SUSPENSER 19.04.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 A jakie masz zdanie o Piaście, czy Piekarach? Lub też o Sobieskim. Dostałem bardzo obiecujące oferty i stąd moje pytanie do znawców tematu. Pozdrawiam. Piekary są ok, tylko drogie, Piasta ani Sobieskiego nie testowałem to się nie wypowiadam - może ktoś inny podpowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 19.04.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Piekary są ok, tylko drogie, Piasta ani Sobieskiego nie testowałem to się nie wypowiadam - może ktoś inny podpowie ... Cena Piekar i Chwałowic taka sam na kopalni.... 664zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 19.04.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 W takim razie co się stanie jak w okolicach palety tego cud paliwa postawie dwa otwarte woreczki przy zetce ?Też mam się bać ? ,,,, Jest powietrze (nawet sporo), jest czas (także sporo), ale brakuje temperatury do zainicjowania żarzenia opału. Możesz być spokojny. Chociaż spore hałdy z węglem, czy też pozostałościami po procesie wzbogacania węgla, potrafią same zainicjować proces spalania bezpłomieniowego ,,,, Osuszanie jakiś dziwnym trafem nie spowodowało zapłonu groszku, miału, trocin , mieszanin groszku,miału i trocin w różnych proporcjach. Tylko cud varmo samospaliło się w koszu Na opakowaniu VARMO nie ma informacji : nie nadaje się do kotłów z osuszaniem paliwa w koszu ... Ja nie muszę znać składu cud paliwa ... Na stronie producenta też takowego info nie było - zrobiłem sobie kopie stronki na wszelki wypadek ,,,, Pomogłeś mu w tym i to zdecydowanie, dostarczając powietrze przed palnikiem. O odpowiednią temperaturę opału zadbał sam palnik. ,,,,Andrzeju wiem że lubisz eksperymenty - zasyp sobie w swoim kociołku VARMO i spróbuj grzać tylko CWU ... Niech "postoi" sobie w zasobniku troszkę ... Fakt lubię eksperymenty, szczególnie w tych dziedzinach na których się nie znam. Gdy byłem młody, przychodziłem na popołudniowe i nocne dyżury do mej przyszłej małżonki, która pracowała wtenczas w laboratorium medycznym. W czynie społecznym naprawiłem im komorę do posiewu bakterii. Oczywiście wykorzystałem naprawioną komorę i przez miesiąc hodowałem, krzyżowałem i utrzymywałem przy życiu różne żywe organizmy. Do czasu, aż wybuchła mała afera. Paliwo kompozytowe Varmo także przetestowałem w moim kotle, opisałem to w lutym poprzedniego roku tutaj: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17129-czy-w%C4%99giel-i-kot%C5%82y-w%C4%99glowe-maj%C4%85-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/page-13#entry179024 i tutaj: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17129-czy-w%C4%99giel-i-kot%C5%82y-w%C4%99glowe-maj%C4%85-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/page-13#entry179369 oraz tutaj: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17129-czy-w%C4%99giel-i-kot%C5%82y-w%C4%99glowe-maj%C4%85-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/page-16#entry180386 Jak zarejestrujesz się na tym forum, to w bonusie zobaczysz skromną dokumentacje fotograficzna z przeprowadzonych eksperymentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 20.04.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Cena Piekar i Chwałowic taka sam na kopalni.... 664zł Dzięki. Zastanawiam się, bo mam ofertę bezpośrednią ze składu opału na Wesołą - 700zł/T loko, oraz Ekogroszek Sobieski - cena 600,00 zł 2. Ekogroszek Piast - cena 620,00 zł 3. Ekogroszek Piekary - cena 650,00 zł i to z transportem. Nie wiem co wybrać.Tu na tym forum ganią Wesołą,a chwalą Chwałowice. Chwałowicami pale teraz i nie jest to rewelacja; dużo sadzy oraz stosunkowo dużo popiołu. Miałem na próbę Wesołą - 3 worki i było rewelacyjnie; mało popiołu i czysty kocioł. Wada - cena(worki 820zł/T) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.04.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Wada - cena(worki 820zł/T) taka cena na Śląsku, czyli jednak znajomy nie ściemnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.04.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzięki. Zastanawiam się, bo mam ofertę bezpośrednią ze składu opału na Wesołą - 700zł/T loko, oraz Ekogroszek Sobieski - cena 600,00 zł 2. Ekogroszek Piast - cena 620,00 zł 3. Ekogroszek Piekary - cena 650,00 zł i to z transportem. Nie wiem co wybrać.Tu na tym forum ganią Wesołą,a chwalą Chwałowice. Chwałowicami pale teraz i nie jest to rewelacja; dużo sadzy oraz stosunkowo dużo popiołu. Miałem na próbę Wesołą - 3 worki i było rewelacyjnie; mało popiołu i czysty kocioł. Wada - cena(worki 820zł/T) Może Jaret Plus?Jestem na etapie testowym i choć pora na testy nieodpowiednia, chyba go wybiorę go przyszły sezon.Cena w PSB Mrówka (oryginalne worki,dystrybucja) to ok 22pln za 25kg.Tani nie jest,ale na pierwszy rzut oka,spala się fajnie.Z kalorycznością,na 100% lepiej niż Kazach w deklarowanych parametrach.Mam już dosyć eksperymentalnych mieszanek i opału ze wschodu.Najważniejsza jest stała jakość opału.Przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.04.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzięki. Zastanawiam się, bo mam ofertę bezpośrednią ze składu opału na Wesołą - 700zł/T loko, oraz Ekogroszek Sobieski - cena 600,00 zł 2. Ekogroszek Piast - cena 620,00 zł 3. Ekogroszek Piekary - cena 650,00 zł i to z transportem. Nie wiem co wybrać.Tu na tym forum ganią Wesołą,a chwalą Chwałowice. Chwałowicami pale teraz i nie jest to rewelacja; dużo sadzy oraz stosunkowo dużo popiołu. Miałem na próbę Wesołą - 3 worki i było rewelacyjnie; mało popiołu i czysty kocioł. Wada - cena(worki 820zł/T) Piekary za 650zł z transportem? jak na kopalni są droższe? cena jak za darmo... bierz na potęgę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 20.04.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Może Jaret Plus?Jestem na etapie testowym i choć pora na testy nieodpowiednia, chyba go wybiorę go przyszły sezon.Cena w PSB Mrówka (oryginalne worki,dystrybucja) to ok 22pln za 25kg.Tani nie jest,ale na pierwszy rzut oka,spala się fajnie.Z kalorycznością,na 100% lepiej niż Kazach w deklarowanych parametrach.Mam już dosyć eksperymentalnych mieszanek i opału ze wschodu.Najważniejsza jest stała jakość opału.Przynajmniej dla mnie. Ja już czwarty sezon lecę na Jarecie Plus. Spala się bardzo przyzwoicie, parametry nie zmieniają się, popiół w normie. Cena na tą chwile to 740zł/t workowanego uwzględniając promocję -30zł/t Tauronu. Producenta mam 20km od domu więc koszt transportu niski, cóż chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.04.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja już czwarty sezon lecę na Jarecie Plus. Spala się bardzo przyzwoicie, parametry nie zmieniają się, popiół w normie. Cena na tą chwile to 740zł/t workowanego uwzględniając promocję -30zł/t Tauronu. Producenta mam 20km od domu więc koszt transportu niski, cóż chcieć więcej? Fajna cena.Na dolnym śląsku 820-840pln/tona,ale i tak za oryginalnie pakowany przez dystrybutora tyle zapłacę. Nie kupuję już niczego pakowanego "na składzie u Pana Zenka"-choć nie zawsze jest on winien.Słyszałem opowieści,że jedzie patelnia z kopalni,a po drodze zrzut,załadunek-i już mamy inny towar na pace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.04.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Filmik : https://youtu.be/LBkGAAYUipY Nie zrozum mnie źle (mam gdzieś jak kto ma w kotłowni),ale nie wyobrażam sobie kotłowni z takim zapyleniem na poziomie mieszkalnym,w bryle budynku.Choć widać niewiele,stan zapylenia na podajniku -poraża. Dobry filmik dla "amatorów" posadowienia kotłowni na paliwo stałe w bryle budynku mieszkalnego-i wszystkiego co to ze sobą niesie. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Może Jaret Plus?Jestem na etapie testowym i choć pora na testy nieodpowiednia, chyba go wybiorę go przyszły sezon.Cena w PSB Mrówka (oryginalne worki,dystrybucja) to ok 22pln za 25kg.Tani nie jest,ale na pierwszy rzut oka,spala się fajnie. Testowałem kiedyś Jaret Plus z PSB - wynik pod linkiem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 20.04.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dzwonił do mnie facet z Kareny zainteresowany sprawą ich worków u konkurencji... Bardzo go to zaciekawiło. To dwie konkurujące firmy. Już chyba sobie wyjaśnili teraz Rastar ma ten groszek po 740 zamiast 710, a Karena w promocji po 730 z 750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.04.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja już czwarty sezon lecę na Jarecie Plus. Spala się bardzo przyzwoicie, parametry nie zmieniają się, popiół w normie. Cena na tą chwile to 740zł/t workowanego uwzględniając promocję -30zł/t Tauronu. Producenta mam 20km od domu więc koszt transportu niski, cóż chcieć więcej? Z Jaretem Plus zawsze i wszystko zależy od dilera. A dokładniej - od tego jakiego węgla używa jako drugi składnik mieszanki i czy Jaret bierze z Sobieskiego czy z Janki. Ostatnio część dilerów zaczęła stosować Wieczorek - jako zamiennik za Wesołą. Niestety towar dość mocno ucierpiał na jakości. Znaczy - moc taki towar ma, ale ma też tendencję do spiekania się w koks. Ty kolego kalfred za takie pieniądze to bierz te Piekary - o ile to faktycznie Piekary. Albo na połowę Wesołą i Piasta - jeżeli dom potrzebuje więcej mocy. Jeżeli zapotrzebowanie domu wielkie nie jest - bierz Piasta, i może z pół tony Wesołej na wszelki wypadek - w razie naprawdę ostrych mrozów pomieszasz ją na pół z Piastem i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 20.04.