Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym wypadku ma 85cm, jednak szerokość taj została ograniczona wielką umywalką która ma długość prawie 1m, osobiście wolałbym wstawić mniejszą umywalkę a brodzik zrobić na 95cm. niby to tylko 10 cm ale to w przypadku brodzika naprawdę dużo.

Niżej przykład jak to może wyglądać.

http://img101.imageshack.us/img101/2676/fmpeace.th.jpg

Wstawiłem umywalkę o długości 65 cm jak widzisz jest asymetryczna, wstawiłem taką ponieważ po prawej jej stronie możesz spokojnie postawić mydło w płynie i przykładowo szczoteczki do mycia zębów a używając ręczników wiszących po lewej stronie umywalki nie będziesz musiała uważać by czegoś nie zrzucić z umywalki. Gniazdko proponowałbym po prawej stronie na ścianie z drzwiami poza obrysem umywalki (pomiędzy drzwiami a umywalką).

Ot takie mam sugestie.

Edytowane przez wingerman

Coz wydaje mi sie ze jest jeszcze rozwiazanie na ta lazienke aby nie zaburzyc ciagow komunikacji, ale zeby to sprawdzic potrzebuje dokladnych wymiarow jak wysokosc okna, wysokosc pomieszczenia, szerokosc drzwi, odleglosc od sciany np lewej do drzwi :)

Byc moze masz juz wybrany konkretny styl lub kafelki do lazienki? Na pewno byloby mi latwiej wiedzac chociaz w towarzystwie jakich kolorow dobrze sie czujesz :)

Nie wiem czy to sie wam spodoba, generalnie uwazam, ze dosyc ciezko jest zmiescic wszystkie te sprzety w lazienke o takim metrazu. Ciag komunikacji jest bardzo wazny co slusznie zauwazyl m.in. 2112Wojtek. Byc moze wersja ktora ja proponuje tez ma bledy i niedociagniecia. Wszelkie pomysly i sugestie wskazane! :)

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_2.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_1.jpg

P.S. nie sugerujcie sie kolorami !

Edytowane przez Venus_m

:rolleyes:

Zaprawdę powiadam Ci , że wpadanie od "wejścia" na wannę a szczególnie na miskę w.c. ma jedynie uzasadnienie w przypadku permanentnego rozwolnienia domowników. Rzadki przypadek.

To najmniej korzystne optycznie, a co ważniejsze funkcjonalnie rozwiązanie, gdyż sanitarne pomieszczenia domowe, nie są z reguły zabezpieczane śluzą.

Znacznie lepiej w takim ustawieniu na prawej ścianie od wejścia postawić,zapewne węższą (od geberitu z muszlą) umywalkę.

Średnia szerokość geberitu i miski lub kompaktu , to 62-70cm , wygodna , duża umywalka, to już 45-50cm szerokości(głębokości).

Kibelek w takim usytuowaniu , lepiej byłoby wcisnąć nawet pod okno. Nie będzie go widać od wejścia , gdyż blat umywalki skutecznie go zasłoni.

Kombinacji jest jeszcze kilka, właściciel musiałby się wypowiedzieć na temat każdego.

Aha! Drzwi takiej łazienki muszą otwierać się na zewnątrz. U Ciebie są odwrotnie, przez co nie da się ich otworzyć gdyż zawadzą o kibelek..;)

Kolejnym niewypałem jest umywalka "nablatowa", której nie da się posadowić na blacie o wysokości szafki pralki, ale jak rozumiem, to miała być jedynie jakaś koncepcja wstępna.

Oczywiscie ze koncepcja wstepna :) Kierunek otwierania drzwi tez zalezy od wlasciciela i wymogow technicznych / funkcjonalnych. Umywalka w miejscu sedesu? A co wtedy z szerokim blatem o ktorym wspomniala wlascicielka?

+ jezeli prysznic zostawimy w tym miejscu w ktorym jest i toalete damy na przeciwko lub pod oknem to raczej sredni widok jezeli beda z lazienki korzystac 2 osoby jednoczesnie...

Niestety sama temat przerabilam, ze pomyslow ma sie wiele i wiele rzeczy sie chce miec, jednak metraz zwykle duzo weryfikuje. Sama musialam zmienic przeznaczenie jednego z pokoi na gorze na rzecz lazienki bo prysznic i wanna nijak nie chcialy wejsc :)

Edytowane przez Venus_m

To moze i ja sie podlacze do tego watku....probowalem w innym ale jakos nie dostalem konkretnych rad:(

Coraz blizej rozpoczecia wykonczeniowki a ja mam w glowie coraz wiekszy metlik. Dzis moj hydraulik doradzil aby: grzejnik drabinkowy zamienic miejscami z kibelkiem. Uwarunkowane jest to umiejscowieniem odplywu (w rogu za kabina) Co myslicie o takim rozwiazaniu? I co ogolnie myslicie o rozmieszczeniu urzadzen jak na zalaczonym rysunku?

Jakies pomysly/rady? :)

Wymiary lazienki to:

Sciana pod skosem (na wprost od wejscia) - 2.76m (wysokosc od podlogi do skosnego sufitu ok 1.30m)

Sciana do, ktorej przylega kabina, wc, wanna - 3m

Sciana gdzie jest kabina i grzejnik - 1.75m.

Wneka gdzie sa drzwi - 1.01m

Sciana na ktorej jest pralka i umywalka - 3.68m

http://a.imageshack.us/img411/456/lazienka1.jpg

Dzieki!

Edytowane przez rafaal

Kierunek otwierania drzwi tez zalezy od wlasciciela i wymogow technicznych / funkcjonalnych. Umywalka w miejscu sedesu? A co wtedy z szerokim blatem o ktorym wspomniala wlascicielka?

:D:D

No w zasadzie zależy od właściciela, chociaż normy i ergonomia mówią co innego.

W mojej sugestii nic nie zmienia założeń właścicielki, blat jest odrobinę węższy ale jeszcze dłuższy.

Miska w.c. mieści się we wnęce o szerokości minimalnej 85-90 cm . Policz sama.że blat się jeszcze może wydłużyć .

Umywalki półblatowe o głębokości 50-55 cm montuje się na blatach o szerokości 35- 40cm( u nas blat wynosi 40-46).Blat nie musi mieć jednej stałej szerokości, skoro ma ukryć typową pralką, itd, itp.

Rafaal czytalam wasz dziennik, ciezko mi sie wypowiedziec co do wanny pod skosem bo ekspertem od spraw technicznych nie jestem. Jezeli by sie nie dalo moze warto rozwazyc wanno prysznic?

Link nizej, juz nie chce mi sie ladowac tego do albumu i wrzucac w oknie.

http://futureblog.pl/wp-content/uploads/2009/02/twinline180family.jpg

Wiem ze to pewnie nie jest to o czym marzycie, ale moze warto rozwazyc? gdyby byly przeciwskazania co do tej wanny oddzielnej pod skosem.

Srednio mi sie widzi pralka przy tej scianie, raz skos, 2 mam wrazenie ze otwierajac drzwi pralki bedziesz walic w sciane + nie majsz miejsca na lokcie przy wyjmowaniu prania, ale moze to tylko moje odczucie.

2112 Wojtek pytanie tylko czy taka umywalka o ktorej Ty mowisz podoba sie wlascicielce, bo mi i w ogole nie bralam jej pod uwage, ale to nie moja lazienka.

2112 Wojtek pytanie tylko czy taka umywalka o ktorej Ty mowisz podoba sie wlascicielce, bo mi i w ogole nie bralam jej pod uwage, ale to nie moja lazienka.
:)

OK! Już dobrze.

Za długo jestem na tym Forum i zbyt długo pracuję w tym zawodzie , żeby prowadzić dalszą, zupełnie nieskuteczną polemikę.

Wiem , że przy próbie obrony za wszelką cenę swojej racji, takie dyskusje nigdy do niczego nie prowadzą.

Oceniłem tylko Twoją koncepcję - przyznaję krytycznie, ale uczciwie i zgodnie z tym czego mnie przez lata uczono i co potwierdziła ponad 20 letnia praktyka.

