Xerses 12.02.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Są też tacy wykonawcy - np. mój "fachofiec" od dachu gdy wygrałem z nim proces w sądzie to u komornika okazało się, że wcześniej zajmował się sprzedażą i montażem drzwi. To m przypomina jedna z sytuacji które miałem. Parę lat temu zamówiliśmy dziecku meble do pokoju, facet był nawet z polecenia. Wskazaliśmy kolor, żona rozrysowała jak te meble maja wyglądać. Gdy koleś to przywiózł myślałem że mojej pięknej żyłka pęknie. Kolor nie taki, meble generalnie skaszanione, w rogu jednej z szuflad się panu wyłamało to jakąs masą klejową uzupełnił i myślał że nie zauważymy. I jak mu tak wszystko wygarnąłem co jest nie tak , to na końcu stwierdził że on te meble może zabrać z powrotem ,a w ogóle to pier....li tą stolarke i zaczyna budowac domy bo na tym lepszy interes :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.02.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 daj godzinę przed od czegoś trzeba zacząć Zalałem nawet wcześniej i z pięknego, suchego zrobił się mokry jak diabli [chociaż nie ciekło z worka, ale celowo go nie dziurawiłem]. Mam wynik suchego SVER=18,18 MJ/kg, zobaczymy ile osiągnie "chrzczony" około 5% wody [1,3 litra na 24,7 kg węgla]. To Pieklorz od Karoki z 2011 - wygląda zupełnie inaczej niż ten z Żernickiej, jest drobniejszy i do małych palników w kotłach o mocy 10-12 kW byłby super - szkoda, że go już Karoka nie ma bo było by co polecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 12.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 To m przypomina jedna z sytuacji które miałem. Parę lat temu zamówiliśmy dziecku meble do pokoju, facet był nawet z polecenia. Wskazaliśmy kolor, żona rozrysowała jak te meble maja wyglądać. Gdy koleś to przywiózł myślałem że mojej pięknej żyłka pęknie. Kolor nie taki, meble generalnie skaszanione, w rogu jednej z szuflad się panu wyłamało to jakąs masą klejową uzupełnił i myślał że nie zauważymy. I jak mu tak wszystko wygarnąłem co jest nie tak , to na końcu stwierdził że on te meble może zabrać z powrotem ,a w ogóle to pier....li tą stolarke i zaczyna budowac domy bo na tym lepszy interes :D do czego to już doszło że musimy się na wszystkim znać bo na każdym kroku nas wru...ją jeszcze bardzo dużo czasu minie za nim ludzie zmądrzeją chociażby patrząc na rozwijającą się firme "składywungla" zakup na tzw. "rosyjską ruletkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 12.02.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 do czego to już doszło że musimy się na wszystkim znać bo na każdym kroku nas wru...ją jeszcze bardzo dużo czasu minie za nim ludzie zmądrzeją chociażby patrząc na rozwijającą się firme "składywungla" zakup na tzw. "rosyjską ruletkę" Znać sie musimy lub orientować chociaz, to jedno. Gorsze jest - i to niestety coraz częściej się zdarza - że patrząc na robote coniektórych fachowców człowiek ma przeświadczenie - albo nawet pewność że zrobiłby to lepiej....... Może trzeba zacząć wglem handlować. W dobie gdzie wszyscy na okolo rolują każdego klienta - jest to jakaś idea............. odpowiednia promocja i kto wie. Nawet myślałem juz kiedyś nad tym Miałbym chociaż pewność co w piec ładuje:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 12.02.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Znać sie musimy lub orientować chociaz, to jedno. Gorsze jest - i to niestety coraz częściej się zdarza - że patrząc na robote coniektórych fachowców człowiek ma przeświadczenie - albo nawet pewność że zrobiłby to lepiej....... Może trzeba zacząć wglem handlować. W dobie gdzie wszyscy na okolo rolują każdego klienta - jest to jakaś idea............. odpowiednia promocja i kto wie. Nawet myślałem juz kiedyś nad tym Miałbym chociaż pewność co w piec ładuje:cool: jakiś to pomysł jest ale dochodzi do tego że aby sie piwa napić to już trzeba całą fabrykę posiadać bo nawet w tym "żółć bydlencą" leją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 12.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Najpewniej to kupić kęsy i samemu zrobić groszek " eco " pewnie za nie długo pojawią się na alle... łuparki do wungla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.02.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Kruszarek i przesiewaczy do węgla na alle.o jest od dość dawna spory wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.02.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nic tylko patrzeć jak pojawi się jakiś czeski z napisem Pieklorz. Oczywiście dla dobra klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 12.02.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja juz pare postow wstecz pisalem ze nazwa PIEKLORZ niestety robi sie uniwersalna dla wszystkich typow wegla. i niestety tylko przez tego rodzaju fora oraz odwaznych forumowiczow piszacych tutaj mozemy sprobowac utrzec nosa nieuczciwym pseudo skladom wegla. Daleki jestem od jakiejkolwiek nienawisci wobec skladow weglowych w okolicy , ale po dzisiejszej wizycie na jednym ze skladow w Krakowie ( kobra64 powinien wiedziec o jakim pisze , bo jest to jeden ze skladow z " rampa " ) normalnie mnie chciala ku....ca trafic jak zobaczylem tam EKO - MIAL sprzedawany jako PIEKLORZ nie widomo skad. ( obsludze ciezko przechodzila przez gardlo nazwa kopalni ). Wkoncu jeden z " mecenasow " oswiadczyl ze jest to PIEKLORZ - BOBREK z PIEKAR Normalnie za takie cos powinno sie zamykac sklady!!!! bo inaczej z PiEKLORZEM stanie sie to co z KAZIMIERZ - JULIUSZ:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.02.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja jak byłem jesienią na jednym z moich lokalnych składów to rozmowa wyglądała ~tak: - Jaki mają państwo groszek? - Eko Groszek. - Ale jaka nazwa? Z jakiej kopalni? - Jak to jaki ekogroszek? Normalny. Z kopalni. - Rozumiem ale jest np. Pieklorz, Retopal itp. Pana jak sie nazywa? - Normalny. Bardzo dobry Ekogroszek. Nie powiem skąd bo to tajemnica handlowa. No i się nie dogadaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Za kilka lat uzyskanie informacji, z jakiej kopalni sprzedawca oferuje ekogroszek stanie się raczej niemożliwe. W Polsce kończy się węgiel, nadający się na dobry ekogroszek. Ludzie zaczną produkować mieszanki i kiedy ktoś w drodze eksperymentów uzyska skład dający dobre lub bardzo dobre wyniki, z pewnością nie będzie się takim " wynalazkiem " dzielił z konkurencją. Uczciwy sprzedawca poinformuje tylko, że jest to mix 2 czy 3 węgli o określonych parametrach. Z drugiej strony zapewne zintensyfikuje się marketingowa ofensywa producentów " cudownych kotłów " wyposażonych w " idealne palniki " i " magiczne sterowniki ", które natychmiast po zakupie przeniosą nabywcę do " równoległego lepszego świata" skąd bezkarnie będzie mu wolno nazywać Polaków " zawistnymi polaczkami " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 13.02.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Za kilka lat uzyskanie informacji, z jakiej kopalni sprzedawca oferuje ekogroszek stanie się raczej niemożliwe. W Polsce kończy się węgiel, nadający się na dobry ekogroszek. Ludzie zaczną produkować mieszanki i kiedy ktoś w drodze eksperymentów uzyska skład dający dobre lub bardzo dobre wyniki, z pewnością nie będzie się takim " wynalazkiem " dzielił z konkurencją. Uczciwy sprzedawca poinformuje tylko, że jest to mix 2 czy 3 węgli o określonych parametrach. Z drugiej strony zapewne zintensyfikuje się marketingowa ofensywa producentów " cudownych kotłów " wyposażonych w " idealne palniki " i " magiczne sterowniki ", które natychmiast po zakupie przeniosą nabywcę do " równoległego lepszego świata" skąd bezkarnie będzie mu wolno nazywać Polaków " zawistnymi polaczkami " Kobra dobrze piszesz, najgorsze jest to że kotły mają mają cudnie spalać miał, finalnie jednak jest z tym różnie a często jedyna porada użytkowników jest taka aby kupić dobry eko za 900pln bo inaczej jest kiepsko. A żeby spalić dobry eko to w zupełności wystarczy kociołek za 5 tyś z allegro ze sterownikiem dwustanowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.02.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ...zintensyfikuje się marketingowa ofensywa producentów " cudownych kotłów " wyposażonych w " idealne palniki " i " magiczne sterowniki ", które natychmiast po zakupie przeniosą nabywcę do " równoległego lepszego świata" skąd bezkarnie będzie mu wolno nazywać Polaków " zawistnymi polaczkami " Pan Poeta. Pan Poeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Zalałem nawet wcześniej i z pięknego, suchego zrobił się mokry jak diabli [chociaż nie ciekło z worka, ale celowo go nie dziurawiłem]. Mam wynik suchego SVER=18,18 MJ/kg, zobaczymy ile osiągnie "chrzczony" około 5% wody [1,3 litra na 24,7 kg węgla]. To Pieklorz od Karoki z 2011 - wygląda zupełnie inaczej niż ten z Żernickiej, jest drobniejszy i do małych palników w kotłach o mocy 10-12 kW byłby super - szkoda, że go już Karoka nie ma bo było by co polecać. Jest wynik mokrego SVER=17,25 MJ [nie wliczając masy wody, a po jej wliczeniu, czyli symulując zakup "chrzczonego" węgla na jakimś składzie wyjdzie 16,38 MJ/kg] Czyli co było do przewidzenia spadek i to prawie o 1 MJ/kg, więc węgiel w stanie powietrzno suchym ma największą kaloryczność. Kolejne testy to powtórne obliczenie SVER Wesołej i rosyjskiego, potem planuję sprawdzenie o ile podwyższają SVER włożone przeze mnie zawirowywacze oraz test wpływu zabrudzenia wymiennika na SVER po ich wyjęciu. Edytowane 13 Lutego 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dopóki nie będę pewny jakości, nie będzie dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.02.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Polecam zajrzec i poczytać: http://www.instalator.pl/archi/2013/mi2_174/54.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/2013/mi2_174/55.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Polecam zajrzec i poczytać: http://www.instalator.pl/archi/2013/mi2_174/54.pdf http://www.instalator.pl/archi/2013/mi2_174/55.pdf Kryśka dała po garach . Jest wynik mokrego SVER=17,25 MJ [nie wliczając masy wody, a po jej wliczeniu, czyli symulując zakup "chrzczonego" węgla na jakimś składzie wyjdzie 16,38 MJ/kg] Czyli co było do przewidzenia spadek i to prawie o 1 MJ/kg, więc węgiel w stanie powietrzno suchym ma największą kaloryczność. Ale Kryśka napisała co innego !? może przesadziłeś z ilością wody . http://img827.imageshack.us/img827/1535/krykawymiata.png Edytowane 13 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.02.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Kobra dobrze piszesz, najgorsze jest to że kotły mają mają cudnie spalać miał, finalnie jednak jest z tym różnie a często jedyna porada użytkowników jest taka aby kupić dobry eko za 900pln bo inaczej jest kiepsko. A żeby spalić dobry eko to w zupełności wystarczy kociołek za 5 tyś z allegro ze sterownikiem dwustanowym. Tak trochę nieśmiało powiem więcej - jak na moje, to dobrego eko w żadnym obecnie dostępnym palniku nie da się spalić lepiej niż w starej poczciwej fajce. Wobec nieodległej perspektywy braku dobrego eko doskonale rozumiem próby zbudowania palnika, który spalałby skutecznie węgiel o wyższej spiekalności. To jednak wciąż tylko próby - zadowalającego efektu nie widać. Szczególnie kiedy palnik żeni się ze sterem, który z automatu szuka mocy w podbijaniu obrotów dmuchawy, bez względu na wielkość spieku już zalegającego na palenisku. Dlatego moim zdaniem będziemy skazani na stosowanie mieszanek, pytanie tylko kto wyduma i wytestuje najlepszą " recepturę ". Jedno jest raczej pewne - kopalnie i szerzej - spółki węglowe obudzą się ostatnie. A co do Poety - pochlebiam sobie, że bliżej mi do Stańczyka. Tam jeszcze Chór deklamował - "... nie żałuj grosika, nie żałuj. Pocałuj się z nami, pocałuj " . Co też myślą o tym miłośnicy Wyspiańskiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Kryśka dała po garach . Ale Kryśka napisała co innego !? może przesadziłeś z ilością wody . http://img827.imageshack.us/img827/1535/krykawymiata.png Animuss, ten ruch wokół wody w węglu zaczął się chyba od mojej pogawędki z Zugiem o różnicach między paleniem od góry a paleniem w retorcie. Napisałem wtedy, że dobre, suche eko zawiera ok. 6% wilgoci i to moim zdaniem jest optymalna ilość wody. I chyba o tę wilgoć " Kryśce " chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Animuss, ten ruch wokół wody w węglu zaczął się chyba od mojej pogawędki z Zugiem o różnicach między paleniem od góry a paleniem w retorcie. Napisałem wtedy, że dobre, suche eko zawiera ok. 6% wilgoci i to moim zdaniem jest optymalna ilość wody. I chyba o tę wilgoć " Kryśce " chodzi. Tak to było z Zugiem Kryśka pisze o 10 % ja też kiedyś czytałem i napisałem to na forum.budujemydom. : http://forum.budujemydom.pl/Pellet-t19348.html&st=100&pid=326803&st=50 Post #82 zaczerpnięte : http://www.sefako.com.pl/Oferta/Kotly_wodnorurowe/Wytyczne_eksploatacyjne/Wlasnosci_wegla Edytowane 13 Lutego 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts