Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O napewno zerknę :)

Znalalzam ostatnio piękną kolorystykę, która bardzo by mi pasowała (załączniki)

To jest to co chciałabym mieć u siebie, nie przesadzone, fajnie dobrane płytki.

Podoba mi się ten efekt "zdrapanych" szlaków na jasnych płytkach - super to wygląda.

No i oczywiście jasna podłoga.

Co sądzicie?

1..jpg

3..jpg

2..jpg

4..jpg

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Venus - jeśli chodzi o Twoje pytanie to mieszkanie jest w stanie deweloperskim - dopiero będe urządzać, jednak początkowo chce się skupić na łazience no i podłaogach (wiem, że będą ciemne podłogi w salonie i sypialni i śnieżno białe ściany wszędzie.

Co prawda nie wybrałam jeszce płytek do korytarza i i kuchni (aneks znajduje się w salonie), ale chciałaby aby i w korytarzu i w kuchni były te same płytki.

Kasia510 płytki które wybrałaś fajne i myślę, że przy małej łazience sprawdzą się bez problemu. Możesz jeszcze zerknąć na te, które my mamy u siebie Mogano Brown / Travena - panel z kwiatkiem fajnie wygląda nad wanną.

Jeśli chodzi o rozwiązanie wanna / prysznic - to zależy co kto lubi i z czego korzysta. Ja przy łazience o tej samej szerokości co Twoja wybrałam wannę 150 cm długości, a na niej zamontowana będzie kabina prysznicowa. Pralkę powinnaś móc zmieścić obok umywalki, tylko trzeba będzie znaleźć węższą umywalkę (może jakaś nieduża nablatowa).

PS. Gdzie Twoje mieszkanie się znajduje?

Nemi - dzięki za wskazówkę - przemyśle to :)

Chociaż już zaczęłam się przyzwyczajać do myśli, że będzie jednak prysznic.

a co do lokalizacji to mieszkanko jest na osiedlu Fajny Dom w Czyżynach.

Nie wiem też za bardzo jak rozwiązać sprawę z rozkładem kolorystyki, myślałam o dwóch ciemnych ścianach a reszta w delikatnie beżowej tonacji plus oczywiście te dekoracyjne płytki z zadrapaniami przy kibelku i mooooże przy ścianie z umywalką, która równocześnie jest jedną ze ścian przy prysznicu - nie wiem czy z drugiej strony nie będzie tego za dużo, bardzo bym nie chciała przesadzić.

Nemi- powiedz jakich płytek użyłaś w swojej łazience? W Krakowie kupowałaś?

Venus - powiem szczerze, że niestety nie wiem jak się nazywają płytki ze zdjęć, które zamieściłam wyżej. Szukałam tego dekoracyjnego motywu na różnych stronach, ale nie znalazłam niczego podobnego :(

Poza tym zastanawiam się nad gresem polerownym na ścianach, myślicie, że to zda egzamin wizualny i eksploatacyjny?

Kasia510 płytki to Mogano Brown / Travena z Paradyża. Podobają mi się bardzo. Jasne są takie ecru i są błyszczące, a ciemne są czekoladowe i matowe. Płytki duże 32 x 65 cm, ale "fachowcy" twierdzili, że układa się je b.przyjemnie.

Płytki kupowałam na http://www.goldgres.pl - 30% taniej niż w LM czy Casto. Dostawa free.

nemi - dzięki za info o płytkach potrzebuje jakichś wskazówek bo ilość produktów, zróżnicowanych cen, rozwiązań na rynku mnie przerasta, właśnie przeglądałam Twój wątek i aż mnie ciarki przechodzą ile jeszcze przede mną :(

Co prawda fachowców będę mieć nie z Krakowa ale od siebie z rodzinnego miasteczka (podobno sprawdzeni) więc mam nadzieje, że uniknę przez to niemiłych niespodzianek, chociaż nigdy nie wiadomo.

Mam jeszcze jedno pytanie o płytkach, czy twoje są rektyfikowane?

Metrażowo mamy podobne łazienki- ile cie kosztowały płytki do niej?

Kasia płytki są retyfikowane, ale w łazience nie zdecydowałam się na montaż bezfugowy. Są fugi o grubości 1-1,5 mm.

