Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wolałabym jednak wannę, niekoniecznie narożną, może normalna lub asymetryczną zamiast brodzika. Łazienkę chciałabym urządzić w stylu nowoczesnym w kolorze brązu i beżu. Mam juz pomysł na plytki. A co powiecie na takie rozwiązanie. Na ścianie gdzie drzwi po lewej stronie umywalka duo i duże lustro. Pod umywalka szafki (chyba wiszące). Na ścianie prawej wanna ułozona wzdłuż tej ściany, a nie pod oknem jak miało byc na początku. Po lewej stronie w kącie pod oknem praktycznie pralka, a mniej więcej na środku lewej sciany kibelek. Jak wam sie to widzi?

• 2 years później...

Odgrzebuje trochę stary temat, ale chyba jest najbardziej odpowiedni do naszej prośby.

Mamy zaproponowany układ łazienki (poszczególnych urządzeń sanitarnych) przez architekta na projekcie budowlanym - układ ten nie do końca nam odpowiada. Chociażby ubikacja "na widoku" i przy samym wejściu do łazienki, niewykorzystana przestrzeń na środku łazienki.

Generalnie nasze wymagania odnośnie łazienki są standardowe - chcemy tam zmieścić ubikację, zlew, prysznic (najchętniej 90x120cm) i wannę. Planujemy tak jak na rysunku przejście z łazienki poprzez drzwi przesuwane do pralnio-garderoby - będzie tam pralka, suszarka i dużo półek na ręczniki, pościel i podobne rzeczy.

Czy ktoś ma pomysł i mógłby podpowiedzieć jak najlepiej "rozegrać" taką przestrzeń, tak żeby wycisnąć z niej najwięcej jak się da? Jesteśmy wdzięczni za wszelką pomoc :)

lazienka.jpg

• 1 month później...
misq - "coś" ode mnie ;)

[ATTACH=CONFIG]270545[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]270546[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]270547[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]270548[/ATTACH]

Wielkie dzięki za propozycję! :) Dały nam trochę do myślenia - teraz główny problem mamy z oknem po prawej - w projekcie był plan żeby było to okno "długie" - do samej podłogi (60/230) i nie bardzo jest jak wstawić przy nim wannę. A znów zmniejszenie okna - nie wiem czy przy takiej szerokości (60 cm otwór) i "krótkim" oknie w łazience nie będzie ciemno... Można by było przerobić to okno na np 180/150 i postawić pod nim wannę - tylko czy wanna pod oknem to dobry pomysł? :confused:

Uważam, że czegokolwiek by się nie przestawiło to i tak pozostaje duża przestrzeń na środku łazienki... przynajmniej nie będziecie się obijać między sobą w łazience :)

Powiem szczerze, że na etapie architektury wydawało mi się, że łazienka będzie dość wygodna i ustawna - tym bardziej, że chyba jest dość spora (ponad 8,50m2 do ścianki z pralnią) - ale jak zaczęliśmy "wnikać" w szczegóły to okazało się, że nie do końca. Chyba, że inaczej podejść do tematu wydzielonej pralni...

• 3 weeks później...

Dziękuje bardzo za pomoc, na podstawie propozycji od alicyji przygotowałem sobie jeszcze kilka z rysunków z róznymi wariantami łazienki - do końca nie wiemy, na który się zdecydować. Żona postawiła mi dwa warunki :) :

1. Umywalka + blat jak najbliżej okna - aby było wygodnie z nich korzystać przy świetle dziennym

2. Wanna raczej nie przy oknie - bo jak dzieci będą się pluskać to zachlapią nam wszystko dookoła - więc lepiej żeby było wanna była otoczona płytkami.

Pokombinowałem i wyszły jeszcze trzy warianty ustawienia:

lazienka1.jpg lazienka2.jpg lazienka3.jpg

W wariancie nr 1 nie jestem przekonany do prysznica przy wejściu - nie wiem czy nie zrobi się ciasno wchodząc do łazienki między zlewem a kabiną. Jednak ten wariant daje nam największą i najbardziej ustawną pralnię.

Może ktoś coś podpowie :)

• 2 weeks później...

Przychodzę z prośbą o pomoc w aranżacji łazienki. Łazienka ma troszkę ponad 6 m2 i taki plan:

%C5%82azienka.jpg

W łazience musi się znaleźć wanna, prostokątna, duża. Kibelek podwieszany, umywalka prosta z jakimiś szufladami pod spodem. Poza tym pralka i przestrzeń do przechowywania.

Wymyśliłam coś takiego:

%C5%82azienka-1.jpg

Trochę mi nie leży kibelek przy wannie, ale znowu jak zamienię go miejscami z umywalką to się będzie wchodzić wprost na niego - tez chyba nie bardzo, nie?

Na lewo od wejścia myślałam o pralce i zabudowie tej ściany ( z miejscem na ręczniki, chemię i koszem na brudna bieliznę).

Co myślicie?

Ciągle nie jestem zadowolony z układu w łazience... może będziecie w stanie mi pomóc :)

Chciałbym zamienić wannę na duży prysznic (np. 120x90) i zabudować pralkę tak, żeby nie była widoczna. Oczywiście najlepiej bez ogromnej rewolucji w podłączeniach ;)

Podłączenie WC jest bardziej w rogu przy LSW, a wanna na przeciwnej ścianie.

http://images69.fotosik.pl/100/a5cff3a9d73fdb1dmed.jpg

Dzięki :)

Edytowane przez dpawwel

Trochę mi nie leży kibelek przy wannie, ale znowu jak zamienię go miejscami z umywalką to się będzie wchodzić wprost na niego - tez chyba nie bardzo, nie?

Postaw wannę po lewej a szafę z pralką po prawej.

1.jpg

Chciałbym zamienić wannę na duży prysznic (np. 120x90) i zabudować pralkę tak, żeby nie była widoczna. Oczywiście najlepiej bez ogromnej rewolucji w podłączeniach ;)

Przesunęłabym drzwi tak, żeby nie wchodzić na bok sedesu i wtedy obok kibelka można zabudowac pralkę(szafa ok.50cm głębokości) a naprzeciwko zrobić blat z umywalką(ok.40cm głebokości) i duże lustro. Prysznic na całą szerokość łazienki.

1.jpg

Hej, mam takie pytanie. Moja dolna łazienka będzie malutka, 120 cm X 220 cm. Wymyśliłam sobie na jej końcu prysznic, w poprzek. Czyli potrzebuję czegoś, co mi zasłoni resztę pomieszczenia przed wodą. Zasłonka niekoniecznie ;), pozostają drzwiczki, ale muszą być składane. Wszystkie które znalazłam, albo są koszmarnie drogie, albo składają się nie tak. Najbardziej zbliżone , a raczej idealne byłoby coś takiego

http://www.lazienkaplus.pl/pl/parawan-nawannowy-szklany-dwuskrzydlowy-chrom-transparentny-omnires-qp97b-tr,49356,53,i.html

Tzn byłoby idealne gdyby miało 195 cm wysokości. Tymczasem ma tyle ile ma, tzn 140 cm.

I teraz, jak myślicie, jest sens , aby jednak to nabyć i zamontować te 60 cm nad podłogą. Spełni rolę? Utrzyma się? Nie wyłamie?

Podpowie ktoś jeszcze coś z tą łazienka? Pięknie proszę :)

Rozkład w łazience jest poprawny choć można by pokombinować, to i tak z racji umiejscowienia pionów za bardzo się nie poszaleje.

Proponuję Ci postawienie słupka dla pralki, kosza na bieliznę i dość dużych półek. Dzięki temu na powierzchni około 5m2 zmieścisz w.w rzeczy.

Zerknij na zdjęcia to są dwie przykładowe łazienki jakie robiłem z tym rozwiązaniem.

https://plus.google.com/u/0/photos/112215765911544733124/albums/6002756131182217057/6002756465281293250?pid=6002756465281293250&oid=112215765911544733124

https://plus.google.com/u/0/photos/112215765911544733124/albums/6002756131182217057/6002756254934824946?pid=6002756254934824946&oid=112215765911544733124

Pozdrawiam.

Proponuję zamianę toalety z umywalką. Między toaletą a pralką będziesz mógł wtedy postawić kosz na pranie no i pomyśleć o jakiś szafkach - najlepiej wiszących, na wszystkie kosmetyki, proszki i inne. Przejrzyj sobie ofertę Roca, Koła albo Cersanitu - powinieneś znaleźć coś dla siebie.

Proponuję zamianę toalety z umywalką. Między toaletą a pralką będziesz mógł wtedy postawić kosz na pranie no i pomyśleć o jakiś szafkach - najlepiej wiszących, na wszystkie kosmetyki, proszki i inne. Przejrzyj sobie ofertę Roca, Koła albo Cersanitu - powinieneś znaleźć coś dla siebie.

Dziękuję za taki design gdzie odpływ z miski WC będzie śmigał dookoła po ścianach. ;)