kasiek 18.08.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Radecki, a gdzie się pali, czyli wytwarza dym? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić? [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 23.09.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 KASIEK--po prostu pod zawieszonym towarem--no deko z frontu-----chcę u siebie nad stawem pobudować na wiosnę: grill+wędzarnia+zadaszenie dla 8 osóbwyposażenie :lodówka ,woda,prąd .gazma to być w kształcie litery Lmoże ktoś posiada jakiś ciekawy projekt lub pomysł którym chciał by się ze mną podzielićpozdrawiam wszystkich miłośników wędzonek i grilla<> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTA1 08.10.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Czy ktoś budował samodzielnie gril i wędzarnię? Czy jest możliwość, aby funkcjonowało to w jednym urządzeniu tzn. żeby była to ta sama budowla. Prosze o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Zuzia 10.10.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Czy ktoś budował samodzielnie gril i wędzarnię? Czy jest możliwość, aby funkcjonowało to w jednym urządzeniu tzn. żeby była to ta sama budowla. Prosze o rady Marzy mi się taka budowla i będę ją miała. Widziałam bardzo sprytne połączenie grila z piecem tzw. chlebowym. Ciekawe rozwiązanie, rzemieślnik twierdził, że robił takie z dodatkową wędzarnią. Taką budowlę wznosił juz u klienta i pokazywał mi ją na zdjęciu. Facet ma warsztat w Nowym Sączu przy Jagiellońskiej niedaleko Urzędu (52) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryś 11.02.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Szukam namiarów na projekty przydomowych małych wędzarni. Za wszelkie ew. adresy......dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Proszę bardzo - już było na forum. Można skorzystać np. z tego linku http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10702&highlight=w%EAdzarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryś 11.02.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dzięki.........niewiele tego. Chce połączyć wędzarnie z grillem. Chyba wybuduje coś na kształt dawnego pieca kuchennego gdzie zamiast piekarnika będzie wędzarnia. Jak zadziała to sie podziele swoimi doświadczeniami smakowymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 A ja radzę coś tak prostego jak stara dębowa beczka po kapuście + 4 metry rury stalowej fi 250 zakopanej w ziemi. Beczkę w każdej chwili możesz schować by nie szpecić ogrodu.Smacznego. Wiem co mówię, jadałem wyroby tak wędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 11.02.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 popieram Wowke sprawdzone - dziala i smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 11.02.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Wowka a dzie dzisiaj znajdziesz starą dębową beczkę po kapuście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.02.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Beczka, czy zbita drewniana skrzynia, najlepiej dębowa, doskonale się sprawdza jako wędzarnia (wędzarenka), ale nie jest to połączenie z grillem, o który chodziło Rysiowi. Ja też o czymś takim myślałem, ale oglądałem taką wędzarnię u kolegi i o ile doskonale to sprawdza się w lecie, o tyle w zimie są problemy. Kamień czy cegła z którego ten grill, wędzarnia są zbudowane ma tak dużą bezwładność cieplną, że trzeba palić pół dnia aby można było w tej wędzarni coś uwędzić. W tej chwili zastanawiam sie, czy ww beczka nie była by dla mnie najlepszym rozwiązaniem.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 11.02.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Beczka, czy zbita drewniana skrzynia, najlepiej dębowa, doskonale się sprawdza jako wędzarnia (wędzarenka), ale nie jest to połączenie z grillem, o który chodziło Rysiowi. Ja też o czymś takim myślałem, ale oglądałem taką wędzarnię u kolegi i o ile doskonale to sprawdza się w lecie, o tyle w zimie są problemy. Kamień czy cegła z którego ten grill, wędzarnia są zbudowane ma tak dużą bezwładność cieplną, że trzeba palić pół dnia aby można było w tej wędzarni coś uwędzić. W tej chwili zastanawiam sie, czy ww beczka nie była by dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam Krzysztof Nie odbierz źle mojego pytania ,ale co ma wspólnego bezwładność cieplna kamienia lub cegły z wędzeniem to ja nie bardzo mogę pojąć? Zasada wędzenia jest prosta-spalamy drewno a w wydobywającym się podczas tego procesie dymie wędzimy dany produkt!I generalnie im mniejsza temperatura dymu tym lepiej-ale dłużej-a nagrzewanie kamienia lub cegły w tym momencie jest nie istotne gdyż dym przemieszczający się od palącego się drewna do wędzonego produktu przebywa tę drogę w tak krótkim okresie czasu że ani się nie zdąży nagrzać ani ochłodzić od wcześniej wspomnianych kamieni i cegły-bynajmniej na tyle że ma to jakikolwiek wpływ na proces wędzenia.A temperaturę jego reguluje się intensywnościa palenia się drewna. Podobnie sytuacja wygkląda z grillem-źródłem ciepła jest żarzący się węgiel a nie konstrukcja grilla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryś 12.02.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Dzięki za trafne uwagi...........O beczce juz myslałem ale chciałbym tez zeby to jakos wyglądało i było na stałe. Znam stare sposoby z beczką i mokrym workiem. Chodzi mi o cos, co będzie miało 'ręce i nogi" i było małą architekturą w ogrodzie.... taki swoisty kątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 12.02.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Wejdź na tą stronę http://www.ogrod.friko.pl/index.htmlznajdź tam staw "Jestem dumny jak paw..."i tam zobaczysz jak można to np zrobić-tak na marginesie to otoczenie tego stawu jest extra a i właściciel w jak najlepszym porządku-bardzo życzliwy więc może ci coś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 12.02.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Sądziłem, że dla każdego pojęcie bezwładność cieplna jest jasne (jeżeli skończyło się szkołę podstawową), ale niektórzy snują własne teorie - wolno im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.02.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja w kotłowience planuję postawienie malutkiej kuchenki kaflowej na dwie fajerki i nad kuchnią we wnęce umiejscowiona bedzie taka mała wędzarka, żeby można było na każde życzenie sobie powędzić pyszniaste wędlinki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 13.02.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 No nie wiem czy to się sprawdzi z powodu bezwładności cieplnej materiału z którego to zbudujesz!!Chyba że zaczniesz palić w niej parę dni wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.02.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Jakoś od wieków działa ten typ wędzarek i bezwładność cieplna materiałów (cokolwiek to znaczy) się sprawdza i wędlinki wychodzą bossskie A najbardziej jałowcówka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 13.02.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Jest tu jednak pewien specjalista co twierdzi że owa bezwładność cieplna pokrzyżuje ci plany.Może przed wiekami nie była znana i nie miała wpływu na proces wędzenia.A więc weź ją pod uwagę budując i użytkując swą wędzarnię Ja bynajmniej tak to wziąłem sobie do serca że chyba wędzarnię i grilla pobuduje sobie ze styropianu lub drzewa,choć nie wiem czy drzewo sprawdzi sie przy budowie grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.02.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 koniecznie grilla z drzewa!!! przecież to genialne.. Rozpalasz grilla i masz wszystko w 5 sek upieczone.. a że troszku zwęglone to insza inszość... ale troszku węgla więcej niezaszkodzi Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.