Moi fachowcy też z polecenia, niestety. Na szczęście udało się mniej więcej wyjść na prostą jeśli chodzi o ich partactwo. Zostały tylko ościeżnice do wymiany (bo musimy na nie czekać jeszcze chyba 4 tygodnie) i fugi na podłodze (bo im wyszły szare - nie ma to jak najpierw kłaść fugi, a później robić sufit).

Płytki (podstawowe, dekor, mozaika) + klej kosztowały w sumie koło 4,5 tys., ale do tego jeszcze doszła kupa dodatków (folia w płynie, ytongi, uszczelniacze, akryl, taśmy do narożników, kolanka, rurki, płyty GK, profile, dystanse, rozety i cała masa innych pierdołek).

Kasia zerknęłam na fakturki - 4,5 tys to koszt płytek razem z tymi do kuchni, więc sama łazienka jakieś 3,5. Sorry za błędne info.

Co do projektantki - robiła kilka projektów, bo każdy po 2-3 dniach przestawał mi się podobać. Generalnie nie dużo i myślę, że warto było, bo sama to bym niewiele wymyśliła. :)

To już ostatnia chwila, żebym zdecydował się na koncepcję rozmieszczenia sprzętów w łazience. Po kilkukrotnych zmianach wersji na placu boju ostała się poniższa koncepcja. Założenia/ograniczenia: istnieją już otwory pod piony kanalizacyjne, pod wentylację ; wymurowane są ściany po obwodzie pomieszczenia - na razie brak ścianek instalacyjnych wewnątrz łazienki; mają być 2 umywalki, sedes, bidet, wanna, prysznic.

Może ktoś z was zauważa w tej koncepcji jakieś istotne błędy/wady - będę wdzięczny za Wasze opinie.

lazienka.jpg

nie podoba mi się "objazd" pod prysznic. wykorzytałabym przestrzeń tej łazienki i nie siliła na udziwnienia, które ją zmniejszą.

Dziękuję za głos. A tak bardziej konkretniej to jak to "wykorzystanie przestrzeni" sobie wyobrażasz ? Czy pisząc udziwnienia masz coś jeszcze na myśli oprócz miejsca wejścia pod prysznic ?

twoja łazienka ma skosy, co jest pewnym utrudnieniem ale ogólnie rzecz biorąc jest całkiem spora i fajnie byłoby tą przestrzeń pokazać.

jeśli wejście do prysznica musi być tam gdzie jest obecnie, a pewnie nie tyle wejście, co ta ścianka (widzę, że tam pion, czyli pewnie góra gół przez kondygnację) - zamieniłabym miejscami kibelek z bidetem i umywalkę - oczywiście kibelek byłby tą pierwszą rzeczą widoczną jak wchodzisz, ale ja stoję na stanowisku, że łazienka to w końcu po coś w domu jest. natomiast umiejscowienie umywalki na tej dobudowanej ściance uczyniłoby z tego miejsca centralny punkt łazienki (do tego duże lustro czy nawet wklejana tafla optycznie by to wąskie gardło powiększyła). tyle, że nie wiem co z tą wentylacją ;/

(od razu zastrzegam, że ja laik, więc jakieś rewolucje z pionami są dla mnie magią - pozostawiam mądrzejszym do rozstrzygania, co się da a co nie)

od jakiej wysokości idzie u ciebie skos?

Sufit jest na wysokości 270 natomiast "ścianka" kolankowa ma jakieś 5cm (dach ma 43 stopnie nachylenia). Co do wejścia do prysznica, to druga połowa, optowała za umieszczeniem go właśnie w ten sposób (bo pod względem technicznym możnaby próbować wejście umieścić przy drzwiach wejściowych). Przy takim umieszczeniu osoba biorąca prysznic nie blokuje możliwości skorzystania z kibelka (na poddaszu nie ma drugiej łazienki z sedesem).

rozumiem.

a może by tak wejście do prysznica na 2 strony? (tylko przez te skosy nie wiem, jak z otwieraniem by to było). wtedy po wanience nie zachlapałoby się całej łazienki żeby się swobodnie opłukać, a z drugiej strony nie trzeba by "tylko pod prysznic" okrążać ścianki z pionem. jeśli drzwi miałyby być w formie szyby - trochę światła wpadłoby do wanny.

a co w ogóle sądzisz o pomyśle zamiany wc/bidetu z umywalką?