - murek, nie w caro) fugi płytek ściennych mają się zgrywać z fugami podłóg.

15 lat temu to ja byłam zachwycona płytkami w stylu tych nieszczęsnych płytek z wątku Ryski

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164654-Czy-można-reklamować-kolor-kafelek

i takie sobie "strzeliłam" w kuchni i ofc na podłodze chyba były 33x33, czy coś takiego, bo byłam wyznawczynią rustikalu w wersji "hard mode" :p. No, ale dzisiaj to już na pewno nie dla mnie są ;)