Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polska – ostoja ciemnoty i zacofania.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rżną nas Polaków ze wszystkich stron, a my sami jeszcze w tym pomagamy, bo przecież taka Komisja sama się do życia nie powołała...

Jeśli się mylę to proszę mnie z błędu wyprowadzić.

Nie piernicz. Skoro Watykan ma długi po Banco Ambrosiano, to ktoś to pokryć musi. A kto jest najwierniejszym Obrońcą Krzyża? Jak nie czujesz się Prawdziwym Polakiem, to nie becz, tylko wyjeżdżaj. I bez takich damy radę.

Nie piernicz. Skoro Watykan ma długi po Banco Ambrosiano, to ktoś to pokryć musi. A kto jest najwierniejszym Obrońcą Krzyża? Jak nie czujesz się Prawdziwym Polakiem, to nie becz, tylko wyjeżdżaj. I bez takich damy radę.

A ty myślisz że co ja zrobiłem?

Mój problem polega na tym, ze ja bardzo chciałbym wrócić, tylko że wraz z upływającym czasem ten powrót okazuje się coraz trudniejszy.

Ehhh... duzo by tłumaczyć...

Ale żal człowiekowi jak się czyta takie rzeczy...

Edytowane przez marekcmarecki

Zapraszam wszystkich do Aukcji na rzecz dzieci z Ogniska Marymont

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170302-Aukcja-%C5%9Bwi%C4%85tecznych-ozd%C3%B3b-i-kart-zbieramy-na-ferie-dla-dzieci-z-trudno%C5%9Bciami!&p=4454847#post4454847

pamiętajmy ,że dobre uczynki wpisane są w tradycję Bożego Narodzenia :wiggle:

• 1 month później...

Witajcie. Podnoszę wątek nie po to by dać szansę na spory ideologiczne, ale nastąpiło dziś coś co mnie umacnia w wierze w tezę zawartą w tytule topiku. Otóż Lewiatan zaskarżyło ustawę wprowadzającą dzień Trzech Króli świętem wolnym od pracy. Nic strasznego, zrobiły to też związki zawodowe i mnie osobiście też się ta ustawa nie podoba. Ale uzasadnienie skargi do TK już mnie dobiło. Otóż prawnicy Lewiatana twierdzą, że ustawa jest niezgodna z... KONKORDATEM!!!! Otóż nie było konsultacji z Watykanem!!! Jednak żyjemy w państwie wyznaniowym, co jest równoznaczne z tytułem wątku.

K.

• 1 year później...

Gazeta dotarła do rządowego raportu o pracy Komisji Majątkowej, która rozpatrywała roszczenia instytucji Kościoła katolickiego. 53-stronicowy raport to opis strat skarbu państwa i niespotykanego bałaganu.

M.in. dokumenty komisji istniały wyłącznie w formie papierowej, nie rejestrowano dat złożenia wniosku, nie było informacji o roszczeniach, sposobie i czasie ich zaspokojenia, wartości przekazanych gruntów. Jeden wniosek bywał rozpatrywany kilkakrotnie. Nie sposób ustalić, czy i komu skarb państwa dał więcej, niż się należało.

Według informacji, do których dotarła gazeta, członkowie Komisji nie dbali należycie o interes państwa, a często nie sprawdzali nawet, czy tereny, które przekazują należą do państwa. Podczas prac nie sporządzano protokołów głosowań, a, jak podaje "Gazeta Wyborcza", uzasadnienia spisywano niechlujnie.

Finanse Kościoła – czytaj w serwisie Onet Religia

Kościół katolicki złożył 3063 wnioski, ale Komisja Majątkowa wydała aż 3593 decyzji. W 142 przypadkach nie uzgodniła stanowiska, a ogólnie przyznała 143 mln zł odszkodowań i 66,5 tys. ha gruntów, których wartości do dziś nie można ustalić.".

Dzisiaj na Onecie wyczytałem. I tym sposobem już od samego rana straciłem dobry humor i apetyt na śniadanie.

Jednocześnie chodzi mi po głowie myśl, że może skoro poginęły dokumenty, a jest to z całą pewnościa celowe działanie, to może anulować to wszystko w cholkerę i zupełnie od nowa każdy wniosek rozpatrzeć uczciwie od początku. Z drugiej strony wiem że to fikcja, bo masa przekazanego majatku została po prostu szybko sprzedana, a żywej gotówki niestety odzyskać się nie da.

Ale żal ma człowiek jak cholera jak to czyta, bo to przecież Polska nasza...

nie rozumiem - czyli Kościół nie powinien odzyskać majątku zagrabionego przez PRL ?

Idąc tym tropem to Polacy (też narodowości żydowskiej, cygańskiej ) , którzy utracili dobytek wskutek PRL-u też nie powinni odzyskać swojej własności ?

A majątek utracony na dawnych terenach Rzeczpospolitej - dzisiejsza Litwa, Ukraina, Białoruś - też rząd Polski nie powinien refundować ?

Jest takie pojęcie jak ciągłość Państwa i czy to była III Rzesza czy PRL obowiązkiem dzisiejszych Niemiec czy RP jest zadośćuczynić prywatnej własności.

Pewnie powinien, ale to co robiła KM to był rozbój i grabieżcze szabrowanie majątku Polski na rzecz Watykanu. Przeczytaj cały ten wątek. Brak możliwości odwołania się od decyzji Komisji, decyzje komisji nad dezyzjami samorządów, brak dokumentacji przekazywania i podstaw przekazywania i dziwne zaginęcia tych dokumentacji, sprzedaż od razu "na pniu" "odzyskanego" majątku, brak osób które personalnie mogłyby odpowiedzieć za pracę komisji, itd., itp.. Zresztą same raporty na temat pracy Komisji mówią same za siebie i tylko szlag człowieka trafia jak to wszystko przypadkiem gdzieś przeczyta. Edytowane przez marekcmarecki

nie rozumiem - czyli Kościół nie powinien odzyskać majątku zagrabionego przez PRL ?
No jasne, że powinien. Tylko, że nasze państwo nie stać na rozdawnictwo. Jeżeli ktoś się w tej chwili nie upomina, to po kiego wychodzić przed orkiestrę? No i pytanie zasadnicze: dlaczego Kościół ma mieć łatwiej niż Polacy np. narodowości cygańskiej?

K.

Przeklejone

Wspomniane w artykule 143 mln złotych odszkodowania to nie jest kwota, która miałaby znaczenie dla budżetu Państwa. Ale 66 tys hektarów ziemi, często w obrębie miast- to zupełnie inna sprawa. Gdyby przyjąć tylko 10 złotych za metr kw. to wartość tych gruntów wyniesie 6,6 miliarda złotych. A że w większości przypadków otrzymaną ziemie Kościół natychmiast sprzedawał w cenie 100 i więcej złotych za metr- proszę te 6 miliardów pomnożyć przez 10!

Afera znacznie przekraczająca aferę FOZZ. I tak jak poprzednia - i ta zapewne zemrze śmiercią naturalną. No może jedna czy dwie osoby otrzymają po pół roku z zawieszeniem.

No jasne, że powinien. ...pytanie zasadnicze: dlaczego Kościół ma mieć łatwiej niż Polacy np. narodowości cygańskiej?

K.

Nie wiem i to też mnie wkurza.

Ale wiem kto wie - towarzystwo z Wiejskiej tylko nie odpowiadają na tego typu pytania. Ale to w jakimś stopniu każdego z nas wina bo sami ich wybieramy co 4 lata :)

Przeklejone

Wspomniane w artykule 143 mln złotych odszkodowania to nie jest kwota, która miałaby znaczenie dla budżetu Państwa. Ale 66 tys hektarów ziemi, często w obrębie miast- to zupełnie inna sprawa. Gdyby przyjąć tylko 10 złotych za metr kw. to wartość tych gruntów wyniesie 6,6 miliarda złotych. A że w większości przypadków otrzymaną ziemie Kościół natychmiast sprzedawał w cenie 100 i więcej złotych za metr- proszę te 6 miliardów pomnożyć przez 10!

Afera znacznie przekraczająca aferę FOZZ. I tak jak poprzednia - i ta zapewne zemrze śmiercią naturalną. No może jedna czy dwie osoby otrzymają po pół roku z zawieszeniem.

Jeśłi to prawda to rozumiem, że prokuratura trzyma rękę na tzw. pulsie i winni nadużyć zostaną ukarani.

