Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kształt prysznica ściągnęłam od koleżanki. Ma właśnie taki w swojej łazience i bardzo mi się to rozwiązanie podoba. Po bokach są krótkie ścianki a szklane są tylko same drzwi. U niej wygląda to barzo fajnie, ale może rzczywiście nie jest najlepszym rozwiązaniem.

mała łazienka 2..jpg Zrobiony rzut z programu koleżanki, ale tam już wogóle nie da się nic podziałać z elementami wykończenia. Trochę czytałam o Pro 100 i postaram się coś zrobić.

Venus_m bardzo podoba mi się łazienka przygotowana przez Ciebie. Jest taka lekka i delikatna, super! Dzięki

Dorota ciesze ze Ci sie podoba! ;)

Przymierzalam kabine taka ktora przedstawilas pierwotnie i moim zdaniem wychodzi bardzo masywna w tej lazience. Ja obstawiam przy prostej 80 x 120 z czego 120 to drzwi wnekowe prysznica podzielone na dwa czego nie widac na wizualce. Czyli jedna scianka krotsza szklana nieruchoma 40 cm i 80 to drzwi uchylne skrzydlowe szklane z ewentualnym piaskowanym wzorem (bambus) - jezeli bys sie na to zdecydowala to koniecznie cos z motywem roslinnym aby bylo nawiazanie.

Jeszcze jedna uwaga, to o czym pisala Duś, sprawdz koniecznie jak juz zdecydujesz co z prysznicem czy nie wyjdzie Ci cos niestandardowego bo potem bieda. Ja specjalnie dzielilam to tak abys nie wydawala kupy pieniedzy. Natomiast sama mozaika na pewno bedzie kosztowna.

Chyba, ze jeszcze - skoro lubisz niestandardowe rozwiazania, moze prysznic murowany ale okragly? Niestety tego nie jestem w stanie zrobic w pro100. Polecam za to czarna lazienke forumowej kolezanki Efilo. Wpisz w wyszukiwarke : zdjęciowa zbieranina, znajdzie Ci zdjecia wnetrz Efilo w tym jej lazienki ;)

Edytowane przez Venus_m

(...) Chyba, ze jeszcze - skoro lubisz niestandardowe rozwiazania, moze prysznic murowany ale okragly? Niestety tego nie jestem w stanie zrobic w pro100. Polecam za to czarna lazienke forumowej kolezanki Efilo. Wpisz w wyszukiwarke : zdjęciowa zbieranina, znajdzie Ci zdjecia wnetrz Efilo w tym jej lazienki ;)

zaje... pomysł! tak sobie gdybam i przyszło mi na myśl, że fajnie byłoby tam zrobić coś z totalnym jajem. okrągły, murowany prysznic z deszczownią - to jest to!

oczywiscie ja tam się dalej będę trzymać opcji "wszystko w bieli", ale jakby taką wymurowaną kabinkę obłożyć z każdej strony kamyczkami (wewnątrz i na zewnąrz) - byłby jeden mocny i orginalny element.

opcja zdecydowanie godna rozważenia!

Dziewczyny, poszłam za Waszą radą i w trybie natychmiastowym spotkałam się z architektem- znajomą znajomych :) Sporo też się pozmieniało, bo chyba przeniesiemy prysznic do większej łazienki, a w małej będzie tylko WC. My sporadycznie miewamy gości na noc, więc uznaliśmy, że wolimy mieć w większej łazience i wannę i prysznic. Dogadaliśmy się architektem i będzie nam robiła projekt. Póki co, zrobi projekt instalacji, resztę to już po Nowym Roku. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Obiecuję, że zamieszczę zdjęcia jak już będzie gotowy.

Dzieki za rady dolicze jeszcze z tysiac na uszczelki ;)

Cena 11 tys przygotowanie pod kafelkowanie (zabudowa KG ,podłoga, odpływy, woda, prąd, i osprzęt)

Mam nadzieje ze sie zmieszcze.

Kafelkowanie to innym razem ;) (jestem w stanie sobie sam wykafelkować, mam w tym doświadczenie, ale nie ma mnie w kraju aktualnie)

Czekam "firma " na oględzinach ma być najpuźniej w przyszłym tygodniu.

