Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam kilka pytań: Jakie są Wasze spostrzeżenia odnośnie eko-groszku do kotłów z paleniskiem retortowym. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie węgla? Ja mam kocioł Zębiec i kupiłem pierwszą tonę ekogroszku - pali się bardzo dobrze ale wiem że znajomy ma poważne problemy zapłacił mało ale trafił na minę bo kocioł mu gaśnie a jednocześnie zostawia dużo popiołu. Chciałbym wiedzieć jakie są obecnie ceny dobrego ekogroszku? Może z jakiej kopalni jest najlepszy? Czy kupowaliście ekogroszek pakowany w worki? Czy można palić w tych piecach zwykłym groszkiem? Czy znacie jakichś sprawdzonych dostawców "na telefon" lub jakiś sprawdzony skład? (może pół lub być cała naczepa)

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podobno najlepszy groszek (najbardziej kaloryczny i z najmniejszą zawartością popiołu) jest z kopalń "Julian" i "Morcinek".

Ja od 2 miesięcy palę tym z "Juliana". Ze spalenia pełnego 200 kilogramowego zasobnika w popielniku zostaje ok. 9-10 kg drobniutkiego popiołu (czasem trafiają się malutkie spieki).

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
  • 9 months później...

Ja u siebie w DTR-ce do pieca znalazłem , cytuje "....W wykazie na końcu instrukcji podajemy wytwórców paliwa, oferujących węgiel wysokiej jakości którego, zakup gwarantuje długą, ekonomiczną i bezawaryjną eksploatacje kotła."

1. "ELSA" Bujaków

2. "PropAL" Sosnowiec

3. ZG Piekary Piekary Śląskie

4. KWK "Wieczorek" Katowice

W worki (papierowe po 25kg) pakowany jest tylko Retopal - najtańszy i najgorszy jakościowo - swoją drogą ciekawe jak dostał certyfikat na posługiwanie się nazwą eko-groszek :o :o :o .

Jeżeli chodzi o Bujaków - to jest to tylko paczkowalnia węgla (z dużymi tradycjami) - ale oni węgla nie wydobywają.

Na Julianie węgiel jest tylko luzem.

Ekogroszek jest jeszcze na KWK Chwałowice - spala się (wg mojej opinii) lepiej niz ten z Juliana (czysty popiół - w Julianie jest jednak sporo kamienia), natomiast jest bardzo głośny w użytkowaniu - ktos kto używa pieca tego typu, będzie wiedział o co chodzi :):):).

W worki (papierowe po 25kg) pakowany jest tylko Retopal - najtańszy i najgorszy jakościowo - swoją drogą ciekawe jak dostał certyfikat na posługiwanie się nazwą eko-groszek :o :o :o .

Jeżeli chodzi o Bujaków - to jest to tylko paczkowalnia węgla (z dużymi tradycjami) - ale oni węgla nie wydobywają.

Na Julianie węgiel jest tylko luzem.

Ekogroszek jest jeszcze na KWK Chwałowice - spala się (wg mojej opinii) lepiej niz ten z Juliana (czysty popiół - w Julianie jest jednak sporo kamienia), natomiast jest bardzo głośny w użytkowaniu - ktos kto używa pieca tego typu, będzie wiedział o co chodzi :):):).

Czyli nie pozostaje nic jak kupić luzem i pakować samemu :( :( :(

Ja dzisiaj kupiłem ekogroszek z KW Piekary. Wygląda nieźle, prawie wcale nie ma miału. Po uzyskaniu info od użytkowników, właśnie zdecydowałem się na ten. Bedę pakował sam w worki 30 kg. Na składzie chcą 100 zł /t za pakowanie. Po sezonie grzewczym będę wiedział co jest wart ten groszek.

Wczoraj ze składu przywieźli mi 4t groszku z kopalini bytomskich (420 zł/ t- luzem), spalał się torszkę gorzej niż ekoret(520 zł/t - paczkowany) ale przy różnicy cenowej zdecydowałem się na ten tańszy. Ze 100 kg ekoretu miałem ok 5 l popiołu czystego i równego, bytomski miał kilka grudek i poopiół bardziej nierównomierny. Zapakowałem sobie to wszystko w worki na podwórku i powiem, że nie było tak dramatycznie :) Dziadek trzymał worek (ok. 30l - 61 gr. szt. ze sklepu ogrodniczego) a ja sypałem z wiaderka od śmieci. Zajęło nam to ok 4 godziny więc wydajność blisko 1. ton/godz. W worek wchodzi ok 33-37 kg. Zaoszczędziłem ok 250 zł - 70 zł za worki - 10 zł za opaski zaciskowe do wiązania.

Dziś rano wstałem z lekkimi zakwasami ale mała rozgrzewka i ide wrzucać worki do piwnicy :D

Cześć!

Ja też jestem w trakcie wyboru kotła na eko-groszek. Na razie wybor zawęziłem do kilku i proszę o pomoc w wyborze i ewentualne rady.

Oto lista moich "wybranych":

1. Ling 25

2. Fakora 25

3. Eko-Tech 26

A tak na boku to co myślicie o tym wynalazku?? http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=481

I jeszcze jedno ile może kosztowac kocioł Ling Combi ktory jest wymieniany wśród "mercedesów".

Dzięki za pomoc.

• 1 month później...

NIE KUPUJCIE EKOGROSZKU RETOPAL

Ja się naciołem, kupiłem 3 tony!!!

- Węgiel pakowany w papierowe worki jest bardzo mokry – trzeba go rozpakowywać, wysypywać i suszyć!

- Szyszkuje, żużluje itp. – jednym słowem tworzą się twarde grudy niedopalonego węgla które dosłownie zapychają palenisko

Oszczędzcie sobie problemów i kupcie cokolwiek innego

NIE KUPUJCIE EKOGROSZKU RETOPAL

Ja się naciołem, kupiłem 3 tony!!!

- Węgiel pakowany w papierowe worki jest bardzo mokry – trzeba go rozpakowywać, wysypywać i suszyć!

- Szyszkuje, żużluje itp. – jednym słowem tworzą się twarde grudy niedopalonego węgla które dosłownie zapychają palenisko

Oszczędzcie sobie problemów i kupcie cokolwiek innego

kupiłem tylko 800 kg tego retopalu w papierowych workach i objawy są dokładnie takie jak piszesz , niezależnie jak sie ustawi kocioł i tak robią się takie jaja.... kupiłem inny węgiel , czekam tylko aż mi się skończy to co wsypałem do zasobnika , retopal zostawię sobie na lato do podgrzewania wody.

• 3 months później...

Cześć!!! Mam pytanie do wszystkich posiadaczy kotłów na ekogroszek. Jakim groszkiem najlepiej palić?

Mam kocioł od listopada i pierwszy groszek jaki zamówiłem był z kopalni Julian chyba z Piekar. Zaczyna mi się kończyć i wstąpiłem do pobliskiego dystybutora węgla , który ma na składzie groszek z kopalni Wieczorek.

Może ktoś wie coś o tym groszku i może mi coś poradzić, bo cena jest okazyjna ( 380 pln/t ) ale nie chcę się dać naciąć.

Dzięki za rady, pozdrawiam wszystkich Groszkomaniaków :)