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ty kolego kalfred za takie pieniądze to bierz te Piekary - o ile to faktycznie Piekary. Albo na połowę Wesołą i Piasta - jeżeli dom potrzebuje więcej mocy. Jeżeli zapotrzebowanie domu wielkie nie jest - bierz Piasta, i może z pół tony Wesołej na wszelki wypadek - w razie naprawdę ostrych mrozów pomieszasz ją na pół z Piastem i będzie git. Dzisiaj otrzymałem trzy różne worki od tego dostawcy na próbę Otrzymałem Piasta, Wesołą i Silesję gratis. Piekar na razie nie ma, będą za tydzień. Zobaczymy. Co myślicie o Silesji z Czechowic? Nie mogę znaleźć wiarygodnych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.04.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Silesia to szajs. dużo popiołu, lubi się też trochę koksować, popiół też lubi się spiekać. Sporo poniżej ceny Piasta - można się zastanowić. Tak w okolicach ceny Jareta ( bez plusa ) moim zdaniem to jest warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.04.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Testowałem kiedyś Jaret Plus z PSB - wynik pod linkiem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER Ja w ten ranking wiary nie daję.Palnik,palacz,rok w jakim towar spada z kopalni. Tak czy siak.Wolę w oryginalnych workach,dystrybucja-bo tam ktoś dba o jakość-a niżeli skład-workowanie itd. Moja wola.I tak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.04.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Co myślicie o Silesji z Czechowic? Nie mogę znaleźć wiarygodnych parametrów. Na palnik go,okna na oścież i patrz co masz na palniku.Sauna w domu się przyda.a co kupiłeś- zobaczysz sam. Składy z workowanym opałem "niby" z kopalni,radze omijać.Sami nie wiedzą co tam mają. Mieszanka.To towar ma być od dystrybucji,oryginalny worek jak kopalnia na stronie pokazuje. Luzak-walisz w ciemno. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.04.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ja w ten ranking wiary nie daję.Palnik,palacz,rok w jakim towar spada z kopalni. Tak czy siak.Wolę w oryginalnych workach,dystrybucja-bo tam ktoś dba o jakość-a niżeli skład-workowanie itd. Moja wola.I tak napisałem. napisałeś też że będziesz Jaret Plus chyba kupował. To tak jakby wyklucza to co piszesz tutaj. Jaret Plus powstaje na placu u sprzedawcy, jest mieszanką Jareta z drugim, wyżej kalorycznym węglem. Stosowane są Wesoła, Bobrek, Chwałowice, Wieczorek, czasem nawet można spotkać domieszkę Jankowic. Zdarza się też mieszanka z wyżej kalorycznym ruskiem typu kazach. Sprzedawca ze statusem dilera bądź autoryzowanego sprzedawcy Taurona Wydobycie robi mieszankę, oddaje do badania, Tauron Wydobycie ją certyfikuje i nadaje prawo do posługiwania się nazwą handlową Jaret Plus. Jeden raz - kiedy ten sprzedawca rozpoczyna produkcję Jareta Plus. A co w późniejszej działalności ten diler do jareta domiesza - to już jego wola. Pańska sprawa - i chłopa nie dotyczy. Więc radziłbym - nie pisz o rzeczach o których nie masz bladego pojęcia. A już szczególnie radziłbym powstrzymanie się od doradzania w sprawach na których się nie znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 21.04.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Pozostaje mieć nadzieję, że sprzedawca chce zdobyć klienta na wiele lat a nie zrobić jednorazowego wała Ten od którego ja kupuję akurat trzyma poziom od kilku lat, miesza chyba z Wesołą bo sprzedaje ją również luzem. W każdym razie odkąd kupuje u niego (4 lata) nie zmieniałem ustawień pieca więc chyba parametry węgla nie zmieniły się jakoś radykalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 21.04.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jaret Plus powstaje na placu u sprzedawcy, jest mieszanką Jareta z drugim, wyżej kalorycznym węglem. Dzięki za uświadomienie. Miałem właśnie tu pytać, czy to możliwe, że kupowany na lokalnym składzie Jaret w istocie nim jest, gdyż skład ten ma kruszarkę i sam produkuje ekogroszek. Myślałem, że ten powstaje na kopalni i w takiej postaci jest dystrybuowany. Zatem wygląda, że w istocie palę Jaretem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts