Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymogi, dot,budowy, szamba,oczyszczalni,

Agnes-F

Recommended Posts

• 2 months później...

Aktualne czy nie , ale sie podepnę pod temat. Proszę o informacje nt. usytuowania szamba, tylko bardzo bym prosił o same konkrety, bez cytowania przepisów i ustaw, bo nie wsystko potrafię z nich zrozumieć. Wiem już, że minimalne odległości od granicy działki to 2m, od okien pomieszczeń mieszkalnych 5m. Rozumiem, że te metry dotyczą odległości mierzonych od krawędzi zbiornika, a nie od studzienki rewizyjnej?

Natomiast tuż przed moją działką (ok.1,5 metra od granicy, przy której chciałbym zakopać szambo) znajduje się hydrant. Czy przepisy jakoś definiują taką sytuację? Proszę o pilna odpowiedź.

Druga sprawa jest taka, że na moim pozwoleniu na budowę (i na mapce zagospodarowania terenu) brak jest informacji o umiejscowieniu szamba. Czy przed jego wkopaniem powinienem uzyskać pozwolenie, czy wystarczy że po wkopaniu geodeta naniesie je na mapę (zinwentaryzuje)?

Witam,

Mogę odpowiedzieć na pytanie drugie tzn. jak było w mim przypadku. Informację na temat odprowadzania

ścieków miałem zapisane w decyzji o warunkach zabudowy i było to szambo. Pani architekt naniosła

umiejscowienie szamba na mapkę. Ale po zmianie warunków decyzji zabudowy na przydomową oczyszczalnię,

najpierw odbył się montaż a teraz muszę poprosić geodetę o naniesienie na mapkę a następnie zgłoszenie

do starostwa. Sprawdź co masz w warunkach zabudowy.