A jeśli to się nie stanie tak jak w przypadku FOZZ tzn., że Polska nie jest państwem prawa.

W Komisji Majątkowej były 2 strony - KOŚCIELNA i RZĄDOWA. Każde postanowienie musiało mieć co najmniej dwa egzemplarze - dla Kościoła i dla Rządu. Z artykułu wynika, że tych dokumentów nie ma ani strona kościelna ani rządowa czyli winni są wszyscy !!!

To nie prawda, że nie można cofnąć sprawy. Przykład: jeśli kupisz kradzioną rzecz nawet nie będąc świadomym, że pochodzi ona z przestępstwa to jest ona Ci konfiskowana a ewentualne roszczenia morzesz załatwić poprzez sprawę cywilną.

I tak właśnie mówią ci wszyscy którym praca Komisji się podoba. Mają świadomość że był przekręt, ale jest już za późno i nie wiele da się z tym już teraz zrobić. A na pewno nikt nie będzie ukarany, bo nikt nie odpowiada personalnie.

Jak myślisz? Czy gdyby była pewność że wszystko jest na 100% legal to "odzyskany" majątek byłby (tak jak to często gęsto miało miejsce) jak najszybciej za wszelką cenę zamieniany na gotówkę w obawie przed mogącymi w przyszłości nadejść decyzjami o ewentualnym zwrocie i anulującymi decyzje Komisji? Poza tym tu chodzi nie tyle o samą kradzież co o korupcję wokół Komisji. Korupcję na wielką skalę. Gdzie ofiarą padła Polska, a pośrednio każdy z nas. Również Ty, chociaż nie zdajesz sobie z tego sprawy.

...a świątynię opaczności ;) budują z naszych podatków...

...wojenka w Afganistanie

budowa płatnych autostrad - to mnie wkurza baaardzo

zasiłki dla bezrobotnych

emerytury esbeków, wojskowych, policjantów

lekarstwa dla nieuleczalnie chorych

płatne wakacje dla nauczycieli

kryzys z winy banków

i masa innych spraw

też jest finansowane z naszych podatków

Z Twoich wypowiedzi widać że Ty AKCEPTUJESZ taki chory stan rzeczy. Dlaczego???????

Trudno sie z Tobą zgodzić we wszystkim, bo to co wymieniłaś-eś poniżej znajduje jakieś tam logiczne albo gospodarcze uzasadnienie

...wojenka w Afganistanie

Nie wiem wszystkiego to nie chcę się tu wypowiadać, ale sprawa jest nie do końca przegrana i być może jako państwo będziemy kiedyś mieli z tego tytułu profity.

budowa płatnych autostrad - to mnie wkurza baaardzo

Ale lepiaj takie niż żadne, zresztą płatne są we wszystkich krajach nawet w Niemczech

zasiłki dla bezrobotnych

też są we wszystkich krajach. Bezrobotni też muszą jeść, bo w przeciwnym razie zaczną kraść. Większość jest bezrobotna tylko okresowo.

emerytury esbeków, wojskowych, policjantów

Wrzucasz wszystko do jednego worka. Tak nie można.

lekarstwa dla nieuleczalnie chorych

Co proponujesz?

płatne wakacje dla nauczycieli

To jest taki zawód. Mimo tych płatnych wakacji jakoś nie pchają się drzwiami i oknami do tej pracy. Trzeba było się uczyć.

kryzys z winy banków

Masz rację

i masa innych spraw też jest finansowane z naszych podatków

jasne że tak Ale tu w tym wszystkim chodzi o to, żeby takich spraw było jak najmniej. Żeby o nich mówić a nie udawać, że nic się nie dzieje. Przecież my żyjemy w tym kraju i jak sami sobie nie pomożemy to nikt nam nie pomoże.

głupi jesteś !

Ojej! To straszne! I co ja teraz zrobię?! Dlaczego tak uważasz?

Poza tym już mi nerwy przeszły i już nie chce mi się pisać do czasu aż mi jakiś kolejny przypadkowy artykuł ciśnienie podniesie. Wówczas znów pewnie siadę do kompa żeby sprawdzić co inni myśla na ten temat i sobie ulżyć :-)