Mattin 31.01.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Witam wszystkichMam kilka pytań: Jakie są Wasze spostrzeżenia odnośnie eko-groszku do kotłów z paleniskiem retortowym. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie węgla? Ja mam kocioł Zębiec i kupiłem pierwszą tonę ekogroszku - pali się bardzo dobrze ale wiem że znajomy ma poważne problemy zapłacił mało ale trafił na minę bo kocioł mu gaśnie a jednocześnie zostawia dużo popiołu. Chciałbym wiedzieć jakie są obecnie ceny dobrego ekogroszku? Może z jakiej kopalni jest najlepszy? Czy kupowaliście ekogroszek pakowany w worki? Czy można palić w tych piecach zwykłym groszkiem? Czy znacie jakichś sprawdzonych dostawców "na telefon" lub jakiś sprawdzony skład? (może pół lub być cała naczepa) Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 31.01.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Wg wszelkich głosów na tym forum, to najlepszy jest z Juliana. Takim palę i jestem zadowolony. Innych nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 31.01.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Podobno najlepszy groszek (najbardziej kaloryczny i z najmniejszą zawartością popiołu) jest z kopalń "Julian" i "Morcinek".Ja od 2 miesięcy palę tym z "Juliana". Ze spalenia pełnego 200 kilogramowego zasobnika w popielniku zostaje ok. 9-10 kg drobniutkiego popiołu (czasem trafiają się malutkie spieki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 11.02.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek, gdzie kupujecie w Warszawie ekogroszek?Ja do tej pory brałem ze składu w Woli Aleksandra k. Legionowa, ale już nie będą go sprowadzali, podobno małe zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamaha 12.11.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Podciągam, gdzie w okolicach warszawy mozna kupic dobry eko-groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamaha 12.11.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Podciągam, gdzie w okolicach warszawy mozna kupic dobry eko-groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 07.09.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 A co sądzicie o groszku RETOPAL w workach 25 kg z KWK PIAST II - mam najbliżej, ale nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 10.09.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Ja u siebie w DTR-ce do pieca znalazłem , cytuje "....W wykazie na końcu instrukcji podajemy wytwórców paliwa, oferujących węgiel wysokiej jakości którego, zakup gwarantuje długą, ekonomiczną i bezawaryjną eksploatacje kotła." 1. "ELSA" Bujaków2. "PropAL" Sosnowiec3. ZG Piekary Piekary Śląskie4. KWK "Wieczorek" Katowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 10.09.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Witam, Zdecydowanie najlepszy eko groszek to z JULIANA.Co do retopalu z Piasta to już nie węgiel.... ale zdecydowałbym się ze względu na cene która jest o 100 pln mniej za tone..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 12.09.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Czy eko groszek z JULIANA jest pakowany w worki? czy trzeba samemu się o to zatroszczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 13.09.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 W worki (papierowe po 25kg) pakowany jest tylko Retopal - najtańszy i najgorszy jakościowo - swoją drogą ciekawe jak dostał certyfikat na posługiwanie się nazwą eko-groszek . Jeżeli chodzi o Bujaków - to jest to tylko paczkowalnia węgla (z dużymi tradycjami) - ale oni węgla nie wydobywają. Na Julianie węgiel jest tylko luzem. Ekogroszek jest jeszcze na KWK Chwałowice - spala się (wg mojej opinii) lepiej niz ten z Juliana (czysty popiół - w Julianie jest jednak sporo kamienia), natomiast jest bardzo głośny w użytkowaniu - ktos kto używa pieca tego typu, będzie wiedział o co chodzi :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 13.09.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 W worki (papierowe po 25kg) pakowany jest tylko Retopal - najtańszy i najgorszy jakościowo - swoją drogą ciekawe jak dostał certyfikat na posługiwanie się nazwą eko-groszek . Jeżeli chodzi o Bujaków - to jest to tylko paczkowalnia węgla (z dużymi tradycjami) - ale oni węgla nie wydobywają. Na Julianie węgiel jest tylko luzem. Ekogroszek jest jeszcze na KWK Chwałowice - spala się (wg mojej opinii) lepiej niz ten z Juliana (czysty popiół - w Julianie jest jednak sporo kamienia), natomiast jest bardzo głośny w użytkowaniu - ktos kto używa pieca tego typu, będzie wiedział o co chodzi :). Czyli nie pozostaje nic jak kupić luzem i pakować samemu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 13.09.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Ja dzisiaj kupiłem ekogroszek z KW Piekary. Wygląda nieźle, prawie wcale nie ma miału. Po uzyskaniu info od użytkowników, właśnie zdecydowałem się na ten. Bedę pakował sam w worki 30 kg. Na składzie chcą 100 zł /t za pakowanie. Po sezonie grzewczym będę wiedział co jest wart ten groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 14.09.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Wczoraj ze składu przywieźli mi 4t groszku z kopalini bytomskich (420 zł/ t- luzem), spalał się torszkę gorzej niż ekoret(520 zł/t - paczkowany) ale przy różnicy cenowej zdecydowałem się na ten tańszy. Ze 100 kg ekoretu miałem ok 5 l popiołu czystego i równego, bytomski miał kilka grudek i poopiół bardziej nierównomierny. Zapakowałem sobie to wszystko w worki na podwórku i powiem, że nie było tak dramatycznie Dziadek trzymał worek (ok. 30l - 61 gr. szt. ze sklepu ogrodniczego) a ja sypałem z wiaderka od śmieci. Zajęło nam to ok 4 godziny więc wydajność blisko 1. ton/godz. W worek wchodzi ok 33-37 kg. Zaoszczędziłem ok 250 zł - 70 zł za worki - 10 zł za opaski zaciskowe do wiązania. Dziś rano wstałem z lekkimi zakwasami ale mała rozgrzewka i ide wrzucać worki do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 14.09.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 A może taki:http://ewa-tczew.kqs.pl/index.php?d=produkt&id=120&PHPSESSID=6fd29a858d6fd05a34b0ca507222f1f0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 16.09.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Cześć! Ja też jestem w trakcie wyboru kotła na eko-groszek. Na razie wybor zawęziłem do kilku i proszę o pomoc w wyborze i ewentualne rady. Oto lista moich "wybranych": 1. Ling 25 2. Fakora 25 3. Eko-Tech 26 A tak na boku to co myślicie o tym wynalazku?? http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=481 I jeszcze jedno ile może kosztowac kocioł Ling Combi ktory jest wymieniany wśród "mercedesów". Dzięki za pomoc. _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 18.09.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Mam pytanie odnośnie groszku: Czy groszek 31.2 klasy 26/050/06 to to samo co groszek o uziarnieniu 6-25mm? Czy energo-ret to ten sam niesławny groszek co Retopal? Czy warto zamówić groszek na stronce kotły.com? Dzięki, pozdrawiam. _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek86 24.10.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 NIE KUPUJCIE EKOGROSZKU RETOPAL Ja się naciołem, kupiłem 3 tony!!! - Węgiel pakowany w papierowe worki jest bardzo mokry – trzeba go rozpakowywać, wysypywać i suszyć! - Szyszkuje, żużluje itp. – jednym słowem tworzą się twarde grudy niedopalonego węgla które dosłownie zapychają palenisko Oszczędzcie sobie problemów i kupcie cokolwiek innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 25.10.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 NIE KUPUJCIE EKOGROSZKU RETOPAL Ja się naciołem, kupiłem 3 tony!!! - Węgiel pakowany w papierowe worki jest bardzo mokry – trzeba go rozpakowywać, wysypywać i suszyć! - Szyszkuje, żużluje itp. – jednym słowem tworzą się twarde grudy niedopalonego węgla które dosłownie zapychają palenisko Oszczędzcie sobie problemów i kupcie cokolwiek innego kupiłem tylko 800 kg tego retopalu w papierowych workach i objawy są dokładnie takie jak piszesz , niezależnie jak sie ustawi kocioł i tak robią się takie jaja.... kupiłem inny węgiel , czekam tylko aż mi się skończy to co wsypałem do zasobnika , retopal zostawię sobie na lato do podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 05.02.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Cześć!!! Mam pytanie do wszystkich posiadaczy kotłów na ekogroszek. Jakim groszkiem najlepiej palić? Mam kocioł od listopada i pierwszy groszek jaki zamówiłem był z kopalni Julian chyba z Piekar. Zaczyna mi się kończyć i wstąpiłem do pobliskiego dystybutora węgla , który ma na składzie groszek z kopalni Wieczorek. Może ktoś wie coś o tym groszku i może mi coś poradzić, bo cena jest okazyjna ( 380 pln/t ) ale nie chcę się dać naciąć. Dzięki za rady, pozdrawiam wszystkich Groszkomaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts