Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KASIEK--po prostu pod zawieszonym towarem--no deko z frontu

-----chcę u siebie nad stawem pobudować na wiosnę:

grill+wędzarnia+zadaszenie dla 8 osób

wyposażenie :lodówka ,woda,prąd .gaz

ma to być w kształcie litery L

może ktoś posiada jakiś ciekawy projekt lub pomysł którym chciał by się ze mną podzielić

pozdrawiam wszystkich miłośników wędzonek i grilla

<>

• 2 weeks później...
Gość Zuzia
Czy ktoś budował samodzielnie gril i wędzarnię? Czy jest możliwość, aby funkcjonowało to w jednym urządzeniu tzn. żeby była to ta sama budowla.

Prosze o rady :o

Marzy mi się taka budowla i będę ją miała. Widziałam bardzo sprytne połączenie grila z piecem tzw. chlebowym. Ciekawe rozwiązanie, rzemieślnik twierdził, że robił takie z dodatkową wędzarnią. Taką budowlę wznosił juz u klienta i pokazywał mi ją na zdjęciu. Facet ma warsztat w Nowym Sączu przy Jagiellońskiej niedaleko Urzędu (52)

• 4 months później...

Beczka, czy zbita drewniana skrzynia, najlepiej dębowa, doskonale się sprawdza jako wędzarnia (wędzarenka), ale nie jest to połączenie z grillem, o który chodziło Rysiowi. Ja też o czymś takim myślałem, ale oglądałem taką wędzarnię u kolegi i o ile doskonale to sprawdza się w lecie, o tyle w zimie są problemy. Kamień czy cegła z którego ten grill, wędzarnia są zbudowane ma tak dużą bezwładność cieplną, że trzeba palić pół dnia aby można było w tej wędzarni coś uwędzić. W tej chwili zastanawiam sie, czy ww beczka nie była by dla mnie najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam Krzysztof

Beczka, czy zbita drewniana skrzynia, najlepiej dębowa, doskonale się sprawdza jako wędzarnia (wędzarenka), ale nie jest to połączenie z grillem, o który chodziło Rysiowi. Ja też o czymś takim myślałem, ale oglądałem taką wędzarnię u kolegi i o ile doskonale to sprawdza się w lecie, o tyle w zimie są problemy. Kamień czy cegła z którego ten grill, wędzarnia są zbudowane ma tak dużą bezwładność cieplną, że trzeba palić pół dnia aby można było w tej wędzarni coś uwędzić. W tej chwili zastanawiam sie, czy ww beczka nie była by dla mnie najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam Krzysztof

Nie odbierz źle mojego pytania :p ,ale co ma wspólnego bezwładność cieplna kamienia lub cegły :o z wędzeniem to ja nie bardzo mogę pojąć?

Zasada wędzenia jest prosta-spalamy drewno a w wydobywającym się podczas tego procesie dymie wędzimy dany produkt!I generalnie im mniejsza temperatura dymu tym lepiej-ale dłużej-a nagrzewanie kamienia lub cegły w tym momencie jest nie istotne gdyż dym przemieszczający się od palącego się drewna do wędzonego produktu przebywa tę drogę w tak krótkim okresie czasu że ani się nie zdąży nagrzać ani ochłodzić od wcześniej wspomnianych kamieni i cegły-bynajmniej na tyle że ma to jakikolwiek wpływ na proces wędzenia.A temperaturę jego reguluje się intensywnościa palenia się drewna.

Podobnie sytuacja wygkląda z grillem-źródłem ciepła jest żarzący się węgiel a nie konstrukcja grilla!

Dzięki za trafne uwagi...........O beczce juz myslałem ale chciałbym tez zeby to jakos wyglądało i było na stałe. Znam stare sposoby z beczką i mokrym workiem. Chodzi mi o cos, co będzie miało 'ręce i nogi" i było małą architekturą w ogrodzie.... taki swoisty kątek :D

Jest tu jednak pewien specjalista co twierdzi że owa bezwładność cieplna :lol: pokrzyżuje ci plany.Może przed wiekami nie była znana i nie miała wpływu na proces wędzenia.A więc weź ją pod uwagę budując i użytkując swą wędzarnię :wink:

Ja bynajmniej tak to wziąłem sobie do serca że chyba wędzarnię i grilla pobuduje sobie ze styropianu lub drzewa,choć nie wiem czy drzewo sprawdzi sie przy budowie grilla :lol: