Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też mi smutno było jak kiedys cos wrzucilam i nikt nic nie pisał...

ale, zgodzę się z duś - przedłuzyc blat w umywalce, tak aby może zrównał się z zakończeniem lusterka. Będzie to wygodniejsze - zeby czasem się oprzeć, postawić pastę do zębów albo sama estetyka. a możesz wrzucic to w zieleni? w sensie projekt? I jaką zieleń tutaj widzicie? jasną taką oliwkową, może limonka, czy może taki stary ponury zielony? Bo to ma duże znaczenie.

Mi się osobiście podoba taka zieleń jaką ma limonka, albo ewentualnie oliwka. Nie jestem pewna czy taka zielen ostra nie będzie zbyt ostra dla wzroku.

Na pewno brązy i beże są stonowane.

Układ, jest ok, podoba mi się że wc nei wystaje tak bardzo i że tam jest taki kawałek jakby ścianki, który częsciowo osłania wc od strony drzwi.

Nie ma za bardoz co się przczepić.

Jedyna rzecz to taka - zadbajcie zeby miec wystarczającą wysokość w wannie do sufitu - zeby głową nie walić przy wstawaniu.

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważam , że taka kolorystyka jest bardzo ciekawa, z reszta jak wyjątkowo klubie biel połaczona z brazem. Nie przepadam za zielenia w łazience, ale czekam na kolejne zdjęcia. Zgadzam sie z poprzednikami ze mozna by było przedłożyć blat, ale zastanawiam sie czy wtedy nie bedzie za ciasne przejście do drzwi. Można by jeszcze ewentuaklnie skrocic lustro i wyrównać je z blatem.

mam baaardzo podobny uklad w projekcie ale: kabina za scianka bez drzwi a tam gdzie masz pralke mam zaplanowana szafke typu komandor wzdluz scianki ze skosem, dochodzi az do wanny i bedzie albo z drewna albo lustrzana, moze u ciebie tez by sie tak dalo a wtedy pralke bedzie mozna schowac i milion innych rzeczy tez.

w zasadzie to nie tyle szafka ile same drzwiczki i jeden bok ten przy wannie

Właśnie, czy ten skos nie jest za nisko? Rafaal, sprawdziłeś, czy wstawanie z wanny będzie komfortowe i czy wyciąganie prania z pralki nie będzie się kończyło waleniem głową w skos? A co do ucinania zdjęć - to standard. Trzeba sobie wkliknąć w nie i obejrzeć w całości.

Kolorystycznie dla mnie so-so, ale ja nie znoszę brązów i beży. Jedyne, co mi jeszcze przyszło do głowy to zmiana uchwytów w szafce pod zlewem z pionowych na poziome, tak jak w szufladach.

Po pierwsze - będzie tak, jak w szufladach, czyli spójnie

Po drugie, zawsze będzie można sobie na uchwycie powiesić ręcznik

Po trzecie, chyba poziome uchwty tego typu ułatwiają otwieranie szafek.

Edytowane przez wyanna

Dzieki wszystkim za odpowiedzi i wskazowki:)

Co do blatu i lustra - lustro bedzie sie konczylo na rowni z blatem - to, ze tak wyglada na wizualizacji to tylko wypadek przy pracy :)

Uchwyty - to tylko takie przykladowe, takie detale bedziemy wybierac jak juz zdecydujemy sie na konkretne plytki.

Pralka pod skosem - mam nadzieje, ze nie bedzie dramatu - scianka kolankowa ma 130cm (pralka 80) wiec az tak bardzo nisko nie jest.

Wanna - tak samo jak z pralka - podczas prob "na sucho" (bez zamontowanej wanny) nie bylo az tak zle. A poza tym wanna bedzie sluzyla zonie glownie do wylegiwania sie kiedy ja bede w kuchni robil kolacje:)

Co do samych plytek...na poczatki bylismy zdecydowani na:

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/carioca

Ale jak zobaczylismy jak one wygladaja na zywo to juz nam sie nie podobaja:(

Zamowilismy jeszcze wizualizacje zieleni z bezami tych plytek (bedzie pod koniec tygodnia):

http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=seria&id=455&dzial1=455&nr_dz_gl=5&lang=eng

Zobaczymy i porownamy jak wypadaja z "bezpiecznymi" brazami.

Mi osobiscie podobaja sie plytki Zebrano Pilcha:

http://www.pilch.pl/239-Zebrano.html

Ale zona stwierdzila, ze "Te to na pewno nie!!!". No ok...

A czy beze z brazami sa "so-so" - moze nie sa jakims designarsko-modowym szczytem - ale takie wlasnie maja byc:) Cieple i przytulne bez zbednych jak dla nas ekstrawagancji:)

W srode bede mial druga opcje z pokazanych wyzej plytek, zobaczymy, porownamy....

Jeszcze raz dzieki wielkie za opinie:)

Edytowane przez rafaal

hej,

tak, nie robilabym koloru koło okna na ciemno, bo w ten sposób stracisz cenne jasne światło - biel bądź beż je ładnie odbije i rozjaśni wnętrze.

1,3m na sucho to wg mnie mało bo jak wstawisz wanne to chyba z 20cm sie zabierze. Nie wiem jak wysoka jest żona, ale obyś robiąc kolacje niczego nie słyszał z łazienki, jak będzie wstawac w wannie.

Rozumiem, ze cięzko wanne przenieśc gdzie indziej, ale ewent zrezygonowac z osobnego prysznicu i zrobic wanno-prysznic w tym rogu co teraz jest prysznic ... - pewnie taka opcja Was nie ucieszy.

co o zieleni - to jak pisałam - żeby nie wyszło zbyt wściekle bo potem zamiast odpoczynku będzie stres. Zieleń możecie wprowadzaic dodatkami. Wydaje mi się, że do takieo ciemno-czekoladowego brązu powinna taka limonka pasowac... ale najlepiej stwierdzic na zywym organizmie.

nicol21 - wiem, ze 130cm to nie za wiele - ale nasza wanna (nie taka jak na wiz) jest "niesymetryczna" i umieszczona tak jakby "pod katem" wzgledem scianki kolankowej. Ta szersza czesc (od glownej sciany) da sporo swobody we wstawaniu, szczegolnie ze kat dachu jest dosc ostry :)

Co do wanno-prysznica to tak srednio nam sie to widzi...:(

A co do zieleni to tak jak pisalem pare postow wyzej - bierzemy ewentualnie pod uwage plytki z Cersanitu seria Synthia - sa wlasnie takie limonkowe.

Bede mial gotowa wizualizacje to wrzuce na forum:) Samemu mi to sobie ciezko wyobrazic a wiec poczekamy jeszcze z decyzje:)

A oto i druga wersja brazowo/bezowych plytek.

Nie ukrywam, ze nie specjalnie mi/nam sie podoba:(

http://img535.imageshack.us/img535/9035/87153907.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/518/58771466.jpg

http://img529.imageshack.us/img529/1443/96900346.jpg

http://img149.imageshack.us/img149/3710/37134292.jpg

Odnosnie kafelek, moze ktos bardziej w tej kwestii doswiadczony mi doradzi:

Sciana za kibelkiem ma 175cm szerokosci. Od slupa do kabiny jest 81cm - na srodku kibelek czyli z kazdej strony zostaje po 22.5cm.

Jak to "ugryzc" aby sensownie ulozyc tam plytki (20x50cm) tak aby ten brazowy pas byl centralnie na srodku za kibelkiem?

Jakies pomysly?

Z gory zieki!

dus - masz na mysle te zielone? :)

tak - na www cersanitu jest całkiem przejemna wizualka z tą linią, własnie w odcieniach zieleni :)

ładny projekt wam powstał :)

zdecydowanie zlikwidowałabym ten pas nad wanną - zupełnie mi sie nie podoba, natomiast w kwestii tego co się dzieje na ścianie za kibelkiem - a może by tam powtórzyć efekt z za umywalki? i nie dawać dekoru na ścianie vis-a-vis lustra, a właśnie na ścianie w prysznicu i za wc? (np. tak żeby ten z kwiatkiem wyszedł pod przyciskiem, a czekoladowe pod prysznicem albo biały za przyciskiem, na prawo kwiatek a potem czekodowy?)

(odpowiadając zaś na twoje pytanie - cięcie kafli to nie dramat. trzeba tylko unikać ciętego brzegu w okolicy narożnika wypukłego, bo łączenie może być widoczne / ew. ukruszać się)

Edytowane przez duś

Co do wanny pod skosem: 130 cm to bardzo dużo. Ja mam pod skosem wannę narożną symetryczną i nie sprawia mi trudności jej użytkowanie. Mam 167 cm wzrostu, ścianka kolankowa ma 112 cm, w wannie mogę się wyprostować, ale głowę muszę mieć lekko pochyloną (tak jakbym patrzyła sobie na biust :))

ja w ogóle bym zrezygnowała z tego paska nad wanna. Masz dekor przy lustrze i przy prysznicu. na dwóch ścianach chyba wystarczy.

a pomieszczenie potem można ożywić dodatkami.

tylko.... jeszcze raz przypomne - zrezygnuj z tego brązu wokół okna.

a czy jak ewentulanie lustro obłożysz płytkami, oczywiście wąską płytką, w koło to nei rozjaśni to trochę tej ściany? Mam na myśli tutaj płytki z tej samej serii co te jasne.