Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
A dlaczego musi być koniecznie wanna? Sanplast ma naprawdę świetne kabiny prysznicowe i bardzo komfortowe a na pewno zajmują mniej miejsca niż wanna. A jak masz małe dziecko to możesz kupić taka z wyższym brodzikiem:) Naprawdę polecam ich produkty możesz sprawdzić sobie na ich stronie :)

• 2 weeks później...

Biję się z myślami od jakiegoś czasu sama, a ponieważ do tej pory nie doznałam olśnienia, dlatego zwracam się z prośbą do Was o pomoć w zaplanowaniu mojej łazienki.

Łazienka znajduje się na poddaszu.

Ścianka kolankowa wynosi 100 cm, a kąt nachylenia dachu 45 stopni.

Okno w łazience ma wymiary 80 cm x 200 cm (balkonowe - ale wyjścia z niego nie ma - będą barierki).

Cały problem

Biję się z myślami od jakiegoś czasu sama, a ponieważ do tej pory nie doznałam olśnienia, dlatego zwracam się z prośbą do Was o pomoc w zaplanowaniu mojej łazienki.

Łazienka znajduje się na poddaszu.

Ścianka kolankowa wynosi 100 cm, a kąt nachylenia dachu 45 stopni.

Okno w łazience ma wymiary 80 cm x 200 cm (balkonowe - ale wyjścia z niego nie ma - będą barierki).

http://img834.imageshack.us/img834/6097/azienkae.th.jpg

Cały problem polega na lokalizacji kibelka.

W projekcie jest on zlokalizowany na ścianie obok umywalki.

Problem jednak polega na tym, że w rzeczywistości wchodzi się do łazienki wprost na kibel (tak to wygląda na dzień dzisiejszy :-( ).

Na rzucie łazienki nie ma się wrażenia, że sedes jest centralnym obiektem, który się rzuca w oczy we wnętrzu. W teorii 76 cm jakie jest za drzwiami teoretycznie powinno wystarczyć na sedes + zabudowę. W rzeczywistości ja mam wrażenie, że kibel będzie pierwszym rzucającym się w oczy sprzętem. W dodatku trzeba go odsunąć od narożnika na jakieś 80 cm,bo inaczej jest szansa, że przy braku ostrożności i nie zamknięciu zamka, można się dorobić solidnego guza.

To z kolei sprawia, że nie ma szans na zlokalizowanie na tej samej ścianie dwóch umywalek – trzeba pamiętać, że to poddasze ze skosem.

Chciałam coś zmienić.

Pierwsze co przyszło mi do głowy to zlokalizowanie wanny wzdłuż ściany kolankowej i usytuowanie sedesu między wanną a prysznicem. Wydaje mi się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł, bo leżąc w wannie ma się widok na kibelek, a i przy wychodzeniu mam wrażenie, że trzeba będzie uważać, żeby nie potknąć się o kibelek.

http://img709.imageshack.us/img709/5127/azver1.th.jpg

Innym pomysłem było zlokalizowanie sedesu za umywalkami tuż pod oknem, ale mąż mówi, że to za daleko od rury kanalizacyjnej, która jest w narożniku z drzwiami.

http://img34.imageshack.us/img34/9846/azver2.th.png

Na plecach czuję oddech tynkarza (o mężu nie mówiąc) , a ja wciąż nie wiem, co z nią zrobić, by była funkcjonalna?

Bardzo, bardzo będę wdzięczna za jakieś wskazówki.

jak sie nie chce wymadrzac, to moze wersja z sedesem miedzy wanna a prysznicem, tylko wanne obrocic koncami (tzn splyw od strony umywalek) = wtedy lezac w wannie masz (zamkniety) kibelek po lewej (a na nim tacke z ciastem) a przed soba kwiatek jakis/świeczke na blacie umywalkowym...

a jeszcze jesli zabudowany stelaz do wc przedluzyc nad wanne to jest polka na szampon i inne takie na wysokisci niezalewowej.

jak kibelek bedzie w kolorze sciany/podlogi i zamkniety to go widac nie bedzie

ja bym zostawiła jak jest...najlepiej by wyglądał kibelek za umywalkami...zresztą nie jestem pewna czy nie da się tego zrobić. Zalezy czy łazienka jest w bloku czy w nowo budowanym domu.

jeśli jednak rzeczywiście jest to niemożliwe i bedzie Ci przeszkadzac to kup jak najkrótszy kibelek (48 ma bodajże starck3 duravitu) jednak moim zdaniem przesadzasz. Kibelek za ścianką 76 cm i do tego odsunięty od niej, wogole nie bedzie przeszkadzał nawet jesli bedzie miał standardową głębokość...

Irmo, miło mi, że znów udzielasz mi rad - pewnie nie pamiętasz, ale jakiś rok temu prosiłam Cię o ocenę projektu i zmian w nim - juz wtedy mi bardzo pomogłaś :-)

Wracając do meritum - rura kanalizacyjna znajduje się w narożniku za drzwiami. Ściana, na której jest ujęty w projekcie kibelek i umywalka ma 2,90 m.

Odliczając 80 cm na drzwi - pozostaje 210 cm. Czy na takiej długości zmieszczą się 2 umywalki i sedes?

Jeśliby przyjąć 140 cm na umywalki (ale czy to realne i wygodne?), to na sedes pozostaje 70 cm (pod skosem). Odległość od pionu do kibelka wyniesie 80+140+35, co daje 255 cm - czy można w takiej odległości od pionu kanalizacyjnego lokalizować kibelek?

Tuż pod łazienką znajduje się spiżarka - to w niej w narożniku znajduje się rura kanalizacyjna. średnio mi jednak pasuje prowadzenie rury kanalizacyjnej pod sufitem spiżarni - kojarzy się się to z okropnymi blokami z lat 60-tych ubiegłego wieku.

Marchew odpływ z wanny musiałby być pod ścianą, bo piony kanalizacyjne zlokalizowane sa od drzwi, czyli w tym wariancie jest tylko jedna opcja - kąpiel z widokiem na kibelek. :-/

Agrafka, no przyznaję się bez bicia, że nie pamiętam

mam tylko nadzieję, ze pomogłam i ze w twoim głosie nie ma sarkazmu :)

210 - 75(na kibelek) = 145cm na dwie umywalki to za mało zwłaszcza, ze część z nich znajdzie się pod skosem...

natomiast rura w spiżarce - jak dla mnie żaden problem, bo można ją obudować k-g i nic nie bedzie widac. co prawda jak dasz kibelek za umywalkami to jedna z nich znajdzie się za drzwiami, ale ...jak widac nie da się miec wszystkiego

• 2 weeks później...
Poddasze oczywiście można atrakcyjnie urządzić, ale nie wiem czy jest tak bardzo co zazdrościć. To taki złodziej miejsca, któego nie da się całkowicie wykorzystać. Owszem przy bogactwie oferty różnych sklepów, staje się to dużo łatwiejsze jednak mimo wszystko nie jest ono tak funcjonalne. Istotne jest to, że to poddasze można fajnie zagospodarować i urządzi stylową łazienkę ale wiadomo wymaga to większego prze zmyślenia.. Budżet 10 tysięcy raczej powinien wystarczyć jak nie zamierzasz wysadzać luster brylantami:rolleyes: no i wiadomo dodaktowe koszty jak wspominasz za robociznę.Oby tylko byli dobrzy wykonawcy.

Witam wszystkich serdecznie!

Jestem pełna podziwu dla Waszych pomysłów i realizacji! Wiekszość powala na kolana. Od kilku dni staram się przejrzeć forum o łazienkach, przyznam, że szukałam tu inspiracji do urządzenia mojej łazienki. Niestety im więcej czytam i oglądam, tym bardziej nie wiem co zrobić.

Otóż, za kilku dni muszę złóżyć u dewelopera ostateczny projekt ukladu ścian w naszym budującym się mieszkaniu. Metraż nie poraża wielkościa - 64 m2, więc staramy się "wycisnać" jak nawięcej się da. No i największy problem jest z łazienką.

Chcę w niej mieć wanne 150 minimum, prysznic 80x80 minimum umywalka i miejsce na pralkę o wymiarach 60x40.

Nie wiem, jaki układ będzie najlepszy. Mam kilka symulacji. Może się wypowiecie jak Waszym zdaniem będzie najlepiej.

Dla mnie każdy projekt ma wady i zalety, w każdym sa jakies niedociagnięcia, które trudno usunąć...

Teraz spróbuję wstawić zdjęcia.

prysznic z tyłu.jpgprysznic z tyłu z szafa.jpgprysznic koło pionu wanna z tyłu.jpgnarożny u wejścia.jpg

prysznic z tyłu z szafa.jpg

narożny u wejścia.jpg

prysznic z tyłu.jpg

prysznic koło pionu wanna z tyłu.jpg

Edytowane przez furgaladka
chce wstawic jeszcze zdjęcia