Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 1 month później...
Gość Konto usunięte_12*
Dla mnie grill i wędzarka, to jeszcze zbyt mało. Ponieważ zawodowo trudniłem się projektowaniem, wymyśliłem (wstępny projekcik) grill, wędzarkę i suszarnię grzybów (owoców) w jednym. Wszystko oparte o sprawdzone wzory, tylko zrealizowane oddzielnie. Realizację wstrzymuje mi jedynie dokończenie budowy domu (bo mieszkanie przecież ważniejsze od takich dodatkowych atrakcji ;)).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

My korzystamy z wędzarni znajomych, oni z naszego przepisu ( z dziada, pradziada...) na kiełbasę i szynki, oraz naszej pracy.

Czas będzie w końcu postawić swoją wędzarnie. Zapisuję sobie, żeby się nie zgubiło.....

Ma to być tylko wędzarnia, ale taka na 30kg kiełbasy+ parę szynek. Gril zazwyczaj jest na tarasie i to przenośny, wiec nie potrzebuję grilowędzarni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
My korzystamy z wędzarni znajomych, oni z naszego przepisu ( z dziada, pradziada...) na kiełbasę i szynki, oraz naszej pracy.

 

A możesz zdradzić, jaki masz przepis na tę szynkę "z dziada pradziada"?

I na jakim drewnie wędzisz? Mam pewien problem, bo nigdy nie wędziłem na drewnie mirabelki, a mam go trochę, bo musiałem wyciąć (była "leciwa" i mało rodziła). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym drewnem (nadaje się?)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....Mam pewien problem, bo nigdy nie wędziłem na drewnie mirabelki, a mam go trochę, bo musiałem wyciąć (była "leciwa" i mało rodziła). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym drewnem (nadaje się?)

 

Pozdrawiam

Żeby wszyscy takie "problemy" mieli ;)

Drewno z mirabelki bardzo dobre. Właściwie każde liściaste o ile jest wysuszone się nadaje. No może wierzba niekoniecznie, ale reszta ok.

A z owocowych to w ogóle górna półka. Śliwka i jabłonka to moim zdaniem najlepsze drewno do wędzenia.

Z iglastych drewno się nie nadaje bo za dużo żywicy i kopci niemiłosiernie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
Właściwie każde liściaste o ile jest wysuszone się nadaje. Z iglastych drewno się nie nadaje bo za dużo żywicy i kopci niemiłosiernie.

 

Nnoo, nie wiem, czy tylko te nie nadają się do wędzenia :rolleyes: Coś słyszałem (choć sam nie ryzykowałem), że drewno z orzecha włoskiego też się nie nadaje. Podobno gorycz...niemożebna(?) :sick:

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Orzecha faktycznie nie próbowałem może coś w tym być.

W każdym razie śliwa, jabłonka, wiśnia, olcha, brzoza, buk,grab, wiąz, dąb, klon, lipa jak najbardziej się nadają. Próbowałem kiedyś z braku laku czeremchy i sumaka octowca i też było ok.

A skoro już dzielimy włos na czworo to nie polecał bym jeszcze Trzmieliny pospolitej, Wawrzynka wilczełyko czy Żarnowca miotlastego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz tu akurat jestem praktyk od dawna. Często jako dziecko asystowałem przy sprawianiu świni kupionej "od chłopa" na wsi. Za komuny zaopatrzenie było jakie było, więc taka świnka albo pół od czasu do czasu ratowała sytuację, a przerabiało się ją mniej lub bardziej własnoręcznie.

A teraz niby wędlin od groma, ale z roku na rok coraz bardziej plastikowe za to ceny coraz bardziej dojechane. Od jakiegoś czasu powiedziałem dość i jak tylko robi się na tyle ciepło że zaczynamy jeździć na wieś to wędzę regularnie a sklepowe wędliny omijam dużym łukiem, co wszystkim polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Super, ze temat nie umarł. Ja też planuję grillo-wędzarnię. Trzeba tylko będzie namówić arch. na zaprojektowanie czegoś nowoczesnego w bryle, zeby nie raziło i działało. Póki co przetestujemy temat u rodziców, matce rodzicielce znudziło się już wędzenie w beczce :) Efekty w postaci sesji foto, mam nadzieję, ze jeszcze przed Wielkanocą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
Super, ze temat nie umarł. Ja też planuję grillo-wędzarnię. Trzeba tylko będzie namówić arch. na zaprojektowanie czegoś nowoczesnego w bryle, zeby nie raziło i działało(?).

 

Na FACHOWOŚĆ architekta przy grillo-wędzarni możesz liczyć, ale raczej w sferze designe'u :D, a nie w jego działaniu. Tutaj szukaj porad raczej u zdunów-praktyków. Mnie się udało nieco podpatrzeć aż w kilku miejscach na głębokiej prowincji, u "ludzi lasu". Widziałem oddzielnie świetnie działające wędzarnie, grille stacjonarne i suszarnie grzybów/owoców. Wszystkie te spostrzeżenia zbiorę "do kupy" i mam nadzieję, że wyjdzie coś niepowtarzalnego (i to w sferze działania, bo "design" będzie już tylko mego autorstwa).

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Gość Konto usunięte_12*
Ja też mam żeliwne drzwiczki ze starego pieca kaflowego. Będą mi służyć już jako drzwiczki do komory spalania w mojej grillo-wędzarni. Do popielnika zrobię szufladę z blachy. Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...