jaki 03.02.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 http://images35.fotosik.pl/723/e331cd6fc3ee294amc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) 1. Nad paleniskiem wędzarni zrbić płytę żeliwną ( fajerki) - pozwoli to na przykład na postawienie czajnika z wodą, czy choćby cokolwiek usmażyć czy ugotować.... 2. Oddzielne komory dla grilla i dla wędzarni - połączone wspólnym kominem.... 3. W komorze grilla mozliwość rozpalenia "dużego ognia" nad którym jest możliość powieszenia czy postawienia tzw. kociołka.... Najwięcej wątpliwości mam tylko nad długością knału dymowego Ad.1 - wątpliwej przydatności pomysł Wędzenie (a nie pieczenie) odbywa się przeważnie przy niewielkim ogniu, więc herbaty raczej nie zagotujesz Ad.2 - a po co komin do grillowania Chyba, że chodzi o pieczenie na ogniu a nie grillowanie. Wspólny komin (z odcinkami skośnymi) może nie zdać egzaminu Ad. 3 - kociołek zdecydowanie wygodniej wieszać nad ogniem, do którego jest dobry dostęp. W zbyt ciasnej komorze można się poparzyć Do t.zw. szybkiego wędzenia (z jednoczesnym pieczeniem) wystarczy kanał dymowy 1,5 do 2 m Pozdro. Edytowane 3 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 08.02.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ad.1 - wątpliwej przydatności pomysł Wędzenie (a nie pieczenie) odbywa się przeważnie przy niewielkim ogniu, więc herbaty raczej nie zagotujesz Ad.2 - a po co komin do grillowania Chyba, że chodzi o pieczenie na ogniu a nie grillowanie. Wspólny komin (z odcinkami skośnymi) może nie zdać egzaminu Ad. 3 - kociołek zdecydowanie wygodniej wieszać nad ogniem, do którego jest dobry dostęp. W zbyt ciasnej komorze można się poparzyć Do t.zw. szybkiego wędzenia (z jednoczesnym pieczeniem) wystarczy kanał dymowy 1,5 do 2 m Pozdro. Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi. Czyli kociołek po prostu najlepiej nad ogniskiem ..... rozstawić zwykły "trójnóg" i tyle piszesz o szybkim węedzeniu... a do tradycyjnego wędzienia jakiej długości kanał dymowy polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.02.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 (edytowane) piszesz o szybkim węedzeniu... a do tradycyjnego wędzienia jakiej długości kanał dymowy polecasz? Może nie tyle do tradycyjnego (bo w Polsce tradycyjne, to takie z jednoczesnym "pieczeniem", które dominuje ) ale do zimnego wędzenia - już powyżej 3 metrów. Niestety, w terenie płaskim trudno to uzyskać, bo trzeba by mocno zagłębić palenisko (powinien być choć niewielki kąt pochylenia kanału dymowego). Ale gdy ktoś dysponuje skarpą (zboczem), to można taką wędzarnię wykonać łatwiej. Najlepsze do zimnego wędzenia, to wędzarnie t.zw. litewskie (kiedyś tu o nich pisałem) - wysokie wieże z drewna obite szczelnie deskami z tlącymi się u dołu trocinami, a czas wędzenia - kilka tygodni! Za to wędzonki wytrzymywały (bez lodówki) nawet letnie upały Edytowane 8 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 09.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Może nie tyle do tradycyjnego (bo w Polsce tradycyjne, to takie z jednoczesnym "pieczeniem", które dominuje ) ale do zimnego wędzenia - już powyżej 3 metrów. Niestety, w terenie płaskim trudno to uzyskać, bo trzeba by mocno zagłębić palenisko (powinien być choć niewielki kąt pochylenia kanału dymowego). Ale gdy ktoś dysponuje skarpą (zboczem), to można taką wędzarnię wykonać łatwiej. Najlepsze do zimnego wędzenia, to wędzarnie t.zw. litewskie (kiedyś tu o nich pisałem) - wysokie wieże z drewna obite szczelnie deskami z tlącymi się u dołu trocinami, a czas wędzenia - kilka tygodni! Za to wędzonki wytrzymywały (bez lodówki) nawet letnie upały muszę przyznać ze masz potężną wiedzę w zakresie szeroko pojętego procesu wędzenia... dzieki za wszystkie informacjie i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 muszę przyznać ze masz potężną wiedzę w zakresie szeroko pojętego procesu wędzenia... Ależ...bez przesady Są tutaj na Forum o WIELE lepsi znawcy tematu ode mnie Ja po prostu w ramach hobby od dawna zbieram wszelką wiedzę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wędzony 12.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam. Podaję adres do bloga o budowie wędzarni i budowa wędzarni. Także znajdziecie przepis na wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.02.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jak ktoś już zbudował taką grillo - wędzarnie to wstawiajacie prosze fotki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pshemo0304 29.04.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) W ubiegłym roku w swoim ogrodzie wybudowałem grilla wraz z wędzarnią. przesyłam kilka zdjęć z etapów jego budowy. może komuś to pomoże podczas budowy swojego grilla Pierwszym etapem było wylanie płyty żelbetowej gr ok 20cm(nie kopałem zbyt głęboko ponieważ do dziury musiałbym wlać pewnie ponad kubik betonu). później zabrałem się za murowanie. przed "stropem" wykończyłem w środku palenisko(rusztka, kanał dymny) po zaszalowaniu "stropu" nad paleniskiem zostawiłem otwór , na którym później umieściłem blachę, ze starego kuchennego pieca, na której można smażyć placki itp.. Rura z dymem poprowadzona jest pod "stropem"i wprowadzona do komory wędzarni. Następnie po wymurowaniu kolejnej "kondygnacji" przygotowałem szalunki pod kolejny strop, w którym na środku zostawiłem dziurę na komin. Na tym stropie wymurowałem komin i później wykonałem dach. płyta betonowa pod dachem wykonana jest po to żeby nasz dach był szczelny i zbytnio się nie nagrzewał. później wkręciłem jeszcze w komorze grilla kołek z haczykiem do płyty betonowej, tej pod dachem, i czasem na łańcuszku podwieszam garnek z duszonkami, ściągam blachy nad paleniskiem i w ten sposób robię pyszne duszonki. Należy pamiętać, że we wlocie do komina z komory wędzarni należy zastosować zamykaną klapę,żeby podczas wędzenia nie uciekał nam za szybko dym. Po kilku wędzeniach mogę stwierdzić, że grill spisuje się wspaniale. Dla zainteresowanych mogę przesłać wiecej zdjęć i mniej więcej koszty wybudowania takiego grilla. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez pshemo0304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.05.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Witaj, Będe niezmiernie wdzięczny jełsi przyślesz mi fotki i przybliżony kosztorys... [email protected] dzięki i pozdrawiam W ubiegłym roku w swoim ogrodzie wybudowałem grilla wraz z wędzarnią. przesyłam kilka zdjęć z etapów jego budowy. może komuś to pomoże podczas budowy swojego grilla[ATTACH=CONFIG]113820[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113821[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113822[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113824[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113825[/ATTACH] Pierwszym etapem było wylanie płyty żelbetowej gr ok 20cm(nie kopałem zbyt głęboko ponieważ do dziury musiałbym wlać pewnie ponad kubik betonu). później zabrałem się za murowanie. przed "stropem" wykończyłem w środku palenisko(rusztka, kanał dymny) po zaszalowaniu "stropu" nad paleniskiem zostawiłem otwór , na którym później umieściłem blachę, ze starego kuchennego pieca, na której można smażyć placki itp.. Rura z dymem poprowadzona jest pod "stropem"i wprowadzona do komory wędzarni. Następnie po wymurowaniu kolejnej "kondygnacji" przygotowałem szalunki pod kolejny strop, w którym na środku zostawiłem dziurę na komin. Na tym stropie wymurowałem komin i później wykonałem dach. płyta betonowa pod dachem wykonana jest po to żeby nasz dach był szczelny i zbytnio się nie nagrzewał. później wkręciłem jeszcze w komorze grilla kołek z haczykiem do płyty betonowej, tej pod dachem, i czasem na łańcuszku podwieszam garnek z duszonkami, ściągam blachy nad paleniskiem i w ten sposób robię pyszne duszonki. Należy pamiętać, że we wlocie do komina z komory wędzarni należy zastosować zamykaną klapę,żeby podczas wędzenia nie uciekał nam za szybko dym. Po kilku wędzeniach mogę stwierdzić, że grill spisuje się wspaniale. Dla zainteresowanych mogę przesłać wiecej zdjęć i mniej więcej koszty wybudowania takiego grilla. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert.Sz. 14.02.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Witam serdecznie, ja znalazłem również ciekawą stronkę gdzie budują grille http://ogrodidom.eu/grill-z-wedzarnia-w-cenie-8000zlszt-vat,563.html , można sporo się dowiedzieć. A po za tym jak ktoś planuje rozbudować swój ogród to znajdzie wiele innych artykułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 14.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 http://images35.fotosik.pl/723/e331cd6fc3ee294agen.jpg prawidlowy projekt. Ale kanał powinien miec ok 6m aby spaliny wystygly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.02.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 prawidlowy projekt. Ale kanał powinien miec ok 6m aby spaliny wystygly. wydaje mi się że trochę przesada z tymi 6 metrami mój kanał ma ok 2 metrów i zapraszam do mojego postu jest tam dokładny opis i fotorelacja z budowy oraz z wędzenia i jego efektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 14.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 wydaje mi się że trochę przesada z tymi 6 metrami mój kanał ma ok 2 metrów i zapraszam do mojego postu jest tam dokładny opis i fotorelacja z budowy oraz z wędzenia i jego efektów A byś tak zapodał jakiś link, byłoby łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 14.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 wydaje mi się że trochę przesada z tymi 6 metrami mój kanał ma ok 2 metrów i zapraszam do mojego postu jest tam dokładny opis i fotorelacja z budowy oraz z wędzenia i jego efektów cala idea wedzenia polegala w staropolskiej kuchni na tym zeby prudukty wedzic dlugo i zimnym dymem. Wedzili polanami drzew owocowych i olchy, iglami jalowca niektore produkty wedzone byly nawet kilka dni, ale to kiedys nie bylo lodowek.... Proponuje kiedys skosztowac takiego produktu, w lodowce uschnie na wior ale nie popsuje sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A byś tak zapodał jakiś link, byłoby łatwiej w moim poście jest strasznie rozrzucona w czasie ta relacja - postaram się tu trochę ją usystematyzować najpierw był projekt Fundament – 2510/ 780 Dziurawka – 120 szt Pełna – 40 szt ½ - 55 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 a potem - po kolei : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.02.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.