Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... w moim przypadku to nie "wytrzymałość i wytrwałość" ... to "przyjemność" (dlaczego miałbym rezygnować z czegoś co bardzo lubię - choć większości przypadków "grillowe" dania w zimie jadam w domu :) )

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ładne wędzarnie. Kiedyś też myślałem o wybudowaniu takiej, ale:

sąsiad, który miał mi uwędzić szynki i boczek rozpoczął pracę od ustawiania "wędzarni" (beczka bez dna). Pytam go, dlaczego nie zmontuje sobie na stałe. Spojrzał na mnie jak na mniej rozwiniętego i powiedział: rano patrzę z której strony wieje wiatr. Patrzę, czy ten kierunek się utrzyma (jak oni to robią? Ja jednak w zachowaniach jestem mieszczuchem :oops: ) Potem ustawiam beczkę, kopię rowek, przykrywam go płytami i wędzarnia gotowa. Wędzenie trwa długo, ale wyrób końcowy jest super.

Pozdrawiam, Heniek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... i codziennie tak przestawia tą beczkę :lol: , ... zgodnie z wiatrem oczywiście :wink: , ... toż to chyba już "beczka śmiechu" :o :roll: :o

Witaj.

Początkowo pomyślałem podobnie jak Ty. Jak spróbowałem wyrobów, to przestałem się dziwić. Po pierwsze, kto codziennie wędzi :o (oprócz zakładu mięsnego)?

Po drugie, sąsiad ma swoje lata i wygląda na to, że wie co i dlaczego robi.

Ja mogę tylko z grubsza przedstawić (o ile czegoś nie pomieszam) Jego argumenty:

to ma się wędzić, a nie upiec (dlatego pewna odległość drewna od beczki)

kierunek - wiaterek ma wwiewać dym w stronę beczki a nie odwrotnie

Teraz już wiem: nie buduję wędzarni, wędzi sąsiad :D

Pozdrawiam, Heniek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... wystarczy Kolego na beczkę nałożyć jakiś "dekiel" z rurą kominową ... powstanie odpowiedni "ciąg", ... odległość paleniska od "komory wędzarniczej" ma natomiast między innymi na celu możliwość wędzenia "na zimno" (stosować jednak można odpowiedni dopływ powietrza do paleniska, regulację szybrem itp) ... wysuwanie wniosku, iż jeżeli ktoś robi coś przez wiele lat i dlatego robi to dobrze jest moim zdaniem błędne, ... można robić coś wiele lat źle, nieprawdaż, ...

... nie podaję tutaj w wątpliwość jakości wyrobów Twojego sąsiada, ... zapewne wędzonki są wspaniałe, ... tylko niepotrzebnie wykonywaną pracę, ... jakoś nie mogę sobie wyobrazić "wędzarni komnatowej" i 120 "palenisk" dookoła w których rozpala się "zależnie od wiatru" ... a już choćby to było by ułatwieniem dla sąsiada :) ... beczka stoi w miejscu a dookoła paleniska :) ,

... polecam zapoznanie się z portalem http://www.wedlinydomowe.pl jest tam w przystępny sposób wytłumaczone "co, jak, dlaczego" :wink:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - wędzę i własne wędliny przygotowuję już około 20 lat, ale na taki pomysł jak Twój sąsiad nie wpadł bym napewno :) , ... widocznie brakuje mi wyobraźni :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paul, zgadzam się z Tobą.

Smak zależy też od rodzaju drewna użytego do wędzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Tak jest Tomku, ... (mam nadzieję, że nikt nie próbuje wędzić iglastym), ... do rozpalania i wygrzania wędzarni można użyć brzozowego, do wędzenia właściwego najlepsze są owocowe wiśnia i grusza (praktycznie dobre są wszystkie owocowe prócz orzecha włoskiego, który wędzonce dałby gorzkawy posmak), z innych niż owocowe liściastych bardzo dobre efekty daje dąb i olcha, ... pamiętajmy, że najlepsze do wędzenia jest drewno "okorowane", .... od rodzaju użytego drewna zależy również kolor wędzonek, (można również dla nadania pięknego koloru i połysku wędzonce stosować różne sztuczki jak np posmarować mięso żółtkiem jajka :) ...

 

... proszę o następny zestaw pytań ? :) ?

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... w oczekiwaniu na pytania :)

... jeżeli chcemy uzyskać większą wilgotność drewna zalewamy je wrzącą wodą (moczenie w wodzie zimnej spowoduje nawilżenie tylko niewielkiej zewnętrznej warstwy "klocka"),

 

poniżej wygrzewanie wędzarni zimą suchym drewnem brzozowym

http://www.chefpaul.5gigs.com/smoker/wygW01.jpg

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Witam

 

Szukam pomysłu na wędzarnię ogrodową. Wędzarnia powinna mieć następujące cechy :

 

1. murowana z zadaszeniem tak aby można było pod nim ustawić np. stolik

2. możliwość wędzenia a nie tylko grillowania

3. usytuowanie w narożniku działki

 

To moje takie ogólne przemyślenia. Jeśli ktoś z Was ma coś takiego bardzo będę wdzięczny za zdjęcia i ewentualne pomysły na realizację.

 

Pozdro

Sławek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Błagam o pomoc! Wymysliłam sobie, że w ogrodzie pobudujemy taki kombajn, w który będzie piec chlebowy (taki prawdziwy) i wędzarnia. Problem polega na tym , że nikt, kogo do tej pory pytałam (byli to najczęściej fachowcy od kominków) nie chce się podjąć takiego zadania. Może ktoś już robił coś takiego, ma projekt i namiary na fachowca.... Słyszałam, że zrobienie piea chlebowego to nie jest prosta sprawa :roll:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

... ponieważ "odżywa" temat "Budowy Grilla i Wędzarni" (i są zakładane nowe "topic's" dotyczące tego tematu ...)

... a istniejący zaginął w zeszłorocznych czeluściach zimowych ... wyciągam go lekko na górę :lol:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Mam pytanie do wszystkich doświadczonych fachowców od kuchni ogrodowych.

Wymyśliłem sobie, że wybuduję w ogrodzie piec chlebowy. W internecie namierzyłem informacje, które znalazły się na forum. Informację technologiczną posiada tylko ogrodowy piec do pizzy. Mam pytanie czy taki piec nadaje się do pieczenia chleba. Jeżeli nie, to czy ktoś może mi poradzić jak wybudować piec do chleba. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek technologiczne informacje.

Pozdrawiam serdecznie

Arek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...