Powiedziałem im ze jeśli ich nie bedzie, to już nie musi przychodzic ;)

Po odlędzinach ma mi powiedziec co i jak .

Witam

Baaaaardzo dziękuję Ci Magda, to już prawie ostateczna wersja :). Schody są właśnie tak jak chciałam, łazienka mała super, moja łazienka nie straciła wiele, a w przedpokoju jest prawie 3 metrowa szafa - super :) :). Pozostaje jeszcze tylko kuchnia, nadal zastanawiam się nad umieszczeniem płyty na wyspie :(. Układ jaki zaproponowałaś jest super. W trójkącie płyta, zlewozmywak i lodówka, ale ten okap:(. Mam jeszcze trochę czasu - pierwsza łopata jeszcze nie wbita :). A może zlewozmywak na wyspę, a płyta obok zmywarki?? Ale wtedy przy kuchni nie staną 2 osoby, a czasami jest taka konieczność. Może Ty coś wymyślisz? Co sądzisz o małej łazience w bieli z czerwonym lub pomarańczowym akcentem? Mam na myśli ewentualny kolor za muszlą i przy prysznicu, a może jakiś pasek wokół? Trochę by to rozszerzyło to wąskie pomieszczenie.

Pozdrawiam

Meggi

Meggi, ja od niedawna na forum:)widziałaś z98 na żywo?zastanawiamy sie z meżem nad tym projektem,ale do końca nie jesteśmy przekonani- nie ukrywam, że bryła absolutnie nam sie nie podoba- ale tu mam nadzieję, że elewacja dużą role odegra- masz już jakieś koncepcje?

Witam :)

To co prawda nie ten wątek, ale z grzeczności odpiszę :)

Jestem trochę dziwną osobą – nie zależy mi na wyglądzie zewnętrznym domu, gdyby tak było pewnie projekt byłby inny. Dla mnie dom musi być bardzo wygodny, funkcjonalny i to ja mam się w nim dobrze czuć. To mnie ma opadać „kopara” po każdym wejściu do domu, a nie moim znajomym. Mam po prostu kochać ten dom. W związku z tym jeszcze nie myślałam jaka będzie elewacja. Sądzę, że chyba jasna, może jakieś obramowania okien w innym kolorze, a może w innym kolorze narożniki budynku. Wiem jedno - na pewno nie będzie w domu beżowo – brązowej łazienki :). Nie widziałam domu „na żywo”. Te co się teraz budują są baaardzo daleko ode mnie. Wrzuć w „wujka Google” z98, a znajdzie Ci 2 blogi budowy tego domu. Jeżeli chcesz więcej informacji napisz na priv, a podeślę Ci linki do tych blogów.

Pozdrawiam

Meggi

Hej Meggi:-)

WIdzi mi się jak najbardziej biała łazienka z pomarańczowymi lub czerwonymi akcentami:-) Czy masz na oku jakieś konkretne płytki? Jeśli tak to podaj producenta i serię.

Co do kuchni to pomyślę jeszcze. Przy okazji przypomniało mi się, że chciałaś też regał na książki. Jak na razie to nie mam pomysłu gdzie go umieścić.:rolleyes:

Magda, jesteś Kochana :). Co do płytek, to tak daleko jeszcze nie zaszłam :). Na pewno nie mogą to być duże kafle, bo pomieszczenie jest małe i kafle też powinny być w jakiś sposób proporcjonalne do wielkości pomieszczenia (a może nie mam racji). Z kolekcji Paradyża http://www.paradyz.com.pl/Collection/new/vivida-vivido (wpadłam na to przypadkiem) są białe, czerwone i pomarańczowe, ale dosyć duże :(. Nie może tam być dużych dekorów. "Im prościej tym ładniej". Co do okapu nad wyspą, to mam bardzo poważne wątpliwości. Wyobraziłam sobie widok z salonu na kuchnię i w świetle okna kuchennego wiszący okap.... , nie chyba jednak nie.... Gdzieś musimy zmieścić nasz "księgozbiór" (przez paaaarę lat, trochę się tego nazbierało, trochę fachowych książek, trochę przewodników, literatura piękna, albumy malarzy, teraz mieści się to w regałach o szerokości około 2 m wysokość 2,30 i na każdej prawie półce w 2 rzędach :( ). Zastanawiałam się czy tych książek nie wrzucić do pokoju obok kotłowni razem z biurkiem. Nie chciałabym zagracać salonu książkami.

Pozdrawiam ciepło w zimny wieczór :)

Meggi

Edytowane przez Meggi56

To co prawda nie ten wątek, ale z grzeczności odpiszę :)

Jestem trochę dziwną osobą – nie zależy mi na wyglądzie zewnętrznym domu, gdyby tak było pewnie projekt byłby inny. Dla mnie dom musi być bardzo wygodny, funkcjonalny i to ja mam się w nim dobrze czuć. To mnie ma opadać „kopara” po każdym wejściu do domu, a nie moim znajomym. Mam po prostu kochać ten dom. W związku z tym jeszcze nie myślałam jaka będzie elewacja. Sądzę, że chyba jasna, może jakieś obramowania okien w innym kolorze, a może w innym kolorze narożniki budynku. Wiem jedno - na pewno nie będzie w domu beżowo – brązowej łazienki :). Nie widziałam domu „na żywo”. Te co się teraz budują są baaardzo daleko ode mnie. Wrzuć w „wujka Google” z98, a znajdzie Ci 2 blogi budowy tego domu. Jeżeli chcesz więcej informacji napisz na priv, a podeślę Ci linki do tych blogów.

Meggi dziękuję!!!!!!znalazłam te dwa blogi i mam niezłą lekturę:)nam z98 wpadł w oko-wersja z garażem na jedno auto- na dwa robiliśmy wycenę na podstawie rysunków i troszkę za dużo nam wyszło:(domek w środku ok, tylko ja chcę by kuchnia była zamknięta- teraz mamy otwartą i nigdy więcej, ale to w zależności co kto lubi i ile gotuje, ja dużo, pełna rodzina i w naszym przypadku nie zdaje egzaminu.pozostałe pomieszczenia praktycznie bez zmian.

Meggi nie wiem czy jesteś dziwna:)każdy z nas ma jakieś swoje wyobrażenie na temat domu.Dla nas ważne jest to co na zewnątrz- to dla nas ma miec fajną elewacje i dla nas ma sie podobac-sąsiedzi raczej też mało nas obchodzą. Pytałam o elewację, bo ta ze strony wydaje się byc droga, a poza tym ja tez jakos specjalnie zwolennikiem brazów nie jestem:)nasz dom będzie energetyczny z przewagą bieli, a dach grafitowy....ach znowu sie rozpisałam....

dziękuję raz jeszcze i życzę powodzenia w budowaniu.

ps.przepraszam za pomylenie watków:))))))

Pozdrawiam

Witam serdecznie forumowiczów i szanowne forumowiczki :-)

Jestem na etapie projektu wykończenia ścian w małej łazience domku letniskowego.

- łazienka ma niewielkie okno, więc dominują jasne kolory, a na przylegającej do okna ścianie będzie duże lustro,

- to tylko działka, więc chcę jak najbardziej ograniczyć budżet. Gresy planuję tylko na 2 ścianach i podłodze. Na dobrą sprawę, gdyby dało się to ładnie rozwiązać, to na ścianach ułożyłbym je tylko w prysznicu i przy umywalce,

- lokalizacja wyposażenia jest już przesądzona - instalacje są już położone,

- te "paski" na prawej ścianie to tynk strukturalny - chyba jedny materiał tańszy od płytek, który można estetycznie położyc na płytach OSB (płyty niestety z łączeniami)

- użyte są tylko 2 rodzaje płytek. Różnica kolorów wynika z oświetlenia wygenerowanego przez SketchUp'a.

Co sądzicie o takim doborze wykończenia ścian i podłogi?

http://www.webcook.pl/public/upload/lazienka/v1_a.jpg

http://www.webcook.pl/public/upload/lazienka/v1_b.jpg