Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty to się szaleju najadłeś chyba.

Ale dobra,opiszę ci jak to wygląda bo jak Cię słucham to te emeryty chyba nieźle Cię w konia ładują.

Gong 6:00 zjazd (1 zmiana oczywiście) do klatki wchodzi 18 górników x 4 piętra masz 72 górników jedną jazdą ludzi szola obraca z 10x na zmianę.Wszyscy chcą zdążyć na pociąg a to jeszcze trzeba zabrać to , tamto i jeszcze to.Do rejonu czasami jest po 4-6km (bo do węgla trzeba dojechać,on pod szybem nie leży) .Dojeżdżając na dworzec trzeba jeszcze podeptać pochylniami do (tak jak w moim przypadku) ściany.Można powiedzieć,że 1 h zleciało odbijając to w drugą stronę masz już 2h pozostało ci na pracę 5,5h . Jak widzisz aby górnik mógł pracować to niejednokrotnie aby zacząć to zleci 1h aby do swojej roboty dojść.To nie jest market gdzie z szatni wchodzisz prosto na kasę.Tam swoją robotę musisz zrobić w 5,5h i nikt się nie pyta czy czasu ci wystarczy.

Zmykam na 1 zmianę :)

Pomyślałby kto, że za to dojście na stanowisko pracy Ci nie płacą. Napisz wszystkim ile dostajesz na rękę, jaki masz dodatek za nockę i ile dostajesz za przerobione soboty i niedziele. Napisz o ośmiu tonach deputatu rocznie i wszystkich nagrodach - barbórkowe, trzynastka, czternastka, zyski i posiłki regeneracyjne. Zsumuj to podziel przez 12 i dodaj do tego co dostajesz co miesiąc na rękę. Będę strzelał i niewiele się pomylę, a będzie to coś około 5 tysięcy złotych na rękę, może i więcej. Do tego 10-cio letnie gwarancje zatrudnienia podpisane przez JSW przy prywatyzacji. Napisz też o tym, że po 25-ciu latach pracy pod ziemią, niespełna 45-letnie byczki (a nawet młodsi) przechodzą na wysoką, górniczą emeryturę plus dodatkowo obniżony z 8 do 3 ton rocznie deputat węglowy , a ja muszę na swoją i tą waszą górniczą (bo nigdy jej nie wypracujecie przez te 25 lat pracy, nie ma takiej możliwości) zapingalać do 67-go roku życia.

Więc już nie płacz, bo nie tylko Ty pracujesz. Inni też zap..... za dużo mniejszą kasę nie mając żadnych przywilejów, nawet górnicy ( w Silesii i Bogdance potrafią pracować tylko za dobra pensję). Twoim szczęściem JSW wypracowuje zyski (chociaż przestaje być już z tym tak kolorowo), ale nie rozumiem jakim prawem mam utrzymywać święte krowy z Kompanii Węglowej i KHW, dopłacać do ich barbórek, deputatów, kilkudziesięciotysięcznych pensji zarządów i niemałych pensji górników, którzy ze swoimi roszczeniami w aktualnych realiach są niczym goście z innej planety.

Podsumowując:

orzech z prywatnej Bogdanki - 490zł/tonę*

orzech z Kompanii Węglowej - od 626 do 650zł/tonę*

Skąd taka różnica?

* - oficjalne cenniki z dnia 19.08.2014 zamieszczone na stronach internetowych.

Edytowane przez lysy1l
https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6551906

Pomyślałby kto, że za to dojście na stanowisko pracy Ci nie płacą. Napisz wszystkim ile dostajesz na rękę, jaki masz dodatek za nockę i ile dostajesz za przerobione soboty i niedziele. Napisz o ośmiu tonach deputatu rocznie i wszystkich nagrodach - barbórkowe, trzynastka, czternastka, zyski i posiłki regeneracyjne. Zsumuj to podziel przez 12 i dodaj do tego co dostajesz co miesiąc na rękę. Będę strzelał i niewiele się pomylę, a będzie to coś około 5 tysięcy złotych na rękę, może i więcej. Do tego 10-cio letnie gwarancje zatrudnienia podpisane przez JSW przy prywatyzacji. Napisz też o tym, że po 25-ciu latach pracy pod ziemią, niespełna 45-letnie byczki (a nawet młodsi) przechodzą na wysoką, górniczą emeryturę plus dodatkowo obniżony z 8 do 3 ton rocznie deputat węglowy , a ja muszę na swoją i tą waszą górniczą (bo nigdy jej nie wypracujecie przez te 25 lat pracy, nie ma takiej możliwości) zapingalać do 67-go roku życia.

Więc już nie płacz, bo nie tylko Ty pracujesz. Inni też zap..... za dużo mniejszą kasę nie mając żadnych przywilejów, nawet górnicy ( w Silesii i Bogdance potrafią pracować tylko za dobra pensję). Twoim szczęściem JSW wypracowuje zyski (chociaż przestaje być już z tym tak kolorowo), ale nie rozumiem jakim prawem mam utrzymywać święte krowy z Kompanii Węglowej i KHW, dopłacać do ich barbórek, deputatów, kilkudziesięciotysięcznych pensji zarządów i niemałych pensji górników, którzy ze swoimi roszczeniami w aktualnych realiach są niczym goście z innej planety.

Podsumowując:

orzech z prywatnej Bogdanki - 490zł/tonę*

orzech z Kompanii Węglowej - od 626 do 650zł/tonę*

Skąd taka różnica?

* - oficjalne cenniki z dnia 19.08.2014 zamieszczone na stronach internetowych.

Ale to nie ja płaczę,że tyle zarabiam!!! Nie pomyliłeś się co do kwoty . 13 NIE MA!!! Od wielu lat.

Kwestia wieku.Statystycznie górnik na emeryturze pożyje z 10 lat czyli wiek 55 no w porywach 60 lat a Ty musisz do 67 lat pracować.I coś ci powiem, jak miałem praktyki to mój warsztat miał okna skierowane na kopalnię.Zawsze sobie mówiłem,że nigdy tam nie trafię jednak los chciał inaczej a może i życie mnie do tego zmusiło.Przepracowałem już 19 lat na kopalni ale gdybym teraz miał dokonać ponownie wyboru to bronił bym się nogami i rękami aby tam nie trafić.

Co do nagród to wróć się kilkanaście lat do tyłu.Mieli je prawie wszyscy w innej postaci ale mieli.Pozostali górnicy bo potrafią walczyć o swoje.Na dzień dzisiejszy jako jedyni o coś walczą w tym kraju.Wszyscy uczepili się dodatków i przywileji a kto komu zabronił iść na kopalnię !!!

Przypomnij sobie o co stoczniowcy walczyli w latach przejścia? Górnicy dołączyli a jak to wygląda dziś? Stocznie na pokaz bo rządzący uznali,że się nie opłaca.Niech zamkną też kopalnie i powiedzą bo się nie opłaca,przecież to proste jest.

JSW wypracowuje zyski bo to producent węgla koksującego a jego nigdy za dużo.

Kopalnie produkujące węgiel energetyczny ten co spalasz w kotle już nie mają tak różowo.Wiem bo miałem okazję tam pracować a i znajomych mam wielu tam pracujących i wiem ile zarabiają. Zarabiają ok 40% mniej ode mnie na tym samym stanowisku i co? 3 tyś na rękę za taką robotę to dużo?Dobry programista zarabia z 8-10 tyś i ktoś mu coś wytyka?

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6552100

A ja czekam na potwierdzenie dostawy na początku Września ekogroszku z Kazachstanu :)

Miałem go wiosną na testach i wypadł bardzo dobrze - minimalnie słabiej od Wesołej [wg świadectwa z badania ma 29 MJ/kg a Wesoła 29,5 MJ/kg], więcej popiołu bo 8,5%, no ale przewidywana cena to 780 zł / tonę :)

Jak dotrze i go sprawdzę ponownie do CWU dam znać - to może być hit :D

Dopisałem do rankingu wynik testu rosyjskiego bo skończył mi się tuż przed wyjazdem na wakacje i zapomniałem dopisać po powrocie - krótko mówiąc szału nie ma i czeskie nadal wypadają taniej do grzania CWU.

Obecnie testuję Wesołą, którą sprzedaję, ale to potrwa bo wsypałem 90 kg - pewnie wypadnie ciut lepiej do drobnej, której wynik już jest od dawna.

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6552599

A ja czekam na potwierdzenie dostawy na początku Września ekogroszku z Kazachstanu :)

Miałem go wiosną na testach i wypadł bardzo dobrze - minimalnie słabiej od Wesołej [wg świadectwa z badania ma 29 MJ/kg a Wesoła 29,5 MJ/kg], więcej popiołu bo 8,5%, no ale przewidywana cena to 780 zł / tonę :)

...

.

A jak tam z jego rogowatością i siarczystością?

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6552614

Nikt nie jest górnikiem z przymusu.

Nie górnikiem - czasem tak.

Świat nie jest prosty. I nigdy nie będzie.

Uważam trochę inaczej.

Oczywiście zawsze świadomo wybierasz co w życiu chcesz robić.

Nikt nie powiedział,że życie to łatwizna.

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6552620

Do mnie też rano dotarło, 3 palety stoją na podjeździe i czekają na rozładunek. Poklepane worki jutowe pylą, więc jest nadzieja na w miarę suchy opał :-)

No u mnie też wygląda wszystko OK.

Jedynie co to do tej pory zawsze miałem różne węgle w różnych kolorach worków. A teraz wszystko jednakowe :D

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6553362

Węgiel z Bartexu rozpakowany. Wesoła w jutowych workach sucha, natomiast Retopal im niżej tym bardziej mokry, ale z worków nie cieknie, podobnie Wesoła w folii, ot nieco mokra, jak to płukany węgiel. Na tym etapie jestem zadowolona, teraz kwestia - jak to się będzie palić :-) Ale o tym jak się ochłodzi...

A na jednakowe worki znalazłam sposób, marker w dłoń i cierpliwie podpisujemy ;-)

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6553379

W jakie worki pakuje Bartex? Na stronie jest napisane, że foliowe. Ale czy mają jakaś wentylację?

A z powyższego postu nie wynika to zbyt jasno :)

To samo pytanie tyczy się Kareny...

Niebawem będę coś zamawiał, ale rodzaj worów jeszcze mnie interesuje.

https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6556158

Jak masz palnik który trawi grubszą frakcję - to lepiej grubsze. Jest mniej zanieczyszczone, lepiej się pali. Przemyśl też jakiś słabszy węgiel do zmieszania z tą Wesołą na okres przejściowy.
https://forum.murator.pl/topic/146355-ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page/351/#findComment-6556750