honzik 03.08.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 No właśnie, bo nie wiem, jak rozumieć ustawę. Chcę kupić prawo do użytkowania wieczystego od kogoś, kto je kupił w 2007 roku. Czy mogę wystąpić o przekształcenie? Bo nie wiem, czy jestem 'następcą prawnym'. Następca prawny to chyba np. nowa spółka, która wchłonęła inną, czy coś w ten deseń, a nie po prostu kolejny użytkownik. Swoją drogą, czy faktycznie przekształcenie działki Skarbu Państwa to taki drogi temat? Nie dają tych bonifikat? Jakoś nie mam przekonania do kupowania działki w użytkowaniu wieczystym. Na razie opłata roczna 400 zł, ale ja już działkę kupuję za dwukrotność tej wyceny. Obawiam się, że mogę sobie sprawić spory coroczny rachunek. Działka 10a. Ale może niepotrzebnie się boję? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/146332-czy-mog%C4%99-wyst%C4%85pi%C4%87-o-przekszta%C5%82cenie-u%C5%BCytkowania-wieczystego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.08.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Co do zasady 1) użytkowanie wieczyste musi zostać ustanowione przed dniem 13 października 2005 r. – rozstrzyga data wpisu do księgi wieczystej,2) działka musi być w tym dniu zabudowana na cele mieszkaniowe lub garażami albo przeznaczone pod tego rodzaju zabudowę lub musi być nieruchomością rolną,3) następstwo prawne to również nabycie działki od poprzedniego użytkownika. Z chwilą wpisu do księgi wieczystej wchodzisz w prawa i obowiązki związane z prawem użytkowania wieczystego 4) opłaty roczne mogą rzeczywiście być dolegliwe. Dla nieruchomości na cele mieszkaniowe zawierają się w kwocie odpowiadającej 1% wartości gruntu ,5) o ewentualnych bonifikatach dowiesz się we właściwym starostwie. Proponuje zabrać ze sobą odpis z księgi wieczystej oraz ksero aktu notarialnego ustanowienia prawa od osoby która je zbywa. Warunki ustanowienia prawa zawarte w akcie notarialnym trzeba bardzo dokładnie przestudiować przed zakupem działki. W momencie wpisu do księgi wieczystej zaczynają one wiązać nabywcę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/146332-czy-mog%C4%99-wyst%C4%85pi%C4%87-o-przekszta%C5%82cenie-u%C5%BCytkowania-wieczystego/#findComment-4223248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honzik 04.08.2010 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Co do zasady 1) użytkowanie wieczyste musi zostać ustanowione przed dniem 13 października 2005 r. – rozstrzyga data wpisu do księgi wieczystej, A w przypadku, jesli uzytkowanie wieczyste dużej działki było ustanowione przed tą datą, a działka została podzielona i ta z niej wydzielona była sprzedana w 2007 roku, to która data obowiązuje? Warunki ustanowienia prawa zawarte w akcie notarialnym trzeba bardzo dokładnie przestudiować przed zakupem działki. W momencie wpisu do księgi wieczystej zaczynają one wiązać nabywcę. Jakie konkretne warunki trzeba sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/146332-czy-mog%C4%99-wyst%C4%85pi%C4%87-o-przekszta%C5%82cenie-u%C5%BCytkowania-wieczystego/#findComment-4223783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.08.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) A w przypadku, jesli uzytkowanie wieczyste dużej działki było ustanowione przed tą datą, a działka została podzielona i ta z niej wydzielona była sprzedana w 2007 roku, to która data obowiązuje? Obowiązuje data ustanowienia prawa (na pewno przed podziałem). Zajrzyj do księgi wieczystej i będziesz wszystko wiedział. Jakie konkretne warunki trzeba sprawdzić? Wszystkie, które są w umowie. Z reguły umieszcza się tam: przeznaczenie/cel ustanowienia, okres na jaki ustanowiono, obowiązki użytkownika. Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez Regut1 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/146332-czy-mog%C4%99-wyst%C4%85pi%C4%87-o-przekszta%C5%82cenie-u%C5%BCytkowania-wieczystego/#findComment-4224794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts