robert22 11.12.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 [img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ece72d4c1418fa5e.html[/img] link do http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ece72d4c1418fa5e.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert22 11.12.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 wreszcie się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogalnajlepszy 09.02.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 witam mam zamiar zbudowac na swojej dzialeczce takie cacko ma ktos moze doladny projekt z kosztorysem moga byc tez fotki z checia cos wybiore pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.02.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Dla mnie grill i wędzarka, to jeszcze zbyt mało. Ponieważ zawodowo trudniłem się projektowaniem, wymyśliłem (wstępny projekcik) grill, wędzarkę i suszarnię grzybów (owoców) w jednym. Wszystko oparte o sprawdzone wzory, tylko zrealizowane oddzielnie. Realizację wstrzymuje mi jedynie dokończenie budowy domu (bo mieszkanie przecież ważniejsze od takich dodatkowych atrakcji ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 10.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 My korzystamy z wędzarni znajomych, oni z naszego przepisu ( z dziada, pradziada...) na kiełbasę i szynki, oraz naszej pracy. Czas będzie w końcu postawić swoją wędzarnie. Zapisuję sobie, żeby się nie zgubiło..... Ma to być tylko wędzarnia, ale taka na 30kg kiełbasy+ parę szynek. Gril zazwyczaj jest na tarasie i to przenośny, wiec nie potrzebuję grilowędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 My korzystamy z wędzarni znajomych, oni z naszego przepisu ( z dziada, pradziada...) na kiełbasę i szynki, oraz naszej pracy. A możesz zdradzić, jaki masz przepis na tę szynkę "z dziada pradziada"? I na jakim drewnie wędzisz? Mam pewien problem, bo nigdy nie wędziłem na drewnie mirabelki, a mam go trochę, bo musiałem wyciąć (była "leciwa" i mało rodziła). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym drewnem (nadaje się?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 21.03.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 ....Mam pewien problem, bo nigdy nie wędziłem na drewnie mirabelki, a mam go trochę, bo musiałem wyciąć (była "leciwa" i mało rodziła). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym drewnem (nadaje się?) Pozdrawiam Żeby wszyscy takie "problemy" mieli Drewno z mirabelki bardzo dobre. Właściwie każde liściaste o ile jest wysuszone się nadaje. No może wierzba niekoniecznie, ale reszta ok. A z owocowych to w ogóle górna półka. Śliwka i jabłonka to moim zdaniem najlepsze drewno do wędzenia. Z iglastych drewno się nie nadaje bo za dużo żywicy i kopci niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Właściwie każde liściaste o ile jest wysuszone się nadaje. Z iglastych drewno się nie nadaje bo za dużo żywicy i kopci niemiłosiernie. Nnoo, nie wiem, czy tylko te nie nadają się do wędzenia Coś słyszałem (choć sam nie ryzykowałem), że drewno z orzecha włoskiego też się nie nadaje. Podobno gorycz...niemożebna(?) Edytowane 21 Marca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 22.03.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Orzecha faktycznie nie próbowałem może coś w tym być. W każdym razie śliwa, jabłonka, wiśnia, olcha, brzoza, buk,grab, wiąz, dąb, klon, lipa jak najbardziej się nadają. Próbowałem kiedyś z braku laku czeremchy i sumaka octowca i też było ok. A skoro już dzielimy włos na czworo to nie polecał bym jeszcze Trzmieliny pospolitej, Wawrzynka wilczełyko czy Żarnowca miotlastego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 No to dzięki Pozytywnie zaskoczyłeś mnie swą wiedzą (w tym o mirabelce). Już mi ślinka cieknie na myśl o tych wędzonkach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 23.03.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Wiesz tu akurat jestem praktyk od dawna. Często jako dziecko asystowałem przy sprawianiu świni kupionej "od chłopa" na wsi. Za komuny zaopatrzenie było jakie było, więc taka świnka albo pół od czasu do czasu ratowała sytuację, a przerabiało się ją mniej lub bardziej własnoręcznie. A teraz niby wędlin od groma, ale z roku na rok coraz bardziej plastikowe za to ceny coraz bardziej dojechane. Od jakiegoś czasu powiedziałem dość i jak tylko robi się na tyle ciepło że zaczynamy jeździć na wieś to wędzę regularnie a sklepowe wędliny omijam dużym łukiem, co wszystkim polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.04.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Super, ze temat nie umarł. Ja też planuję grillo-wędzarnię. Trzeba tylko będzie namówić arch. na zaprojektowanie czegoś nowoczesnego w bryle, zeby nie raziło i działało. Póki co przetestujemy temat u rodziców, matce rodzicielce znudziło się już wędzenie w beczce Efekty w postaci sesji foto, mam nadzieję, ze jeszcze przed Wielkanocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.04.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Super, ze temat nie umarł. Ja też planuję grillo-wędzarnię. Trzeba tylko będzie namówić arch. na zaprojektowanie czegoś nowoczesnego w bryle, zeby nie raziło i działało(?). Na FACHOWOŚĆ architekta przy grillo-wędzarni możesz liczyć, ale raczej w sferze designe'u , a nie w jego działaniu. Tutaj szukaj porad raczej u zdunów-praktyków. Mnie się udało nieco podpatrzeć aż w kilku miejscach na głębokiej prowincji, u "ludzi lasu". Widziałem oddzielnie świetnie działające wędzarnie, grille stacjonarne i suszarnie grzybów/owoców. Wszystkie te spostrzeżenia zbiorę "do kupy" i mam nadzieję, że wyjdzie coś niepowtarzalnego (i to w sferze działania, bo "design" będzie już tylko mego autorstwa). Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.04.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni Planowalem jakos niebawem postawic jeden z projektow na swojej dzialce ale jak zwykle za sprawy wazniejsze Beczka caly czas stoi a ze smaczne rybki z niej wychodza to nie ma wielkiego cisnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.05.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Za kilka dni mam miec piekna, stara, rozbiorkowa, nietynkowana cegle po 0,50zl/sztuka i transport za friko. Kupie z 500-600szt. lepiej za duzo jak za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.06.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Cegly rozbiorkowej jeszcze nia mam ale od wczoraj jestem posiadaczek kilkudziesieciu cegiel szamotowych, drzwiczek/popielnika, ruszta oraz rury ze starego pieca kaflowego ktory to rozbieralem w dniu wczorajszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.06.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) Ja też mam żeliwne drzwiczki ze starego pieca kaflowego. Będą mi służyć już jako drzwiczki do komory spalania w mojej grillo-wędzarni. Do popielnika zrobię szufladę z blachy. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.06.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 http://img691.imageshack.us/img691/6229/img1494o.jpghttp://img856.imageshack.us/img856/4677/img1495d.jpg http://img715.imageshack.us/img715/6880/img1496e.jpghttp://img263.imageshack.us/img263/8657/img1497xg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.06.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Suuuuuper! To własna robota, czy jakiegoś kowala artystycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.06.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 kostki betonowali budowlańcy a stal dorabiał mąż ( zajmuje się płotami ) ale cieszę się żę się podoba )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.