widmo555 05.07.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Witam wszystkich. Kupowałem z Bartexu przez ostatnie 2 sezony ekogroszek Gold zawsze latem. Szybko,sprawnie , miła obsługa. Węgiel suchy, dobrze zapakowany tylko kurier do bani (Poczta Polska). za każdym razem pouszkadzane palety, co z tym idzie porozwalane worki. Miesiącami ciągałem się z reklamacjami. Kupa nerwów, straconego czasu i groszowe zadośćuczynienie niewyrównujące nawet niedoboru wysypanego groszku w przeładunkach podczas transportu do miejsca docelowego. W tym roku miałem zamiar kolejny raz kupić w Bartexe, ale........, ale nie kupię z przekory. Ludzie z Bartexu myślą chyba, że mają do czynienia z idiotami i mogą sobie z nich jaja robić. Dwa tygodnie temu promocja Gold 840zł/tona - myślę sobie dobra cena można będzie kupić. Dzisiaj wchodzę patrzę nadal promocja - 870zł/tona - 30 zł w górę w promocji w ciągu 1,5 tygodnia. Normalnie szał - miarka się przebrała za takie złodziejskie podchodzenie do klienta i robienie z ludzi głupków. Mam zatem pytanie i prośbę o doradzenie jaka firma jest uczciwa wobec klienta i proponuje dobrej jakości groszek : Karena - Wesoła, lub żółta Iskra Prestige Premium - Wesoła Bio-Pol - Wesoła lub Pieklorz Gwóźdź - Wesoła WęgloBud- Piekłorz Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 06.07.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Tez mam możliwość kupna ekogroszku z wesołej Groszek 2. niby ponad 28 KJ, popiół do 5% i siarka też niska ponoć się nie spieka. Przysłał sprzedawca certyfikat. Cena ok 830 z wysyłką. firma z katowic ulica zamkowa. Specjalnei nie podaje nazwy aby nie bylo ze reklama. Czy groszek z tej kopalni się czasem nie spieka przy takiej dużej kalorycznosci? Ktoś tym palił?Lub co polecanie aby nie było ton popiołu i aby to poprostu grzało, bo co za interes kupić tanio i spalić np 6T jak mozna kupić drożej i przewalić tylko 4T. Edytowane 6 Lipca 2015 przez kloskak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosiorek2508 06.07.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 iskre żółtą z kareny mozna brać bez obaw ze sie nie będzie spiekać ? to są chwałowice tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 06.07.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) na Wieczorku nie robią ekogroszku więc nie ma nigdzie informacji o liczbie R więc musi to byc pewnie kruszone gdzieś na placu Kupiłem 3 tony, cena z allegro 895/t z przesyłką, kurier przywiózł w czwartek, węgiel suchutki, waga worków lekko ponad 25kg, wszystko perfekcyjnie zapakowane, żaden worek nie rozerwany, zobaczymy na jesieni jak się będzie spalać ale jestem dobrej myśli bo parametry węgla bardzo zachęcające Edytowane 6 Lipca 2015 przez mclear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.07.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Co do Wesołej napiszę krótko - odpuściłem ją sobie bo była ostatnio tak spiekalna, że tylko po zmieszaniu z innym węglem się nadawała do spalania w kotle z podajnikiem, ale jak chcecie ryzykować to poczekam na Wasze recenzje z nadchodzącego sezonu, może się poprawiła. Póki co za tydzień powinienem mieć nowy rodzaj ekogroszku i gdy go przetestuję napiszę czy będzie w ofercie i w jakiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 07.07.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Co do Wesołej napiszę krótko - odpuściłem ją sobie bo była ostatnio tak spiekalna, że tylko po zmieszaniu z innym węglem się nadawała do spalania w kotle z podajnikiem, ale jak chcecie ryzykować to poczekam na Wasze recenzje z nadchodzącego sezonu, może się poprawiła. Póki co za tydzień powinienem mieć nowy rodzaj ekogroszku i gdy go przetestuję napiszę czy będzie w ofercie i w jakiej cenie. Ja kupiłem z Wesołej i testowałem to na ciepłej wodzie i jak były te chłodne dni to trochę puściłem na dom. Palił się bardzo ładnie, popiołu mało i spieków tez nie było. Sprzedawca mówił, ze bierze tylko z wydobycia , bo na hałdzie leży ten stary z duża spiekalnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.07.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Hmm czyli jest nadzieja - trzeba więc najpierw poczekać aż ten z hałd wyprzedadzą. Sprawdzić go można łatwo nastawiając dużą moc jak na srogą zimę - wtedy nawet przy krótkim grzaniu CWU i trochę na dom powinno być widać czy się spieka czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmo555 07.07.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Zatem podjąłem decyzję i zamówiłem Wesołą. Zima pokaże co to będzie. W tamtym roku rzeczywiście wesoła się spiekała, mimo najróżniejszych kombinacji z ustawieniami.W końcu dałem sobie na spokój i 2 razy dziennie zaglądałem do pieca, zwalałem z retorty kalafiorki.Mam nadzieję że z tego roku będzie lepsza.Zacznę palić to na pewno podzielę się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.07.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 a ja wróciłem do Ekoretamam pewność jego parametrów, przyzwyczaiłem się do lekkiego spiekania a w trybie letnim mam niższe spalanie niż rok temu na innym opale który podobno też miał 26MJmam więc zamiar zapas na zimę również zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 08.07.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Kobra - jaki polski urobek o deklarowanej przez sprzedawcę kaloryczności ok 25-26MJ może kosztować w okolicach Łodzi 650PLN/tona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.07.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 No chyba tylko Piast i Ziemowit. Luzem - bo w worach to za taką kasę nie widzę możliwości. W moich stronach coraz częściej ludzie sieją miał 25 z Piasta i Rokitę w ten sposób, że ziarno do 6 mm odsiewają do miałów, ziarno powyżej 25 mm do groszków a to co zostaje ( 6 - 25 ) sprzedają jako ekogroszek. Powiem tak - jak starannie przesiane to jest to zdecydowanie fajniejsze od Retopalu. Za taką kasę to jeszcze ewentualnie jakaś mieszanka typu Chwałowice+Janka, może Wesoła + Janka. Też luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 08.07.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Orientuje się ktoś jakie parametry ma rosyjski ekofroszek i miał w Składach Zagórski? Grzeję cwu teraz na ich miale i jest całkiem fajny - dużo kawałków a nie tylko piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 08.07.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 No chyba tylko Piast i Ziemowit. Luzem - bo w worach to za taką kasę nie widzę możliwości. W moich stronach coraz częściej ludzie sieją miał 25 z Piasta i Rokitę w ten sposób, że ziarno do 6 mm odsiewają do miałów, ziarno powyżej 25 mm do groszków a to co zostaje ( 6 - 25 ) sprzedają jako ekogroszek. Powiem tak - jak starannie przesiane to jest to zdecydowanie fajniejsze od Retopalu. Za taką kasę to jeszcze ewentualnie jakaś mieszanka typu Chwałowice+Janka, może Wesoła + Janka. Też luzem. A czy może to być kruszony z grubszej frakcji Jankowice? Sprzedawca nie ukrywa, ze kruszy kostkę i sprzedaje to jako eko luzem. Pamiętam kiedyś wspominał, że bierze węgiel z Jankowic, Chwałowic i chyba jeszcze z Marcela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 09.07.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Ja w tym roku znów będe palić wesołą + jaretem z gwoździa wychodzi najtaniej, nie chce mi się kombinować i przepłacać. A sama wesoła za bardzo spieka i lepiej ją sobie wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Paw 10.07.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Węgiel z kopalni jankowice i marcela nie nadaje się na ekogroszek. To są inne typy węgla i mają wysoką spiekalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 10.07.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Witam i mam pytanie o ekogroszek prestige platinum ,przeczytałem troche waszych komentarzy ale nie znalazłem zadnego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.07.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Węgiel z kopalni jankowice i marcela nie nadaje się na ekogroszek. To są inne typy węgla i mają wysoką spiekalność. Mimo że z informacji jakie podaje kopalnia wynika że typ 33 z Marcela faktycznie się nie nadaje do kotłów z podajnikiem to też zależy z jakich pokładów idzie ten węgiel. Mam kuzyna który pracuje na Marcelu i pali groszkiem z Marcela w kotle z podajnikiem, jest z nim trochę problemów przy grzaniu tylko CWU latem ale zimą sobie bardzo chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 11.07.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 mam pytanie do chłopaków co mają Wesołą czy wasz tez się bardzo błyszczy, jest twardy i ma złote naloty (siarkę), bo taki teraz kupiłem ale co mnie dziwi własnie się nie spieka ani nie kopci, jest bardzo mocny, zastanawiam się tylko czy to na pewno wesoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 11.07.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Jak różnicę pomiędzy platinum i prestige, jest sens dopłacać do do droższego? Myślę że nie ma sensu dopłacać, premium jest wystarczający. W tym roku chciałbym przetestować Ekomiał-siany ISKRA (Miał odsiewany z produkcji ekogroszku) z kareny, 660 z dostawą. Palił ktoś tym wynalazkiem? chciałbym na probę 1 tone kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
non36 11.07.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Jestem "świeżak" a więc chciałem sie przywitac i od razu zasypac pytaniami kolegów i koleżanki jesli takowe sa na forum. Co sądzicie o nowej propozycji "weglokoksu" Skarbek , paliłem dwa lata temu Pieklorzem z Bobrka kupinym w Imexsie workowany w kopalni (mega mokry) spieki i koksowanie ogromne po zmieszani z czeskim z marketu było OK, małe spalanie Ten rok paliłem brązowe worki Wesoła iskra kupiona w Karenie (droga) dużó popiołu bardzo ale to bardzo brudny piec, raz w tygodniu szczota i skrobaczka zaden sadpal nie pomagał, połowa worków rozklejona rozsypana, duże bryłki slimak zamiast na zawleczce to pracował na drucie zbrojeniowym 6 mm. Dodam że mam piec klimosza 15Kw stalowy obrotowa retorta i instalacja bez zaworów na wymienniku. Hej, a gdzie masz zamiar zamawiać Skarbka? Pytam, bom z Twojej okolicy, poniekąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts