Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia


Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich doświadczonych fachowców od kuchni ogrodowych.

Wymyśliłem sobie, że wybuduję w ogrodzie piec chlebowy. W internecie namierzyłem informacje, które znalazły się na forum. Informację technologiczną posiada tylko ogrodowy piec do pizzy. Mam pytanie czy taki piec nadaje się do pieczenia chleba. Jeżeli nie, to czy ktoś może mi poradzić jak wybudować piec do chleba. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek technologiczne informacje.

Pozdrawiam serdecznie

Arek

... oczywiście, że się nadaje do pieczenia chleba (można w nim uzyskać temperatury do 400*C

... Coś się piecze - czyli co się wypieka w piecach ogrodowych opalanych drewnem

... piec wg własnego projektu będę budował jesienią tego roku lub na wiosnę w przyszłym "projekt" (nie w pełni skończona część kosztorysowa i materiałowa) zamieszczony na mojej stronie był sprawdzany przez budowniczego pieców piekarskich i mistrza piekarskiego, :)

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A takie cudo wybudowano w Mszanie Dolnej, w restauracji powstałej ze starej winiarni...

 

http://images4.fotosik.pl/126/a04aaac693974c56.jpg

 

http://images1.fotosik.pl/172/1f73578c6a1dbf88m.jpg http://images4.fotosik.pl/126/cfd071bed66fcabbm.jpg http://images2.fotosik.pl/163/537ca5f03ad17d66m.jpg

Ogromna porcja prawdziwych ruskich, z mięciusieńkim ciastem i surówką za 9 zł, a woda dla psów- za darmo :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, wlasnie jestem na etapie budowy grillo-wedzarnki. I tak mnie zastanawia jak ja mam robic wedzenie zimne a jak gorace? Chef Paul podaj mi prosze jakies namiary na siebie bp chcialem z Toba pogaworzyc na temat wedzenia;) Mail badz GG, cokolwiek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, wlasnie jestem na etapie budowy grillo-wedzarnki. I tak mnie zastanawia jak ja mam robic wedzenie zimne a jak gorace? Chef Paul podaj mi prosze jakies namiary na siebie bp chcialem z Toba pogaworzyc na temat wedzenia;) Mail badz GG, cokolwiek.

... odpowiedzi na wszystkie swoje pytania uzyskasz zapewne na stronie Wędzarniczej Braci http://www.wedlinydomowe.pl/ :D

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
  • 5 months później...
Niedawno widziałem w niemieckiej TV w programie z gatunku "Jak oni to robią" jak robią szynki w Schwarzwaldzie. Znane ponoć na całym świecie. W Polsce też są w supermarketach i pewnie nie tylko. Czy oryginalne, to już inna sprawa. I tak w skrócie: mięso obcinane i formowane jest w duże prostokąty, nacierane przyprawami i układane ciasno w pojemnikach. Troche poleży tak sobie nie pamiętam już ile (pewnie kilka dni), następnie do wędzarni. I tu uwaga! Nie dość że na 2 tygodnie, to jeszcze wędzą to skubańce w dymie z drewna świerkowego, czyli iglastym :o. Widziałem na własne oczy! Kupa zielonych gałązek, pomieszanych z jakimiś obrzynkami, na to gostek wysypał ze 2 wiadra trocin (pewnie żeby się lepiej dymiło :D ) i podpalił. Po 2 tygodniach wędzenia nabrały takiego czarnego koloru (pewnie smoła, bo iglaste to smolne drewno przecież) i do dojrzewalni w przewiewne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Potem to już można jeść. I teraz pytanie: to może to iglaste drewno nie jest do końca takie nie dobre? :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

zcy wy niemacie sumienia i pokazujecie tak pieknie uwedzone szyneczki czlowiekowi na wygnaniu

przebywam aktualnie poza granicami a tu o dobre nasz polskie szynezcki i to jeszcze tak pieknie uwedzone to bardzo trudno

narazie domku jeszcze niema ale juz maze o podobnych wedzarniach jak wasze pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 8 months później...

Nie wiem czy powinno się to znaleźć tu, najwyżej moderatorzy przesuną.

 

Kto z was ma na działce wędzarnię? Nie znalazłem w necie jakiegoś sensownego projektu tego ustrojstwa więc trzeba będzie zrobic to tak jak pradzadki budowali tylko, że z tego co pamiętam... u mego dziadka stała metalowa okopcona beka czy jakos tak. Widziałem gdzieś wędzarnię murowaną z cegły pełnej. Kto ma pomysł jak to zrobić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...