Wilchelm 28.12.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Są różne i można się nieźle władować więc nie radzę brać większej ilości bez testowania mniejszej i pewności, że to taki sam węgiel. Na co zwracać uwagę? Jakieś oznaczenia etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 28.12.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Na co zwracać uwagę? Jakieś oznaczenia etc. oznaczenia oznaczeniami - liczy się tylko i wyłącznie realne sprawdzenie w kotle - napis na worku przyjmie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 28.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nie wiem skąd takie komentarze. Ja w tym roku zakończyłem testowanie brunatnego z Komoran i rzeczywiście nie polecam. Obecnie palę wesołą kupioną w lipcu b.r. i jest naprawdę super. Rusek z Barteru był niezły, ale popiołu o wiele więcej niż wesoła, mniej kaloryczny i przede wszystkim nie był suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 oznaczenia oznaczeniami - liczy się tylko i wyłącznie realne sprawdzenie w kotle - napis na worku przyjmie wszystko To zrozumiałe, ze trzeba zrobić test. Ale na pewno są jakieś informacje np., z jakiej kopalni itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woj_tek_ 29.12.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam od dwóch dni mam zasypanego Kazacha i jest problem ze spalaniem jego i z ustawieniem jest to jakaś masakra.Pali ktoś może nim, przydały by się jakieś uwagi co do tego eko jak go spalić. Jak narazie to mam podawanie-5 sek.przerwa 70-sek dmuchawa 28%. Mam mnóstwo niedopałków i dziwnych posklejanych figur po nocy pół popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 29.12.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Potrzebuję opinii na temat Ekogroszku z kopalni Kazimierz Juliusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 29.12.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ja pale obecnie ekogroszkiem rosyjskim prawdopodobnie jest to CZUK. Cena u mnie na składzie to 740 tona. Pali się super jestem zadowolony kaloryczność podobna do Retopal i wydaje mi się ze popiołu ciutek mniej niż z Retopal. Teraz przy większych mrozach dołożylem na 160kg ruska 90kg bobrka i jestem z tego zadowolony. Wypala się ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 29.12.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Nie wiem skąd takie komentarze. Ja w tym roku zakończyłem testowanie brunatnego z Komoran i rzeczywiście nie polecam. Obecnie palę wesołą kupioną w lipcu b.r. i jest naprawdę super. Rusek z Barteru był niezły, ale popiołu o wiele więcej niż wesoła, mniej kaloryczny i przede wszystkim nie był suchy. Moja tez z lipca. Uzupelnie tez komentarz do spalania dla urzytkownikow ecoal, przy dodatnich temperaturach lepiej spalalo i mniej wegla szlo na w automacie, temperatururu +1- + 10 ostatnie 3 dni -1 - -7 przeszedlem na grupowe moc 8kw nadmuch 38% i lepiej jest w grupowym, wynika to z tego, ze przy wysokich temperaturach grupowe nie chodzi w sposob ciagly teraz w miare tak i od razu widac roznice. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.12.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 A WSZYSCY POLACY oczywiście od wielu wielu lat składają się na pensje , przywileje i dopłacają do nierentownych kopalni , mimo że mało kto jest zainteresowany tym opałem ... Widzę,że masz nieźle w główce poukładane.Może to coś trochę rozjaśni.Całkiem świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 30.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 O dokładnie takie coś mi się robi na "miale z Piasta" ... Robi mi się "kolba" a najgorsze że powstaje już głęboko w palniku i później nawet mocne dmuchanie nic nie daje ... Część tej "kolby" trochę się dopala , ale i tak duża część ląduje popielniku ... To chyba najgorszy możliwy spiek Ja z tym walczę od dłuższego czasu, miałem to na pseudo Wesołej z Bartexu a teraz na groszkomiale z Kareny. Zauważyłem że krótkie cykle spalania się u mnie się nie sprawdzają (mam starą retortę), więc zacząłem wydłużać do 10/100. Pod koniec cyklu spalania robi się mała dziura w palniku dzięki temu dopala się to co prawie spadło do popielnika, potem dawka 10 sek węgla wyrównuje kopczyk. Wahania temp spalin sięgają max 10 stopni więc nie ma tragedii, w popielniku mało niedopalonego drobnego więga, przy krótkim cyklu były kawałki kaczana kukurydzy. Ale kocioł mam lekko przewymiarowany jak to określił @kobra64, więc mogę sobie na coś takiego pozwolić, przy -10 stopni kocioł dawał radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Ja z tym walczę od dłuższego czasu, miałem to na pseudo Wesołej z Bartexu a teraz na groszkomiale z Kareny. Zauważyłem że krótkie cykle spalania się u mnie się nie sprawdzają (mam starą retortę), więc zacząłem wydłużać do 10/100. Pod koniec cyklu spalania robi się mała dziura w palniku dzięki temu dopala się to co prawie spadło do popielnika, potem dawka 10 sek węgla wyrównuje kopczyk. Wahania temp spalin sięgają max 10 stopni więc nie ma tragedii, w popielniku mało niedopalonego drobnego więga, przy krótkim cyklu były kawałki kaczana kukurydzy. Ale kocioł mam lekko przewymiarowany jak to określił @kobra64, więc mogę sobie na coś takiego pozwolić, przy -10 stopni kocioł dawał radę Też testowałem ustawienie 10/100 , nawet jeszcze wczoraj miałem takie ustawienia , ale niestety nie byłem zadowolony z tego co widziałem w popielniku. Teraz próbuję 2/22 ale naprawdę bardzo mocno dmucham przy otwartej na max przeslonie i idzie nawet do 200 stopni w komin ale zdaje mi sie że jest trochę lepiej .. Choć jakiś "rewelacji" się nie spodziewam , bo już za dużo ustawień i kombinacji sprawdzałem i żadna sie nie sprawdziła ... Choć u mnie w popielniku znajduję sporo łupków , nawet takie które mają po kilka centrymetrów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 30.12.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Teraz pytanie takie:wiadomo, że zmiana ustawień z zachowaniem stosunku mocy np. 6/60 zmieniamy na 3/30 ma wpływ na ewentualne zmniejszenie spieków.Ale czy takie zamiany z większych „liczb” na mniejsze lub odwrotnie ma także wpływ na inne kwestie, np. spalanie lub inne? Jakie są plusy i minusy takich zamian. Jeśli opał nie spieka to jak jest lepiej?Bardzo proszę o konkretne wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jak masz ładny popiół i wszystko dopalone, brak spieków, szlaki itd, znaczy że nic nie trzeba zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Wilchelm, 3/30 czy 6/60 podajesz to samo.Nie tylko ja tak doradzam a przede wszystkim tam gdzie ludzie mają problemy ze spiekaniem żeby ustawiać czas podawania nisko a częściej.Ślimak częściej wzrusza złoże, idą mniejsze porcje i paliwo mniej się "klei" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.12.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Teraz pytanie takie: wiadomo, że zmiana ustawień z zachowaniem stosunku mocy np. 6/60 zmieniamy na 3/30 ma wpływ na ewentualne zmniejszenie spieków. Ale czy takie zamiany z większych „liczb” na mniejsze lub odwrotnie ma także wpływ na inne kwestie, np. spalanie lub inne? Jakie są plusy i minusy takich zamian. Jeśli opał nie spieka to jak jest lepiej? Bardzo proszę o konkretne wyjaśnienie. Może nie wiele ale ma trochę większego kopa jeżeli chodzi o 6/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 31.12.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie,Pytanie do tych którzy mocno w tym "siedzą"Czy na rynku jest jeszcze dostępny eko z kopalni Kazimierz Juliusz?Pytam bo mnostwo skladow oferuje ten ekogroszek we wlasnych workach a kopalnia jest z tego co wiem w stanie likwidacji Edytowane 31 Grudnia 2014 przez buhaj39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 31.12.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Panowie, Pytanie do tych którzy mocno w tym "siedzą" Czy na rynku jest jeszcze dostępny eko z kopalni Kazimierz Juliusz? Pytam bo mnostwo skladow oferuje ten ekogroszek we wlasnych workach a kopalnia jest z tego co wiem w stanie likwidacji Kolego, wątpię. Ja też ostatnio kupiłem deklarowany opał z tej kopalni. W opinii „palaczy” to jeden z łatwiejszych groszków do spalenia. Okazało się, że to straszne dziadostwo. Wszystko się sklejało jak cholera. ps. też kupiłem workowany ręcznie przez skład. Na małych składach każdy kantuje ile wlezie. Chcą się pozbyć i zarobić kosztem naszym i naszych nerwów. Coraz gorszy jest opał. Większość, które miałem okazję kupić bardzo się sklejała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 31.12.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 No niestety,ale taka wiekszosci Polakow natura,byle okantowac na wszystkim na czym sie da.Ja kupilem ostatnio ekogroszek rzekomo "Kazimierz" pakowany w worki na skladzie Weglobud w Żorach.Nawet nie jest zly,troche sie spieka ale w porownaniu z retopalem z Bartexu spala sie super.Juz sie zaczynam przyzwyczajac do tych kalafiorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mn268 01.01.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Ja palę jaretem. Polecam każdemu kto pierwszy raz ma piec z podajnikiem. Łatwo nauczy się ustawień pieca.Ja już palę dobrych pare lat i nigdy nie miałem z nim problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.01.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Witam od dwóch dni mam zasypanego Kazacha i jest problem ze spalaniem jego i z ustawieniem jest to jakaś masakra.Pali ktoś może nim, przydały by się jakieś uwagi co do tego eko jak go spalić. Jak narazie to mam podawanie-5 sek.przerwa 70-sek dmuchawa 28%. Mam mnóstwo niedopałków i dziwnych posklejanych figur po nocy pół popielnika. To pewnie nasz węgiel. Teraz pytanie takie: wiadomo, że zmiana ustawień z zachowaniem stosunku mocy np. 6/60 zmieniamy na 3/30 ma wpływ na ewentualne zmniejszenie spieków. Ale czy takie zamiany z większych „liczb” na mniejsze lub odwrotnie ma także wpływ na inne kwestie, np. spalanie lub inne? Jakie są plusy i minusy takich zamian. Jeśli opał nie spieka to jak jest lepiej? Bardzo proszę o konkretne wyjaśnienie. lepiej 6/60 a nawet 9/90 Edytowane 2 Stycznia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts