Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja planuję palenisko oddalone (6m od komory) zlokalizowane na prawo. Poza tym dwa wloty o różnych temperaturach dymu (kanał krótszy i kanał dłuższy). Nie sądzę, żeby dało się to zrealizować robiąc wloty boczne.

 

 

Ilość kanałów , jak i ich wlotów , można dowolnie komponować ,

rożnie je też sytuując.

 

 

 

Coś dla miłośników grillowania , ale tym razem w połączeniu z pieczeniem chleba

i pizzy .

DSC08914.JPG

DSC08892.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Witam.

Jestem tu nowy i nie wiem czy był poruszany już temat materiałów z których można zbudować grill.

Mianowicie interesuje mnie budowa grilla z bloczków fundamentowych. Palenisko zrobione z wylewki betonowej. Czy takie materiały odporne są na temperaturę??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do bloczków fundamentowych nie jestem pewien ale wydaje mi się że się nadadzą. Palenisko z płyty betonowej zbrojonej z rusztem (kratką) do której zsypywał się popiół robiłem do kominka w domku letniskowym i sprawdziło się świetnie. Nie pękało nie przepalało się. Używane było przez ok 10 lat sporadycznie ale w zimie palone było nawet tydzień bez przerwy. Powiem więcej nic nie działo się z tą płytą nawet przy rozpaleniu gdy temperatura była bliska zera.

pozdrawiam

 

 

Witam.

Jestem tu nowy i nie wiem czy był poruszany już temat materiałów z których można zbudować grill.

Mianowicie interesuje mnie budowa grilla z bloczków fundamentowych. Palenisko zrobione z wylewki betonowej. Czy takie materiały odporne są na temperaturę??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
Czy takie materiały odporne są na temperaturę??

W miejscu, gdzie będzie samo palenisko, lepiej na jego ściany daj cegły (płyty) szamotowe klejone zaprawą szamotową lub po prostu umocowane na jakichś metalowych zawieszkach (łatwiej będzie je wtedy wymieniać, gdy ulegną uszkodzeniu). Odporny na temperaturę jest też specjalny cement "Górkal". Obawiam się, że zwykłe bloczki w palenisku będą nietrwałą "jednorazówką".

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Mi zostało sporo bloczków fundamentowych i myślałem żeby całą wędzarnię z nich zbudować.... oczywiście palenisko od środka wyłożyć cegłą szamotową.

mało estetycznie to będzie wyglądało - ale z zewnątrz można czymś to obłożyć....

 

tylko bloczki sa strzasznie cieżkie - i trzeba będzie postawić to na bardzo solidnym fundamencie....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba chcesz wybudować bunkier a nie grilla ;)

 

Nie koniecznie bunkier - chcę tylko wykorzystać to co z budowy zostanie zeby ograniczyć koszty.... wiem że mało estetycznie to wygląda - ale potem można czymś obłożyć z zewnątrz..... z resztą bloczki nie kładł bym tak jak się stawia w ścianie fundamentowej tylko na "boku" - odchudzi to trochę budowlę :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśłi ktoś ma jakiekolwiek fotki, opisy, szkice, plany, kosztorysy itp swoich wędzarni, grilli, pieców chlebowych- bardzo bym prosił o przesłanie mailem....

[email protected]

 

Wiem że na stronie http://www.wedlinydomowe.pl jest tego sporo - ale od przybytku głowa nie boli :p

 

 

Powoli zabieram się za szkice i plany swojej grillo-wędzarni i zbieram wszystkie dostępne informacje....

 

Jest sporo wpisów o wysokich kosztach budowy - ale na prawdę można znaleźć sporo materiału na złomie, gdzieś na wsi jakiś stary piec kaflowy, rury kominowe itp.... Fakt wymaga to czasu i szukania okazji - ale to jedyny sposób na ucieczkę z kosztów. Jak postanowiłem ruszyć z budową czegoś takiego - jednocześnei z budową domu ( fundamenty już stoją). Moim zdaniem trochę obniże koszty, podpytam majstra, odpady materiału od razy bedę wykorzystywał.... może się mylę - ale potem jak już dom będzie stał - to robotę trzeba rozgrzebywac od początku.... :bash:

 

 

Myślę o wybudowaniu altany - o maksymalnej dozwolonej powierzchni 25 m kwadratowych ( budowa na podstawie złgoszenia) i chciałbym ją maksymalnie rozbudować w urządzenie wędząco-piecząco - grillujące... Taki kombajn :)

 

Co sądzicie o moich pomysłach?

 

1. Nad paleniskiem wędzarni zrbić płytę żeliwną ( fajerki) - pozwoli to na przykład na postawienie czajnika z wodą, czy choćby cokolwiek usmażyć czy ugotować....

2. Oddzielne komory dla grilla i dla wędzarni - połączone wspólnym kominem....

3. W komorze grilla mozliwość rozpalenia "dużego ognia" nad którym jest możliość powieszenia czy postawienia tzw. kociołka....

 

Najwięcej wątpliwości mam tylko nad długością knału dymowego - ba ile osób tyle opinii.

 

z góry dziękuję za Wasze opinie, fotki, opisy, szkice itp.

 

pozdrawiam,

Przemek

Edytowane przez atsyrut
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbudowałem swoją wędzarnie - wędzarnia, dodatkowo planuję postawić na palenisku grilla.Jest ona zaczerpnięta z forum wedlinydomowe.pl - wg. Jackosza. http://jblog.waw.pl/wp-content/uploads/2011/11/IMG_4984.jpg Jest to prosta i ciekawa wędzarnia. Edytowane przez wędzony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...