Masz więc rację, a co ważniejsze , coraz to nowe i dziwniejsze, pewnie niekończące się argumenty.

Dla mnie EOT, nie muszę i nie mam zamiaru spełniać się jako architekt wnętrz akurat na Forum. :D:D

2112Wojtek w zadnym wypadku nie chcialam abys moje wypowiedzi uznal za konieczna chec posiadania racji.

Naprawde szanuje twoje doswiadczenie, ja dopiero raczkuje, bo wykanczam pierwszy i mam nadzieje ostatni dom. Jednak jako, ze jestem kobieta najpierw patrze od strony estetycznej, a dopiero pozniej praktycznej - chociaz z mojego punktu widzenia staram sie to jednoczesnie pogodzic.

Ofc nie ma co sie spierac o to kto ma racje, bo i tak ostateczny glos ma zawsze wlasciciel :-)

Dziękuję za wszystkie pomysły i uwagi - w szczególności te krytyczne ;) Zobaczcie co z tego wyszło. (pralka oczywiście zabudowana jak to narysowała Venus_m) A najsmieszniejsze że to właśnie takie rozmieszczenie urządzeń zaprojektowałam jako pierwsze - to była moja pierwsza koncepcja ale chciałam ulepszac i ulepszać i wkońcu wróciłam z waszą pomocą do pierwotnych założeń :) Wniosek jest taki że nie ma co przedobrzyć i czasem warto postawic na prostotę i funkcjonalność a nie na nowoczesnośc i "awangardę" Nic na siłę.

Nie wiem tylko czy prysznic dac pod onem czy kolo drzwi. Chyba jak będzie na ścianie pod oknem to będzie wygodniejsze/szersze wejscie do łazienki. Z drugiej strony jakby był kolo drzwi to na tej ściance od prysznica mogłabym powiesić sobie ręczniki,szlafrok i nie byłoby tak na widoku. Co sadzicie?

ł1.jpg

ł2.jpg

Obie koncepcje jak dla mnie logiczne. Chyba lepiej zeby prysznic byl na scianie z oknem, ze wzgledu na ten murek, w innym przypadku chyba nie odgrywa swojej roli - a moze sie myle? :)

Przemysl jeszcze 2 umywalki, z doswiadczenia i wypowiedzi innych na forum wiem, ze rozwiazanie az takie konieczne nie jest - fakt wyglada nowoczesnie i elegancko, ale raczej z dwoch umywalek na raz sie nie korzysta. Zalezy tez jaki rozstaw tych umywalek by byl, bo zakladajac ze maz jednoczesnie sie goli a Ty suszysz glowe raczej bedziecie sobie tylko przeszkadzac, jezeli rozstaw bedzie zbyt maly.

P.S. Gdybys usadowila prysznic na scianie z oknem i ten murek wychodzilby z frontu jak sie wchodzi do lazienki to mysle, ze mozna go ladnie wykorzystac na np mozaike :)

Jezeli chcesz miec bardziej awangardowa lazienke, mozesz pomyslec o tzw stopniu do wanny czyli wanna jest na jakby takim schodku i moze byc oswietlona. Ja z tego u siebie zrezygnowalam, bo mialam obawy co do roznicy wysokosci przy wychodzeniu z wanny, ale moze ja za bardzo bojazliwa jestem :-)

Edytowane przez Venus_m

Co do umywalek - to oczywiscie chce jedna- w projekcie nie ma jednej z duzym blatem. z mezem pracujemy na rozne godziny i z lazienki nie korzystamy razem nigdy (no prawie nigdy :p) chce miec duzy blat bo w tej chwili mam malutka umywalke i nie mam polek i wkurza mnie jak musze rano suszarke klasc w umywalce. Docelowo chce miec dlugi blat-pod umywalka szawke i suflade a obok puste miejsce pod bletem zeby mozna bylo usiasc przy nim na krzeselku i konfortowo sie uczesac. do tego oczywiscie ogromne lustro na cala dlugosc blatu. Ale to moje marzenie i nie wiem czy uda mi sie zrealizowac w takim metrazu. W każdym razie dzięki za pomoc.