Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

więżba a obecne ulewy ;-(

papuch

Recommended Posts

witam, jesteśmy na etapie więźby (niestety już 2 tydzień..) Drewno na więźbe nie było super przepisowo suche bo takiego nie da rady dostać (tzn 18 proc wilgotności) powiedziano nam w tartaku że trzebaby czekać do przyszłego sezonu - he he nieźle co. Mamy drewno jakie mamy i też się z niego cieszę bo proste i widać że mocne. Problem mam z tą pogodą ;-( Wczoraj zaczęli nam kłaść łaty (dali radę kawałek przykryć i zaczęło lać i tak co chwila).

Mają czas na zakrycie dachu (razem z dachówką ) do 17 sierpnia bo wtedy przyjeżdzają okna i bramy garażowe i ma być juz stan zamknięty- ale czy to dobrze dla takiej przemokniętej więźby?

Flashback, szacowny liderze forum, rozjaśnij mi bo nic nie rozumiem z tego co napisałeś ;-( Nie mam wykształcenia murarsko-dekarskiego i pewne kity moźna mi sprzedać ale się bronię - więc co z tą więźbą nie tak?

Pomalowana jest może i plakatówkami bo jak ja mam to stwierdzić? Na wygląd? No bo nie wiem jak? Mam ich zapytac: kochani panowie w tartaku czy to plakatówki czy impregnat?

Gość Konto usunięte_12*
ale czy to dobrze dla takiej przemokniętej więźby?

Ja też miałem dość mokre drewno. Suche można mieć tylko pod warunkiem posiadania dużej szopy (a przynajmniej wiaty) i zakupu drewna z co najmniej rocznym wyprzedzeniem. Potem część drewna jest "na straty", bo poskręcana lub wygięta. Tak więc na połączenia krokwi, murłat, płatwi i jętek wybrałem okucia ciesielskie mocowane wkrętami i śruby z nakrętkami, a nie gwoździe aby po roku wszystko dokręcić (po wysuszeniu drewno się kurczy i robią się spore luzy). A nie mając już czasu (późna jesień) więźbę i deskowanie impregnowałem 3-krotnie spryskiwaczem ciśnieniowym "Ogniochronem" od wewnątrz już po zmontowaniu i rocznym podsuszeniu.

Pozdr.

Edytowane przez Konto usunięte_12*
uzupełnienie