JoShi 19.11.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ja planuję palenisko oddalone (6m od komory) zlokalizowane na prawo. Poza tym dwa wloty o różnych temperaturach dymu (kanał krótszy i kanał dłuższy). Nie sądzę, żeby dało się to zrealizować robiąc wloty boczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.11.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ja planuję palenisko oddalone (6m od komory) zlokalizowane na prawo. Poza tym dwa wloty o różnych temperaturach dymu (kanał krótszy i kanał dłuższy). Nie sądzę, żeby dało się to zrealizować robiąc wloty boczne. Ilość kanałów , jak i ich wlotów , można dowolnie komponować , rożnie je też sytuując. Coś dla miłośników grillowania , ale tym razem w połączeniu z pieczeniem chleba i pizzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.11.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ilość kanałów , jak i ich wlotów , można dowolnie komponować , rożnie je też sytuując. Na kominkach to się chyba znasz, ale na wędzeniu to nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Na kominkach to się chyba znasz, ale na wędzeniu to nie bardzo. Nauczysz mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 22.11.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 U mnie jest tak. drzwiczki z paleniskiem zamknięte, jeden przewód dymny, jedna komora wędzarnicza. Gdy wędzę to wędzie, gdy griluje to griluje.. Inne koncepcje jak dla mnie to wydziwianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert22 19.12.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 [/img] link dohttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a97d51697ed7869a.html a to mój nowy grilek, sorki za bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natash 25.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 niech majo http://www.chefpaul.net/smoker.html Jest gdzieś ten link aktywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny_czarny 27.12.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam.Jestem tu nowy i nie wiem czy był poruszany już temat materiałów z których można zbudować grill.Mianowicie interesuje mnie budowa grilla z bloczków fundamentowych. Palenisko zrobione z wylewki betonowej. Czy takie materiały odporne są na temperaturę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 27.12.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Co do bloczków fundamentowych nie jestem pewien ale wydaje mi się że się nadadzą. Palenisko z płyty betonowej zbrojonej z rusztem (kratką) do której zsypywał się popiół robiłem do kominka w domku letniskowym i sprawdziło się świetnie. Nie pękało nie przepalało się. Używane było przez ok 10 lat sporadycznie ale w zimie palone było nawet tydzień bez przerwy. Powiem więcej nic nie działo się z tą płytą nawet przy rozpaleniu gdy temperatura była bliska zera. pozdrawiam Witam. Jestem tu nowy i nie wiem czy był poruszany już temat materiałów z których można zbudować grill. Mianowicie interesuje mnie budowa grilla z bloczków fundamentowych. Palenisko zrobione z wylewki betonowej. Czy takie materiały odporne są na temperaturę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.12.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Czy takie materiały odporne są na temperaturę?? W miejscu, gdzie będzie samo palenisko, lepiej na jego ściany daj cegły (płyty) szamotowe klejone zaprawą szamotową lub po prostu umocowane na jakichś metalowych zawieszkach (łatwiej będzie je wtedy wymieniać, gdy ulegną uszkodzeniu). Odporny na temperaturę jest też specjalny cement "Górkal". Obawiam się, że zwykłe bloczki w palenisku będą nietrwałą "jednorazówką". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny_czarny 28.12.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Dziękuję za szybką odpowiedz.A czym zabezpieczyć później szamot, bo grill będzie narażony na warunki atmosferyczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 A czym zabezpieczyć później szamot, bo grill będzie narażony na warunki atmosferyczne. No to obuduj go cegłą i przykryj daszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 31.01.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mi zostało sporo bloczków fundamentowych i myślałem żeby całą wędzarnię z nich zbudować.... oczywiście palenisko od środka wyłożyć cegłą szamotową. mało estetycznie to będzie wyglądało - ale z zewnątrz można czymś to obłożyć.... tylko bloczki sa strzasznie cieżkie - i trzeba będzie postawić to na bardzo solidnym fundamencie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.01.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Chyba chcesz wybudować bunkier a nie grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.02.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Pytanie do Chef Paul planuję zrobić sobie miniaturkę twojej mobilnej stacji grillowo-wędzącej - coś takiego http://foto.favore.pl/2010/6/2/23/202363_1275514010279_n.jpg małe pytanie techniczne - czym jest pomalowany twój wynalazek? Edytowane 2 Lutego 2012 przez piterazim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.02.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Chyba chcesz wybudować bunkier a nie grilla Nie koniecznie bunkier - chcę tylko wykorzystać to co z budowy zostanie zeby ograniczyć koszty.... wiem że mało estetycznie to wygląda - ale potem można czymś obłożyć z zewnątrz..... z resztą bloczki nie kładł bym tak jak się stawia w ścianie fundamentowej tylko na "boku" - odchudzi to trochę budowlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Jeśłi ktoś ma jakiekolwiek fotki, opisy, szkice, plany, kosztorysy itp swoich wędzarni, grilli, pieców chlebowych- bardzo bym prosił o przesłanie mailem.... [email protected] Wiem że na stronie http://www.wedlinydomowe.pl jest tego sporo - ale od przybytku głowa nie boli Powoli zabieram się za szkice i plany swojej grillo-wędzarni i zbieram wszystkie dostępne informacje.... Jest sporo wpisów o wysokich kosztach budowy - ale na prawdę można znaleźć sporo materiału na złomie, gdzieś na wsi jakiś stary piec kaflowy, rury kominowe itp.... Fakt wymaga to czasu i szukania okazji - ale to jedyny sposób na ucieczkę z kosztów. Jak postanowiłem ruszyć z budową czegoś takiego - jednocześnei z budową domu ( fundamenty już stoją). Moim zdaniem trochę obniże koszty, podpytam majstra, odpady materiału od razy bedę wykorzystywał.... może się mylę - ale potem jak już dom będzie stał - to robotę trzeba rozgrzebywac od początku.... Myślę o wybudowaniu altany - o maksymalnej dozwolonej powierzchni 25 m kwadratowych ( budowa na podstawie złgoszenia) i chciałbym ją maksymalnie rozbudować w urządzenie wędząco-piecząco - grillujące... Taki kombajn Co sądzicie o moich pomysłach? 1. Nad paleniskiem wędzarni zrbić płytę żeliwną ( fajerki) - pozwoli to na przykład na postawienie czajnika z wodą, czy choćby cokolwiek usmażyć czy ugotować.... 2. Oddzielne komory dla grilla i dla wędzarni - połączone wspólnym kominem.... 3. W komorze grilla mozliwość rozpalenia "dużego ognia" nad którym jest możliość powieszenia czy postawienia tzw. kociołka.... Najwięcej wątpliwości mam tylko nad długością knału dymowego - ba ile osób tyle opinii. z góry dziękuję za Wasze opinie, fotki, opisy, szkice itp. pozdrawiam, Przemek Edytowane 3 Lutego 2012 przez atsyrut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wędzony 02.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Widzę, że budowa wędzarni jest wszędzie atrakcyjnym tematem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wędzony 02.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Zbudowałem swoją wędzarnie - wędzarnia, dodatkowo planuję postawić na palenisku grilla.Jest ona zaczerpnięta z forum wedlinydomowe.pl - wg. Jackosza. http://jblog.waw.pl/wp-content/uploads/2011/11/IMG_4984.jpg Jest to prosta i ciekawa wędzarnia. Edytowane 2 Lutego 2012 przez wędzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Bardzo funkcjonalna i super opis budowy.... Czekamy na następnych, którzy chcą sie pochwalić... a zdjęcia tych wędzlin po wędzeniu - normalnie czuć zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.