zdroyek 04.08.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam, Mam pytanie odnosnie budowy komina i otworów wentylacyjnych, Czy na kominie otwory powinny być przelotowe na 2 ścianach komina czy tez tylko z jego jednej srtony?? Pytam bo na logike wydaje mi sie że powinny być przelotowe żeby w razie wiatru nie nawiewało przez nie zimnego powietrza do domu. Obecnie mam własnie taka sytuacje że są po jednej i próbuje przekonać mojego dewelopera że popełnił błąd, czy można to jakoś poprzeć odpowiednimi przepisami?? Byłbym wdzięczy za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Powinny być przelotowe. Ale czy jest na to jakaś norma, to nie wiem. Może zapytaj jakiegoś kominiarza, bo to chyba oni się tym zajmują jak robią odbiór kominiarski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdroyek 04.08.2010 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 według kominiarza powinny być przelotowe a deweloper upiera sie ze tak ma w projekcie i nie chce mi zmienić na przelotowe ... chce go jakoś "zmotywowac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 04.08.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 jesli tak ma w projekcie to ma zle. w przepisach prawa budowlanego jest taki zapis ze wykonawca powinien wykonac zgodnie z projektem, ale rowniez z godnie z zasadami sztuki budowlanej, czyli muszą byc przelotowe, jesli chcesz konkretne przepisy to moge poszukac w konkretnej normie - tylko przypomnij mi sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdroyek 04.08.2010 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Jezeli byś mógł mi znaleźć te normy byłbym wdzięczny - jak sie przypomnieć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 04.08.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 jutro postaram sie podac konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 04.08.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 jesli tak ma w projekcie to ma zle. w przepisach prawa budowlanego jest taki zapis ze wykonawca powinien wykonac zgodnie z projektem, ale rowniez z godnie z zasadami sztuki budowlanej, czyli muszą byc przelotowe, jesli chcesz konkretne przepisy to moge poszukac w konkretnej normie - tylko przypomnij mi sie. Ukłony dla kolegi ! Pełen szacunek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 05.08.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 no juz mam Według normy PN-89/B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane itd.... str.2 rys.1 jest wyraznie narysowane i opisane ze wyloty przewodów wentylacyjnych powinny byc "obustronne na przestrzał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdroyek 09.08.2010 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 09.08.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Do poczytania: http://chomikuj.pl/Kaja-25/Normy/PN-89_B-10425.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts