Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wingerman

dzięki za zainteresowanie:) Jedynie co mogłam zrobić to odręcznie narysować.Wyszło coś takiego:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/w-roi2nWMD8YpkFGhT8sTF21CeF8YoCnlGnTw1ctzIA?feat=directlink

przesunęłam ściankę o 40 cm kosztem sypialni, zrobiłam skos, żeby w sypialni nie powstał tunel przy wejściu. Brudnik (wysuwana szuflada) byłby do wysokości wanny zabudowany w kolorze innych mebli, pralka (z tych węższych)tez zabudowana.

Szerokość i głębokość pionu nie jest mi dokładnie znana, bo w rzucie, którym dostałam brak tych wymiarów. W zależności od jego wymiarów byłyby wymiary szafki pod umywalkę i płytkiej szafki przed pionem. Co Ty na to? Czy to 40 cm ratuje mi wannę?

Wiecie, ja mam teraz łazienkę 1,4*1,7 więc ta teraz wydaje mi się ogromna :) i nie może do mnie dotrzeć, że nie znajdzie się miejsce na prysznic i wannę.

Co do kolorystyki to jeszcze trochę czasu mam, jedno jest pewne, płytki będą szare.

Jeżeli chodzi o luksfery to dlatego się tak upieram, bo chciałabym, żeby przedpokój był z łukiem luksferowym, no a to jest właśnie ścianka łazienki. Choć te luksfery to jeszcze sprawa otwarta.

Później znajdę większą chwilkę czasu, to się przyjrzę temu jeszcze raz.

Nie wiem czemu upierasz się przy głębokim brodziku... moim zdaniem nie wygląda on najlepiej, lepiej zrobić odpowiednio duży wygodny brodzik wyłożony kaflami. Uwierz mi że wstawisz tam wanienkę i sama wejdziesz bez najmniejszych kłopotów i jeszcze będziesz miała się jak ruszać.

Na rzucie który przedstawiłaś nie widzę miejsca na kąpielowe ręczniki i szlafroki ale jak pisałem wcześniej, znajdę więcej czasu to coś pomyślę i przedstawię Ci kolejną propozycję.

[EDIT]

Zerknąłem uważniej i...

na rzutach jakie przedstawiłaś wcześniej szerokość pionu to 60cm. (i Twoja ostatnia koncepcja leży w gruzach) w rzucie modyfikowanym przez Ciebie z wanną prostokątną pion ma 50 cm. 10cm w sytuacji gdzie walczymy o każdy cm to bardzo dużo. Musisz to sprecyzować jak jest właściwie z tą szerokością pionu (mam nadzieje że inne wymiraty są ok)?

Sprawdz dokładnie, póki nie będę znał dokładnych i pewnych wymiarów, to szkoda czasu na kombinowanie, bo potem okaże się, że się nie da.

Mogłabyś zeskanować rzut całego piętra? Skoro rozważasz przesunięcie ścianki do sypialni, to Przydałoby się zerknąć na całość wraz z ciągiem komunikacyjnym. Pewnie wydaje się to bez znaczenia ale to ważne.

Edytowane przez wingerman

No dobra, skusiłam się na twoje rozwiązanie:) tylko czy nie będzie za wąskie przejście obok wanny? a zależy mi na dużym blacie przy zlewie. I zastanawiam się czy ta ścianka nie sprawi że pomieszczenie będzie mniej przestronne. Sorki że tak marudze,ale wiadomo, każdy chce podjąć dobrą decyzję. Czekam na uwagi

Nie gniewaj się, ale to łazienka dla wytrawnego samobójcy.

Ja wiem , że większość forumowiczów ma gdzieś zasady ( choćby te kardynalne Neuferta) i robi po swojemu, wbrew zdrowemu rozsądkowi, ale Ty przekroczyłeś/łaś je nadto.

Z łazienki korzystamy zarówno w zdrowiu jak i chorobie i musi być ona chociaż w miarę wygodna a przede wszystkim bezpieczna.

Karygodnym jest głównie ergonomia, tu w szczególności, komunikacja tej łazienki :

-przejście pomiędzy dwoma urządzeniami węższe niż 90cm.

-przestrzeń pomiędzy umywalką a ścianą, kabiną mniejsza niż 100 ( najlepiej 120cm)

- dostęp do pralki i w.c. mniejszy niż 1metr, zwłaszcza jeśli przed nimi jest ściana

- przestrzeń przed wanną mniejsza niż podstawowe minimum 90cm( powinno być minimum metr)

- przestrzeń wolna z boku miski w.c. mniejsza niż 27 cm ( normatywnie 30)

Tak, tak- "z 10 cm się nie strzela" albo " coś za coś" byle mieć takie fajne rozwiązanie i żeby ładnie wyglądało -znam te argumenty.

Taki układ z murkiem-ścianką , gdzie niestety trzeba wydzielić dodatkową komunikację jest bardzo fajny - lecz w łazience o co najmniej metr szerszej i metr dłuższej.

Dodatkowo masz 2 strefy bierne, przed i za wanną . Oczywiście - wstawisz sobie półeczki, szafeczki , ale nagle okaże się, że nawet przydatny mebel, gadżet zabrał i tak skąpą już komunikację, bez której nie da się z łazienki korzystać.

Co Cię czeka w tej łazience?

Ano tak :

-notoryczne walenie tyłkiem o kabinę lub wyrżnięcie głową w blat umywalki przy każdym schyleniu się po leżącą na podłodze rzecz, która upadnie.

Chyba , że masz dobrze opanowane piruety w lewą stronę

- walenie głową w ścianę przy próbie podtarcia tyłka podczas rozwolnienia ( zakładam ,że w stanie pełnego zdrowia podcierasz się w pozycji na baczność)

- skrzywienie kręgosłupa przy wkładaniu i wyciąganiu rzeczy z pralki, zakładam też , że pralka nigdy się nie zepsuje a nawet jeśli, to w domu jest zawsze w pogotowiu zestaw dwóch silnych chłopów, którzy na skrzydłach ją uniosą i wyfruną na korytarz gdzie się da ją normalnie postawić.

- przechodzenie bokiem do kibelka z jednoczesnym uderzaniem biodrem o blat lub murek.

Sprzątanie to już taki gratis, zwłaszcza przy pralce i kibelku.

Jak tego uniknąć? Ano w sumie w prosty sposób. Strefa komunikacji ( wolna od gratów podłoga) musi być wspólna zarówna dla korzystania z umywalki, wanny, kibelka itd. co przy tym układzie jest niemożliwe, gdyż podzieliłaś/łeś ją murkiem "zabierając" z tych 8 metrów dodatkowo spory kawałek podłogi.

Życzę dalszych wrażeń i rozważań o estetycznym ( bo funkcjonalne na razie zeszło na dalszy plan) szczególnie modnym lub staromodnym ułożeniu płytek w przyszłej łazience z murkiem.

pozdrawiam

Widzę że wanna odeszła w zapomnienie.

Podrzucam trzy wersje w tej z prysznicem na wprost drzwi natrysk ma długość 146cm tak więc super wygodny w użytkowaniu nawet z wanienką w środku. Oczywiście w każdym z brodzików możesz zamocować krzesełko rozkładane wiszące na ścianie.

http://img834.imageshack.us/img834/2676/fmpeace.th.jpg

Pozdrawiam serdecznie.

Obserwuje wasz temat i chcialabym was tez prosic o pomoc: No wiec dobudowalismy w naszym domu nowa lazienke....no i teraz w sumie juz zostaly tylko wykonczenia....no i mamy problem, bo nie mozemy sie zdecydowac, czy zrobic kafelki na calej dlugosci, czy tez moze jedna sciane pomalowac taka specjalna farba (chyba akrylowa)??? Widzialam duzo katalogow, gdzie jest taka kombinacja i mi sie to bardzo spodobalo....no i przyznam szczerze, ze to chyba tez mniej pracy, jak sie jedna sciane pomaluje, co wy na to???

Masz tam prysznic czy wannę? Jeżeli wannę, to bezwarunkowo ściana z wanną musi być obłożona płytkami, brodzik również. W takich wypadkach dobrze jest chyba pokombinować z mozaikami bo nie musisz nimi okładać całych ścian tylko np. Jedną a drugą wykończyć skosem z mozaiki.

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/apasionate tu są częściowo płytki i częściowo farba.

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/sensual Tutaj masz wszędzie płytki, mozaika i gresy.

http://www.paradyz.com/Collection/mozaiki/candy to jest jakaś kuchnia ale bardzo dobry przykład jakie fajne rzeczy można zrobić z mozaiki.

Jak na ścianę położysz duże gresy to też to wiele pracy nie zajmie w porównaniu z malowaniem. a chyba higieniczniej jest przecierać płytki :)

wingerman

prosiłam o fizyczne zmierzenie pionu, jest 42 cm. resztę wymiarów można odczytać z rzutu.

Z Twoich propozycji bardzo mi się spodobała pierwsza koncepcja. Muszę sobie zrobić 3D w moim "słabym" programiku.

Wielkie dzięki.

magdyla

ja też jestem za częściowym wyłożeniem płytek. Oczywiście płytki muszą być wtedy równo ze ścianą otynkowaną.(mam nadzieję , że wiesz o co mi chodzi)

Jeszcze co do pierwszej koncepcji to wnękę gdzie jest pralka pomniejszyłabym do głębokości pralki i zabudowałabym do wysokości drzwi wejściowych i wtedy miałabym miejsce na brudnik.

Tak więc ta wersja wydaje się być najbardziej optymalna.

ekonoma

pierwszy lik, który załączyłaś przedstawia prysznic, który teraz bardzo by mi pasował do koncepcji :)

Mam jednak pytanie co do prysznica. Brodzików takich dużych nie widziałam więc wchodzi w grę bezbrodzikowy prysznic, tak? wiecie może jakiej firmy jest ta ścianka prysznicowa.

Edytowane przez peace

Czy piszesz o pierwszym rzucie od lewej na obrazku gdzie są trzy rzuty (na nim jest mały błąd), czy o pierwszym z mojego pierwszego posta?

Wnęka którą masz na moich rzutach na pralkę to wnęka na pralkę płytką, maksymalnie 47cm głębokości.

Nie wiem czemu upierasz się by kosz na pranie był gdzieś poza obrysem pralki. Zrób go pod pralką jako szufladę, uchylny kosz lub otwieraną szafkę. Pralka na podwyższeniu to świetne rozwiązanie. W moim pierwszym poście masz przykład takiego rozwiązania, w tym wypadku pod pralką będzie (a może już jest) otwierana szuflada z frontem w kolorze szafki pod umywalką.

Tu masz jeszcze jedno ujęcie takiego rozwiązania u innego klienta:

na pierwszym zdjęciu są szklane drzwi za którymi znajduje się pralka widoczna na kolejnych dwóch zdjęciach.

http://img822.imageshack.us/img822/7695/79483787.th.jpg http://img96.imageshack.us/img96/3360/86658500.th.jpg http://img802.imageshack.us/img802/7175/96258398.th.jpg

W ten sposób na jednej powierzchni masz pralkę, kosz na bieliznę, i szafkę z półkami ponad nimi

O zaletach takiego rozwiązania pisałem w moim pierwszym poście w tym temacie.

PS. Na każdym z rzutów zastosowałem takie właśnie rozwiązanie z pralką.

Pozdrawiam.

Właściwie to nie błąd ile moje niedopatrzenie, chodzi o drzwi prysznicowe, poniżej już odwrócone i dodałem półeczki w kabinie o głębokości 15cm ale z powodzeniem możesz zrobić 13cm głębokości i to w zupełności wystarczy. Warto się zastanowić czy nie dać lustra w natrysku np. pomiędzy dwiema półkami, świetna spawa do golenia lub podgalania brody trymerem i po wszystkim nie trzeba sprzątać umywalki i przestrzeni wokół niej :) wystarczy wszystko ładnie spłukać natryskiem. Pomyśl by pod lustro zarówno w łazience jak i samym natrysku podciągnąć przewód do zasilania przyklejanej do lustra grzałki na np. 24V dzięki temu zapomnisz co to jest parowanie lustra w łazience.

Poprawiona wersja rzutu.

http://img806.imageshack.us/img806/2676/fmpeace.th.jpg

O półeczkach pomyślałam, ale o lustrze już nie, nie mówiąc o tej grzałce. Pierwszy raz o tym słyszę , mam nadzieję, że wujek eketryk będzie wiedział o co chodzi:)

Jeżeli chodzi o drzwi prysznicowe to bardzo mi się podobało rozwiązanie jakie podała ekonoma http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/apasionate , a to jest raczej sama ścianka., pytanie tylko czy przy 146 cm to by się sprawdziło. Biorąc pod uwagę, że ścianka by musiała być min 90 cm, to na wejście zostaje 56 cm....

nie wiem czy ci umknęło moje pytanie odnośnie brodzika. Podoba mi sie tak jak na tej fotce co załączyłam czyli bezbrodzikowo. Przy zachowaniu spadu mogłoby tak byc, prawda?

Teraz dopiero skumałam, że nie ma szans na taka ściankę bo przecież z tych 146 odchodzi już 50 cm na ściankę między umywalką a natryskiem. Czyli muszą być drzwi.

jedno wyjaśnione:)

wingerman wymiary natrysku przyjąłeś 146*? .

Mój program jednak tak małych powierzchni mi się zwizualizuje. Nie mam jak się obracać :(

Wingerman, cały czas mi chodzi po monitorze ;)

Oczywiście że brodzik płaski z odpowiednim delikatnym spadem, proponuję spad od lewej strony do prawej i odpływ liniowy przez całą szerokość.

PS. Nie rozumiem

wingerman wymiary natrysku przyjąłeś 146*? .

Mój program jednak tak małych powierzchni mi się zwizualizuje. Nie mam jak się obracać

146cm to chyba dużo to prawie dwa razy więcej od standartowej wielkości brodzika.

Dziś już nie popiszę... idę spać :) :sleep:

Dobranoc.