SUSPENSER 19.05.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 U siebie jeszcze nie wygaszałem kotła bo rano bywa po kilka st C na dworze więc trochę czasem się podgrzewa zwłaszcza w łazience, żeby kafle nie były zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.05.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) Kaszpir gdzie Ty mieszkasz w Suwałkach? że jeszcze kocioł odpaliłeś.... Pod Toruniem , ale czasami mam zimniej niż w Suwałkach , bo mam niedaleko Wisłę i 2 jeziora , a dodatkowo jestem w tzw "pradolinie Wisły" ... W ubiegłym roku też gasiłem kocioł pod koniec kwietnia i co najwyżej lekko przepalałem kominkiem (sporadycznie) i było ciepło , ale w tym roku wahania temperatur są naprawdę duże i widzę że bez wspomagania nie ma szansy na odpowiednią temperaturę w domu. Czekałem , czekałem i sie nie doczekałem ... Edytowane 19 Maja 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal1978 19.05.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Witam, grzeje ktoś może ekogroszkiem Piast wodę?Jakie parametry macie przy tym ekogroszku ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 20.05.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Masochiści;),kończą sezon grzewczy pod koniec kwietnia,zaczynają od 1 listopada i chwalą się pózniej jak mało węgla spalili na sezon.Za to w maju,wrześniu i pazdzierniku mieszkają w chłodzie brrr.Ja kotła nie wygaszam,jak jest potrzeba odkręcam zawór na chałupę na 2-3h i ma być przyjemnie 22*C,oprócz sypialni(lubię do spania 19*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Ja też nie wygaszam, bo grzeję CWU ale pompkę od CO już dawno wyłączyłem, w domu w zależności od temp. w danym dniu i nasłonecznienia : 21-24C : centralna PL ale może dlatego dobrze się nagrzewa bo brak izolacji dachowej i styro na ścianach tylko 8cm - w tym momencie mam 23C w chałupie Edytowane 20 Maja 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 20.05.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 A ja mam 7°C na zewnątrz i wiele lepiej już dziś nie będzie - i jak tu życ??U mnie sezon grzewczy kończy się najczęściej pod koniec maja, a rozpoczyna w połowie sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.05.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Masochiści;),kończą sezon grzewczy pod koniec kwietnia,zaczynają od 1 listopada i chwalą się pózniej jak mało węgla spalili na sezon. Za to w maju,wrześniu i pazdzierniku mieszkają w chłodzie brrr. Ja kotła nie wygaszam,jak jest potrzeba odkręcam zawór na chałupę na 2-3h i ma być przyjemnie 22*C,oprócz sypialni(lubię do spania 19*C) Czy ja wiem czy masochiści ... Ja kończę sezon pod koniec kwietnia i rozpoczynam we wrześniu. Zawsze podaje kiedy rozpoczynam i kończę sezon. Przez kilka sezonów tragedii nie było w temperaturą , ale w tym roku pogoda jest w kratkę i jest średnio chłodniej niż rok temu ... Co najwyżej kilka dni lekko dogrzewam kominkiem , bo to jedyna szansa aby odpalić kominek , bo w sezonie nie odpalam komina , bo nie ma sensu , choć u mnie kominek ne dogrzeje całego domu a jedynie salon , wiec jako główne źródło ciepła nie ma sensu. Na poddaszu bez żadnego grzania mam dużo cieplej niż na parterze , ale to zapewne zasługa że jest dużo lepsze ocieplenie niż na parterze i dużo lepsze "nasłonecznienie" niż na parterze ... CWU grzeję bojerem wiosna/lato a kocioł odpoczywa , ale chyba zrezygnuję z grzania CWU poza sezonem bojlerem i kocioł będzie działał cały rok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosiorek2508 21.05.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam. Ma ktoś jakieś info o wesołej z Bartexu? Poprawiło się coś ? W zeszłym sezonie byłem zadowolony a teraz nie wiem....czy kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.05.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 A ja mam 7°C na zewnątrz i wiele lepiej już dziś nie będzie - i jak tu życ?? U mnie sezon grzewczy kończy się najczęściej pod koniec maja, a rozpoczyna w połowie sierpnia Podobnie jak u mnie Zresztą nie patrzę na to bo pogodówka robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 21.05.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam.Może mi ktoś powiedzieć co wchodzi w skład kotłowni ?mam kilka wycen ale już się gubię.-kocioł wiadomo-zasobnik na cwu wiadomo-komin teża co z resztą te pompki mieszacze itp??dodam ,że ogrzewanie podłogowe w całym domu będzie.Fajnie jak byście podali koszty kotłowni z instalacją.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.05.