bochyn 07.12.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 ps - z grilla również korzystam cały rok (z zimą włącznie) mozna tylko pochwalic za wytrzymałośc i wytrwałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 08.12.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 ... w moim przypadku to nie "wytrzymałość i wytrwałość" ... to "przyjemność" (dlaczego miałbym rezygnować z czegoś co bardzo lubię - choć większości przypadków "grillowe" dania w zimie jadam w domu ) pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 13.12.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Witam Ładne wędzarnie. Kiedyś też myślałem o wybudowaniu takiej, ale: sąsiad, który miał mi uwędzić szynki i boczek rozpoczął pracę od ustawiania "wędzarni" (beczka bez dna). Pytam go, dlaczego nie zmontuje sobie na stałe. Spojrzał na mnie jak na mniej rozwiniętego i powiedział: rano patrzę z której strony wieje wiatr. Patrzę, czy ten kierunek się utrzyma (jak oni to robią? Ja jednak w zachowaniach jestem mieszczuchem ) Potem ustawiam beczkę, kopię rowek, przykrywam go płytami i wędzarnia gotowa. Wędzenie trwa długo, ale wyrób końcowy jest super. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.12.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 ... i codziennie tak przestawia tą beczkę , ... zgodnie z wiatrem oczywiście , ... toż to chyba już "beczka śmiechu" pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 13.12.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 ... i codziennie tak przestawia tą beczkę , ... zgodnie z wiatrem oczywiście , ... toż to chyba już "beczka śmiechu" Witaj. Początkowo pomyślałem podobnie jak Ty. Jak spróbowałem wyrobów, to przestałem się dziwić. Po pierwsze, kto codziennie wędzi (oprócz zakładu mięsnego)? Po drugie, sąsiad ma swoje lata i wygląda na to, że wie co i dlaczego robi. Ja mogę tylko z grubsza przedstawić (o ile czegoś nie pomieszam) Jego argumenty: to ma się wędzić, a nie upiec (dlatego pewna odległość drewna od beczki) kierunek - wiaterek ma wwiewać dym w stronę beczki a nie odwrotnie Teraz już wiem: nie buduję wędzarni, wędzi sąsiad Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.12.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 ... wystarczy Kolego na beczkę nałożyć jakiś "dekiel" z rurą kominową ... powstanie odpowiedni "ciąg", ... odległość paleniska od "komory wędzarniczej" ma natomiast między innymi na celu możliwość wędzenia "na zimno" (stosować jednak można odpowiedni dopływ powietrza do paleniska, regulację szybrem itp) ... wysuwanie wniosku, iż jeżeli ktoś robi coś przez wiele lat i dlatego robi to dobrze jest moim zdaniem błędne, ... można robić coś wiele lat źle, nieprawdaż, ... ... nie podaję tutaj w wątpliwość jakości wyrobów Twojego sąsiada, ... zapewne wędzonki są wspaniałe, ... tylko niepotrzebnie wykonywaną pracę, ... jakoś nie mogę sobie wyobrazić "wędzarni komnatowej" i 120 "palenisk" dookoła w których rozpala się "zależnie od wiatru" ... a już choćby to było by ułatwieniem dla sąsiada ... beczka stoi w miejscu a dookoła paleniska , ... polecam zapoznanie się z portalem http://www.wedlinydomowe.pl jest tam w przystępny sposób wytłumaczone "co, jak, dlaczego" pozdrawiam niezmiernie serdecznie ps - wędzę i własne wędliny przygotowuję już około 20 lat, ale na taki pomysł jak Twój sąsiad nie wpadł bym napewno , ... widocznie brakuje mi wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 14.12.2005 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Paul, zgadzam się z Tobą.Smak zależy też od rodzaju drewna użytego do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.12.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 ... Tak jest Tomku, ... (mam nadzieję, że nikt nie próbuje wędzić iglastym), ... do rozpalania i wygrzania wędzarni można użyć brzozowego, do wędzenia właściwego najlepsze są owocowe wiśnia i grusza (praktycznie dobre są wszystkie owocowe prócz orzecha włoskiego, który wędzonce dałby gorzkawy posmak), z innych niż owocowe liściastych bardzo dobre efekty daje dąb i olcha, ... pamiętajmy, że najlepsze do wędzenia jest drewno "okorowane", .... od rodzaju użytego drewna zależy również kolor wędzonek, (można również dla nadania pięknego koloru i połysku wędzonce stosować różne sztuczki jak np posmarować mięso żółtkiem jajka ... ... proszę o następny zestaw pytań ? ? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.12.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 ... w oczekiwaniu na pytania ... jeżeli chcemy uzyskać większą wilgotność drewna zalewamy je wrzącą wodą (moczenie w wodzie zimnej spowoduje nawilżenie tylko niewielkiej zewnętrznej warstwy "klocka"), poniżej wygrzewanie wędzarni zimą suchym drewnem brzozowym http://www.chefpaul.5gigs.com/smoker/wygW01.jpg pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 06.02.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witam Szukam pomysłu na wędzarnię ogrodową. Wędzarnia powinna mieć następujące cechy : 1. murowana z zadaszeniem tak aby można było pod nim ustawić np. stolik2. możliwość wędzenia a nie tylko grillowania3. usytuowanie w narożniku działki To moje takie ogólne przemyślenia. Jeśli ktoś z Was ma coś takiego bardzo będę wdzięczny za zdjęcia i ewentualne pomysły na realizację. PozdroSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 06.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 rs6000 poczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 06.02.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Chef Paul ma na swojej stronie projekt wędzarni (link powyżej).Możesz zajrzeć też na stronkę Braci Wędzarniczej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 08.02.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Tutaj są fajowe projekty http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławinka 24.04.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Błagam o pomoc! Wymysliłam sobie, że w ogrodzie pobudujemy taki kombajn, w który będzie piec chlebowy (taki prawdziwy) i wędzarnia. Problem polega na tym , że nikt, kogo do tej pory pytałam (byli to najczęściej fachowcy od kominków) nie chce się podjąć takiego zadania. Może ktoś już robił coś takiego, ma projekt i namiary na fachowca.... Słyszałam, że zrobienie piea chlebowego to nie jest prosta sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.04.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Zobacz tutaj. To stronka naszego Forumowego kolegihttp://www.chefpaul.net/index2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławinka 24.04.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 dzięki bardzo!!! Może jeszcze siakies pomysły...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.07.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 ... ponieważ "odżywa" temat "Budowy Grilla i Wędzarni" (i są zakładane nowe "topic's" dotyczące tego tematu ...) ... a istniejący zaginął w zeszłorocznych czeluściach zimowych ... wyciągam go lekko na górę pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 09.07.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 To i ja go podciągnę, bo zamierzam w tym roku spróbować takową budowlę wznieść Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 10.07.2006 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Chef Paul.Znalazłam coś pięknego. Te "piecyki" są extra. Zaraz dostanę ślinotoku.W przyszłym roku zaczynamy budowę chałupy teraz tylko papiery, papiery. Suma sumarum. Zaczym stanie dom pierw będzie to cudo.Dzięki wielkie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aretzky 20.07.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Mam pytanie do wszystkich doświadczonych fachowców od kuchni ogrodowych. Wymyśliłem sobie, że wybuduję w ogrodzie piec chlebowy. W internecie namierzyłem informacje, które znalazły się na forum. Informację technologiczną posiada tylko ogrodowy piec do pizzy. Mam pytanie czy taki piec nadaje się do pieczenia chleba. Jeżeli nie, to czy ktoś może mi poradzić jak wybudować piec do chleba. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek technologiczne informacje. Pozdrawiam serdecznie Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.