Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętam z dzieciństwa jak dziadek z tatą wędzili szynki, boczki, kiełbasy.

Oj jakie były zapachy, a jakie smaczne ;).

 

A jeśli chodzi o wygląd wędzarni to pamiętam taką beczkę, albo - to już wyższa szkoła pomysłowości: Szafka sterownicza, taka telekomunikacyjna metalowa ;) Nie mam pojęcia skąd to mój dziadek wytrzasnął, ale była rewelacyjna, dodatkowo mój dziadek profesjonalnie ją przerobił, i za jednym zamacham można było uwędzić wyroby z całej świnki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2836420
Udostępnij na innych stronach

zamiast com wpisz pl i tam masz wedzarni ogrom, mało tego ludzie krok po kroku piszą z czego budowali masz przykład

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1557

 

o to to, strona/portal zawiera wszystko co trzeba wiedzieć

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2837008
Udostępnij na innych stronach

Popieram

stronka o domowych wędlinach jest EKSTRA, sam też często korzystam z porad doświadczonych zadymiaczy :wink:

kiełbaska, szyneczki, boczki i inne delicje były już robione dzięki tej stronce.

Smacznego zadymiania życzę

 

Z wędzarniczym pozdrowieniem

CZUJ - DYM

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2837038
Udostępnij na innych stronach

Na Roztoczu chyba przy każdej chałupie stoi wędzarnia To chyba niedaleko od Ciebie więc może coś praktycznie doradzą. Ten post mnie natchnął. Do tej pory myślałem tylko o niewielkiej bimbrowni ale po przeczytaniu dochodzę do wniosku, że wędzone specjały są pięknym uzupełnieniem :D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2837280
Udostępnij na innych stronach

zamiast com wpisz pl i tam masz wedzarni ogrom, mało tego ludzie krok po kroku piszą z czego budowali masz przykład

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1557

 

Potwierdzam, bardzo ciekawa, pożyteczna i smakowita stronka.

A jakie smaczne przepisy tam zamieszczają :D :wink:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2838105
Udostępnij na innych stronach

Na Roztoczu chyba przy każdej chałupie stoi wędzarnia To chyba niedaleko od Ciebie więc może coś praktycznie doradzą. Ten post mnie natchnął. Do tej pory myślałem tylko o niewielkiej bimbrowni ale po przeczytaniu dochodzę do wniosku, że wędzone specjały są pięknym uzupełnieniem :D

 

Patrzcie - niby pytanie typowo budowlane a jak się pięknie bimbrowo kiełbasiana brać zwąchała. Co to jest Roztocze?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2839142
Udostępnij na innych stronach

... Co to jest Roztocze?
:oops: :oops: :oops:

 

Roztocze (Acari) - liczny (ok. 30 tys. gatunków, wiele gatunków nadal nieopisanych) rząd pajęczaków, obejmujący zwierzęta od mikroskopijnych do 3-centymetrowych. Roztocze są saprofagiczne (jak np. mechowce), ale także są wśród nich pasożyty (głównie ektopasożyty). Niektóre mogą przenosić choroby lub być szkodnikami magazynowymi. Zamieszkują wszystkie strefy klimatyczne, również obszary polarne. Dostosowały się do różnych środowisk: żyją w glebie, kurzu domowym, a nawet w gorących źródłach.

 

weź przestań..

http://www.roztocze.net.pl/roztocze.php

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2839462
Udostępnij na innych stronach

a ten mnie wszędzie wywęszy i zawstydzi. Już sobie doczytałem - dziękuję bardzo. Roztocze średnio blisko zresztą podlaskie bimbry, kiełbasy i ogórki kiszone w beczkach zanurzanych na dnie Biebrzy i tak nie mają sobie równych.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2839481
Udostępnij na innych stronach

Bo na Śląsku się jada golonko a nie golonkę :D

O krupniokach nie wspomna!

 

Masz rację :D

Tyle, że ja ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie jada się golonko, ale kaszanka u nas to nie krupnioki, ale .... jelita :lol:

Gwara też odmienna, okraszona mieszanką niemieckich i czeskich słów, no i końcówki inne :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2840030
Udostępnij na innych stronach

... jak się pięknie bimbrowo kiełbasiana brać zwąchała....

 

jak się ma wśród Forumowej braci kogoś takiego to nietrudno o dobre gusta...

http://www.chefpaul.net/

 

Stamtąd są linki cieszyniankowe :D

 

Bo ja bardzo lubię jeść takie pyszności :oops:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2840045
Udostępnij na innych stronach

Bo na Śląsku się jada golonko a nie golonkę :D

O krupniokach nie wspomna!

 

Masz rację :D

Tyle, że ja ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie jada się golonko, ale kaszanka u nas to nie krupnioki, ale .... jelita :lol:

Gwara też odmienna, okraszona mieszanką niemieckich i czeskich słów, no i końcówki inne :wink:

 

Wiem! Mam kolegę w Czechowicach i niejedna flaszkę z nim wypiłem i przysięgam, jedliśmy krupnioki! Zadnych jelit... :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2840066
Udostępnij na innych stronach

Bo na Śląsku się jada golonko a nie golonkę :D

O krupniokach nie wspomna!

 

Masz rację :D

Tyle, że ja ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie jada się golonko, ale kaszanka u nas to nie krupnioki, ale .... jelita :lol:

Gwara też odmienna, okraszona mieszanką niemieckich i czeskich słów, no i końcówki inne :wink:

 

Wiem! Mam kolegę w Czechowicach i niejedna flaszkę z nim wypiłem i przysięgam, jedliśmy krupnioki! Zadnych jelit... :lol:

 

Gdybyś był w rejonie cieszyńskim, to by Ci podano właśnie jelita. Mógłbyś też załapać się na ziemniaki i kiszke (zsiadłe mleko) :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2840094
Udostępnij na innych stronach

Ja widziałem na własne oczy na Mazurach wędzarnię zrobiona na 1,5m skarpie. U podnóża skarpy było palenisko i drzwiczki do pakowania drewna, dalej w głąb skarpy zakopany był tunel poziomo (1m) po czym zakręcał o 90 stopni ku górze. Na górze przy wylocie (wylot na równi z ziemią na górze skarby) była kratka wywiewna służąca równocześnie za wieszak do wędzonych potraw. Rewelka! Proste i kompletnie niezauważalne. Jeden drobiazg... trzeba mieć skarpę. :-?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/14635-przydomowa-w%C4%99dzarnia/page/6/#findComment-2841078
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...