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Podobnie jak u mnie Zresztą nie patrzę na to bo pogodówka robi swoje. Ja odpaliłem ponownie kocioł 2 dni temu , bo ... zimno i w domu i na zewnątrz. Grzeje CWU + CO. Grzeje CO jedynie na parterze (100% podłogówki). Na piętrze ogrzewanie wyłączono bo cieplej niż na parterze. Pierwszy dzień ogrzewania zużycie 3,1kg opału , drugi dzień - 1,8 kg opału , choć wyniki mogą mieć lekko błąd bo może być źle wpisana waga ale sądzę że +/- max 10%. Podłogówkę pilnuje sterownik pogodowy , który też steruje pompą podłogówki. Jak jest powyżej 16 stopni to wyłącza grzanie , jak poniżej 10 stopni to włącza. Powoduje to że dom sie nie przegrzewa , bo powyżej 16 stopni na zewnątrz wyliczona minimalna temperatura wody jest za niska i nie mam możliwości tak chłodnej wody puścić w obieg bez przegrzania domu ... Więc spokojnie mógłbym nie wyłączać wogóle CO i kotła nawet w lato , bo automatyka całkowicie się tym zajmie i w ciepłe lato ogrzewanie i tak nie będzie działało , no chyba że spadnie temp poniżej 10 stopni , a raczej w lato noce są cieplejsze ... W następnym tygodniu być może zrobię zakupy opału. Sądzę że wezmę z 1 tonę opału Energo. Jak będzie suchy i przy obecnym zapotrzebowaniu będzie się ładnie spalał to wezmę jeszcze jedną tonę trochę później ,,, Bo dwóch ton od razu się trochę boje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.05.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Opał już zamówiony. Wziąłem 2 tony ekogroszku Energo Extra. Obiecano mi że na czwartek będzie dostarczony. Sprzedawca mówił że jest suchy i magazynowany pod zadaszeniem .. Zobaczymy ... Czytałem jakąś opinię kogoś kto nie tak dawno zamówił i podobno był suchy (choć dla każdego "suchy" to co innego) i niby dobrze się spala ... Zobaczmy .... Cena z transportem w promocji 705zł , więc nieźle ... Mam nadzieję że nie będzie wtopy Kocioł u mnie 19 maja działa. Obecnie grzeje tylko wodę. Spalanie 1.7kg , ale nie wiem czy dobrze wbiłem wagę opału (ustawione 4,5 g) , więc może byś jakaś niedokładność. Pali się ekogroszek Chwałowice (podobno), dostawa z 2013r. Czyli w moim przypadku wielki powrót do ruskiego opału. Dam znać jak przyjdzie co to za cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 " Cena z transportem w promocji 705zł , więc nieźle ..." Uuulala Za Ekoret płaciłem 840zł/t i to bez transportu. Z promocjami różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 26.05.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Opał już zamówiony. Wziąłem 2 tony ekogroszku Energo Extra. Obiecano mi że na czwartek będzie dostarczony. Sprzedawca mówił że jest suchy i magazynowany pod zadaszeniem .. Zobaczymy ... Czytałem jakąś opinię kogoś kto nie tak dawno zamówił i podobno był suchy (choć dla każdego "suchy" to co innego) i niby dobrze się spala ... Zobaczmy .... Cena z transportem w promocji 705zł , więc nieźle ... Mam nadzieję że nie będzie wtopy Kocioł u mnie 19 maja działa. Obecnie grzeje tylko wodę. Spalanie 1.7kg , ale nie wiem czy dobrze wbiłem wagę opału (ustawione 4,5 g) , więc może byś jakaś niedokładność. Pali się ekogroszek Chwałowice (podobno), dostawa z 2013r. Czyli w moim przypadku wielki powrót do ruskiego opału. Dam znać jak przyjdzie co to za cudo W Truscie brałeś? czy bezpośrednio w Energo? daj znać jak już dojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.05.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 W Truscie brałeś? czy bezpośrednio w Energo? daj znać jak już dojdzie W Truscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 27.05.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 W Truscie. daj znać zaraz jak przyjdzie czy jest faktycznie suchy to i ja też zamówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 27.05.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 W Truscie.Jak dojedzie to zaprezentuj co to doszło, też jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosiorek2508 27.05.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 do mnie dziś przyszedł ten groszek i faktycznie jest suchy jak pieprz.... jeszcze nim nie paliłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 28.05.2015 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A zdjęcia gdzie Faktycznie jest taki jak piszą 8-25 czy drobniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosiorek2508 28.05.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A zdjęcia gdzie Faktycznie jest taki jak piszą 8-25 czy drobniejszy ? Nie mam czasu fotek zrobic, tyle co do garazu wrzucilem. Frakcja jest raczej drobniejsza, ale sprawdzalem tylko 3 worki bo akurat byly delikatnie rozdarte.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts