Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętam z dzieciństwa jak dziadek z tatą wędzili szynki, boczki, kiełbasy.

Oj jakie były zapachy, a jakie smaczne ;).

A jeśli chodzi o wygląd wędzarni to pamiętam taką beczkę, albo - to już wyższa szkoła pomysłowości: Szafka sterownicza, taka telekomunikacyjna metalowa ;) Nie mam pojęcia skąd to mój dziadek wytrzasnął, ale była rewelacyjna, dodatkowo mój dziadek profesjonalnie ją przerobił, i za jednym zamacham można było uwędzić wyroby z całej świnki.

Na Roztoczu chyba przy każdej chałupie stoi wędzarnia To chyba niedaleko od Ciebie więc może coś praktycznie doradzą. Ten post mnie natchnął. Do tej pory myślałem tylko o niewielkiej bimbrowni ale po przeczytaniu dochodzę do wniosku, że wędzone specjały są pięknym uzupełnieniem :D

Na Roztoczu chyba przy każdej chałupie stoi wędzarnia To chyba niedaleko od Ciebie więc może coś praktycznie doradzą. Ten post mnie natchnął. Do tej pory myślałem tylko o niewielkiej bimbrowni ale po przeczytaniu dochodzę do wniosku, że wędzone specjały są pięknym uzupełnieniem :D

Patrzcie - niby pytanie typowo budowlane a jak się pięknie bimbrowo kiełbasiana brać zwąchała. Co to jest Roztocze?

... Co to jest Roztocze?
:oops: :oops: :oops:

Roztocze (Acari) - liczny (ok. 30 tys. gatunków, wiele gatunków nadal nieopisanych) rząd pajęczaków, obejmujący zwierzęta od mikroskopijnych do 3-centymetrowych. Roztocze są saprofagiczne (jak np. mechowce), ale także są wśród nich pasożyty (głównie ektopasożyty). Niektóre mogą przenosić choroby lub być szkodnikami magazynowymi. Zamieszkują wszystkie strefy klimatyczne, również obszary polarne. Dostosowały się do różnych środowisk: żyją w glebie, kurzu domowym, a nawet w gorących źródłach.

weź przestań..

http://www.roztocze.net.pl/roztocze.php

Bo na Śląsku się jada golonko a nie golonkę :D

O krupniokach nie wspomna!

Masz rację :D

Tyle, że ja ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie jada się golonko, ale kaszanka u nas to nie krupnioki, ale .... jelita :lol:

Gwara też odmienna, okraszona mieszanką niemieckich i czeskich słów, no i końcówki inne :wink:

Tyle, że ja ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie jada się golonko, ale kaszanka u nas to nie krupnioki, ale .... jelita :lol:

Gwara też odmienna, okraszona mieszanką niemieckich i czeskich słów, no i końcówki inne :wink:

Wiem! Mam kolegę w Czechowicach i niejedna flaszkę z nim wypiłem i przysięgam, jedliśmy krupnioki! Zadnych jelit... :lol:

Wiem! Mam kolegę w Czechowicach i niejedna flaszkę z nim wypiłem i przysięgam, jedliśmy krupnioki! Zadnych jelit... :lol:

Gdybyś był w rejonie cieszyńskim, to by Ci podano właśnie jelita. Mógłbyś też załapać się na ziemniaki i kiszke (zsiadłe mleko) :lol:

Ja widziałem na własne oczy na Mazurach wędzarnię zrobiona na 1,5m skarpie. U podnóża skarpy było palenisko i drzwiczki do pakowania drewna, dalej w głąb skarpy zakopany był tunel poziomo (1m) po czym zakręcał o 90 stopni ku górze. Na górze przy wylocie (wylot na równi z ziemią na górze skarby) była kratka wywiewna służąca równocześnie za wieszak do wędzonych potraw. Rewelka! Proste i kompletnie niezauważalne. Jeden drobiazg... trzeba mieć skarpę. :-?