Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze powiedziawszy to nie chce mi się uczyć nowego programu, a dwa do wykonawcy jak dostanie zwymiarowane obrazki kazdej ściany z rozliczeniem ilosci płytek i wymiarami cięcia lepiej całość przemawia. Trzyma się po prostu "scenariusza" i nie ma prawa wykonać zadnej własnej "radosnej twórczosci" z informacją "...panie płytek brakło...". Dla mnie jako płatnika jest tak bezpieczniej. Poza tym zajmuję się amatorsko trochę grafiką i fotografią i potrafię sobie wyobrazić całość pomimo 2 wymiarów.

Taka mała zmiana, bo mnie "skarcono" za tą wnękę nad kibelkiem, to jej tam nie będzie. Bo i rację mieli Ci którzy mówili, że to nie pasuje. I faktycznie całość z umywalką bez szafki nabrała "lekkosci" moim zdaniem. Będzie natomiast obok w kącie taka wnęka o wym 18cm gł. i 22 cm szer. i ma spełniać rolę:

1. dekoracyjną - na półce ma stanąć "element zdobniczy"

2. praktyczną - na podłodze w tej wnęce znajdzie swoje miejsce atrybut do czyszczenia przybytku zwany potocznie szczotką

I wyszło mi wreszcie to o co chodziło od początku; zgrana asymetria całej sciany tylnej.

Zmniejszona została trochę ilość dekorów z różami (co za duzo to niezdrowo). Jako dekor listwa z matowej (drapanej) stali.

Całość uzupełni umywalka KOHLER z seri Essence oraz kibelek HATRIA seria Nido. Podłoga będzie napewno jasna coś w kolorze trawertnu, jeszcze nie wybrana.

Wszelkie opinie mile widziane. Te krytyczne również "przyjmuję na klatę" :-)

01.jpg

02.jpg

03.jpg

LM ma jedne z najładniejszych - i popularnych na M - płytek łazienkowych - Fragrance. Wołałabym ją niż Alabastrino. Nie warto w czambuł potępiać sieciówek wielkopowierzchniowych :)

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/03/11/bd46672e784e3e23df3f09fab4fb-43253105_d.jpg

Z wartych obejrzenia poza LM, a będących w klimacie A.:

Barrocco (Baldocer): http://baldocer.com/upload/productos/1847.jpg

Cole (Baldocer) http://baldocer.com/upload/productos/1796.jpg

Rinascimento (Petracers) http://plitka.ua/uploaded/pic/catalogs/tiles/big/t_92076.JPEG

Edytowane przez joliska

joliska ładne, dzieki. O, i to mi chodziło; wrzućcie tu wzory płytek z sieci które Wam się podobają i które można połączyc ze sobą. Warunkiem jest płaska powierzchnia bez zaokrąglonych brzegów. Glazura ma być położona na małą fugę. I powierzchnia mat lub satyna. Nie chcemy płytek w połysku.

Pozdrawiam

Darpiot wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl, gdyby wam sie zadna inna kolekcja nie spodobala na tyle ze chcielibyscie ja miec u siebie, to moze sprobujcie pokombinowac z plytkami Alabastrino w zestawieniu z cieta mozaika? np w kolorze brazu lub mozaika mix najczesciej pomieszane 3 kolory. Takiej mozaiki o roznych ksztltach: tradycyjna kostka, okragla, nieregularne kamienie lub jeszcze inne znajdziecie pelno w niejednym wiekszym salonie lazienek.

P.S. Przepiekna jest mozaika gradientowa czyt. cieniowana ale jej koszt adekwatny do wrazen wizualnych czyli jakie 600 zł za pas dokladnych wymiarow nie pamietam, ale jest dosyc duze.

Zaraz poszukam fotek i wkleje :-)

O:

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/product.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/mozaika_gradient.jpg

Gdybyscie sie zdecydowali np wykonczyc sciane z umywalkami w mozaice np gradientowej byloby super, bo na pewno odcielyby sie biale meble :-)

Zawsze mozecie tez pomyslec o scianie drewnianej lub obudowie wanny lub o czyms na podlodze z motywem drewnianym.

Edytowane przez Venus_m

Witam,

W moim domu (obecnie w stanie surowym) mam łazienkę przy sypialni. Okazało się, ża zaprojektowaliśmy trochę za małą jak na nasze potrzeby. I teraz musimy sobie poradzić z jej zagospodarowaniem. Chcemy w niej mieć prysznic, wannę, wc, dwie umywalki i szafę. Jakoś to wszystko porozmieszczałam, ale chętnie posłucham Waszych opinii.

Łazienka ma wymiary: 283 na 230. We wnęce, która jest po przeciwnej ścianie niż drzwi chcę zrobić szafę.

http://img210.imageshack.us/img210/9167/azienkamkopia.jpg

Kochana oczywiscie ze sie da! :D

Tylko jest z tym chwila zabawy:

Wchodzisz do folderu gdzie jest zainstalowany program pro100 i tam dostajesz sie do Biblioteka -> Materiały, nastepnie w tym folderze tworzysz sobie np folder (prawy przycisk myszy-> nowy folder) o nazwie "plytki braid, plytki moje itp" i do tego wlasnie nowostworzonego folderu zapisujesz zdjecia glazury ze stron ja podpisuje je np tak : wymiar_nazwa kolekcji, w pro100 wymiary liczy sie w mm (np 324x456_braid), pozniej klikasz w programie pro100 na zdjecie tej glazury i wybierasz wlasciwosci i tam podajesz szczegolowe wymiary glazury.

Plusem jest to, ze tekstury mozna dodawac majac otwarty projekt :-)

W razie niejasnosci jestem do dyspozycji :-)

P.S. Jezeli chcesz zapisywac swoje projekty to musisz sciagnac cracka i go zainstalowac :)

Kochana oczywiscie ze sie da! :D

Tylko jest z tym chwila zabawy:

klikasz w programie pro100 na zdjecie tej glazury i wybierasz wlasciwosci i tam podajesz szczegolowe wymiary glazury.

P.S. Jezeli chcesz zapisywac swoje projekty to musisz sciagnac cracka i go zainstalowac :)

I tu są schody w wersji demo, w opcjach właściwości możesz wprowadzić wymiary ale nie można ich zatwierdzić - OK jest nieaktywny

Bosssshhhhh...... ! Jaka za......a mozaika, właśnie kupiłam alabastrino i od poniedziałku mają zaczynać układać w łazience przysypialnianej , GDZIE ją można kupić , jaka to firma Dune czy Dunin czy coś innego.?

Super wątek , może doradzicie mi jakieś płytki do lazienki parterowej 1,60 x 2,60 też z mozaiką gdyż chcę zrobić obłe siedzisko pod prysznicem.

kolory raczej stonowane , chociaż bardzo podoba mi się nowa kolekcja Secret Edeno z Paradyża (biało czarna) ale dom raczej w beżowo-orzechowej tonacji więc ta jakby nie z tego świata.

Zastanawiam się nad Sabro Silon beż/bianco z mozaiką brokatową .

zależy mi aby łazienka była elegancka i robiła wrażenie .

Darpiot Zastanów się nad połączeniem dużych płytek z dwóch różnych fabryk , mogą się różnić delikatnie wymiarami a jak mają bezfazowe kanty to trudno te różnice zgubić. Do mnie przyjechały Alabastrino i wykonawca poprzykładał kilka do siebie i mnie zawołał , niektóre to normalnie fale dunaju , jedna wklęsła druga wypukła , na wyeksponowane ściany trzeba przebierać.

Płytki są może trochę blade , zwłaszcz w jasnej łazience ale można łatwo zmienić wystrój dodatkami (Ameryki nie odkryłam)

Mam jeszcze łazienkę dużą z której będą korzystać chłopaki nastolatki i tam planowałam albo Braid z Tubądzina albo Hanabi z dodatkiem czerwieni z kolekcji (listwy) i czerwonej mozaiki z Paradyża

ale się rozpisałam ..

to teraz proszę o opinie .

Darpiot sciagnij cracka, poprostu wpisz w wyszukiwarke crack pro100 demo sciagnij i zainstaluj, bedziesz mogla zapisywac projekty, a zeby wprowadzic wymiary to musisz kliknac zastosuj i wtedy wszystko ladnie wychodzi :-)

Aga te mozaiki sa zachodnie, najlepiej pojedz do duzego sklepu z kafelkami producentow polskich i zagranicznych. Mozaika gradientowa na bank bedzie zachodnia, przynajmniej polskiej nie widzialam.

Jak chcesz zrobic wrazenie to mozesz kupic piekny obraz mozaikowy przedstawiajacy np boginie grecka ale tylko jakby jej twarz, tylko to juz koszt od 11 do 30 tysiecy zl :-)

Z doswiadczenia wiem, ze najlepiej prezentuja sie mozaiki szkliwione, one sa takie lekko polyskujace i pieknie sie mienia niezaleznie od pory dnia.