Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa wędzarnia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mógłbyś też załapać się na ziemniaki i kiszke (zsiadłe mleko) :lol:

 

KISZKA TO ZSIADŁE MLEKO PO ŚLĄSKU? ale jaja 8)...

Też się po głowie skrobię...o co chodzi. Naprawdę? Może nie Śląsk, ale też na południu w Zakopanem kilka dni temu jadłem kiszkę. Wyglądała normalnie...jak kiszka :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś też załapać się na ziemniaki i kiszke (zsiadłe mleko) :lol:

 

KISZKA TO ZSIADŁE MLEKO PO ŚLĄSKU? ale jaja 8)

 

marmon - rewelacja rzeczywiście i pewnie efektownie wyglada a jeżeli chodzi o skarpę, hmmmm, lecę na allegro może mają tanio uzywaną :wink:

 

No tłumaczę Wam, jak komu dobremu, nie po śląsku, tylko po cieszyńsku :roll:

To całkiem inna gwara :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo na Śląsku się jada golonko a nie golonkę :D

O krupniokach nie wspomna!

 

Masz rację :D

Tyle, że ja ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie jada się golonko, ale kaszanka u nas to nie krupnioki, ale .... jelita :lol:

Gwara też odmienna, okraszona mieszanką niemieckich i czeskich słów, no i końcówki inne :wink:

 

Zgadza się, ja dopiero we Wrocławiu nauczyłam się że "golonko" to "golonka" :lol:

Zdziwionej rodzinie i znajomym wyjaśniałam o co chodzi z "konopiotką" (czy ktoś ją jeszcze robi??) i serwowałam moczkę na święta (sepecjalny piernik był szmuglowany na tę okoliczność z Rybnika bo u nas nie da rady dostać takich niestety). Eh, ta śląska kuchnia ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moczka ponoc wymiata taka dobra. Na sląsku robi sie jezcze cos na słodko co się dziwnie nazywa...i podobnie jak moczkę podaje się to na wigilię... coś z makiem czy czymś... ponoc jescze lepsze choć niewyględne. Ślązaki, co to takiego było bo nazwa nie chce mi się za nic przypomnieć...?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

najlepsza stronka jaka spotkalem to:

 

http://wedlinydomowe.pl/

 

i art tych gosci napotkalem w drukowanym muratorze czy jakim majstrze itp

 

my na razie mamy jedynie beczke z tunelem itd ale w planie po uprzatnieciu terenu jest postawienie z kamienia i cegly wlasnie grillo-wedzarni

 

nie ma nic lepszego niz samodzielnie uwedzony pstrąg zakraszany chlodnym piwkiem, mniam, mniam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęć nigdzie jeszcze nie publikowałem. Na wedlinydomowe.pl zdjęcia zrobię innym razem. A teraz na forum muratora sesja z budowy moje grilowędzarni. Zagarnę kilka postów w tym wątku, ale zrobienie tego w jednym byłoby chyba złe.

 

 

Po pierwsze założenia:

 

Ma być grill (z opcją zamontowania płyty do wstawienia np. kociołka)

 

Ma być wędzarnia

 

Ma być piec chlebowy (niektórzy mówią piec do pizzy)

 

Na początku powstała dziura - nawet pod fundamentem, na którym stanie altana.

 

http://images32.fotosik.pl/325/91ce568757617426med.jpg

 

Jako przewód dymowy posłużył stary kanał wentylacyjny z blachy 3mm - skurczyby na złomie ważył ok 40 kg - koszt 80 pln.

 

http://images25.fotosik.pl/254/928c817b4098e1f4med.jpg

 

No i został zamontowany kanał dymowy - chłopakom na złomowisku musiałem dać 3 piwa żeby mi go porozcinali jak trzeba - znaczy tak aby go złożyć w "L"

 

http://images30.fotosik.pl/255/b6f5cd398662eb83med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...