Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Z mojego doświadczenia wynika,że Energo Extra ma taką samą kaloryczność jak ekomiał Rokita z Piasta,czyli 25MJ/kg.

Wziąłem ten opał rok temu na próbę zaraz po sezonie grzewczym w promocyjnej cenie 610zł/t luzem(skład opału na miejscu).

Za taką cenę się jak najbardziej opłaca ale w tym roku był o kilkadziesiąt zł droższy,a workowany grubo ponad 700zł więc się dla mnie bylo za drogo i kupiłem Rokitę po 580zł.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kaszpir007 ten Energo Extra to faktycznie/wyraźnie jest bardziej kaloryczny i ma mniej popiołu czy tylko chwyt marketingowy? jak będę kiedyś jechał przez Koło to wezmę po dwa worki o przetestuję

Nie mam pojęcia bo nie testowałem dokładnie , ale porównując czas na ile mi wytrzymywał Energo Extra to był zbliżony do czasu na podobno ekogroszku z Chwałowic .. Ale czy to były naprawdę Chwałowice , to tylko lokalny skład wie ...

Miałem paliłem dopiero pod koniec sezonu i mimo że podobno kaloryczny nie był to też tragedii nie było ...

Tyle że zrobiłem sie wygodny ;)

Kiedyś brałem opał luzem i sam pakowałem , ale to było sporo roboty i sporo wysiłku wymagało ..

Później brałem już tylko pakowany przez lokalne składy , ale nigdy nie wiedziałem co naprawdę kupuje i co jest faktycznie w workach , ile pakowane łopata worki faktycznie ważą , dodatkowo musiałem płacić za transport i później sam te worki transportować do garażu i układać ...

A teraz ?

Biorę opał z drugiego końca Polski , pakowany maszynowo , bez żadnych zanieczyszczeń , suchy , pakowany na palecie i kurier mi pakuje palete gdzie chce ..

Taniej , lepiej i bez żadnego wysiłku ...

Nawet jakby opał był słabszy o 10-15% od tego co brałem , to finansowo na to samo by wyszło (z lokalnego był po 800zł) a dodatkowym plusem jest to że NIC nie muszę nosić , układać i wiem że dostaję tyle opału za ile zapłaciłem ...

Zostało mi jeszcze trochę ekogroszku z Energo i dopiero jak go zużyję będę spalał miał. Sam jestem ciekawy o ile większe będzie zużucie ...

Zużycie opału u mnie za sezon grzewczy (wrzesień do końca kwietnia) to około 2,1-2,2 tony (CO+CWU) i jest niemalże bardzo zbliżone od lat a paliłem różnymi opałami i raczej średnio kalorycznymi ...

Z loklanego składu miałem przez 2 lata miał , podobno Piast 24Mj , ale większego badziewia nigdy nie miałem . Namęczyłem sie niesamowicie aby to cholerstwo spalić i był to najbardziej spiekający , koksujący sie opał jaki miałem ...

I z przyjemnością wróciłem do ruska. Jedyny minus to ilość popiołu , ale szczerze mówiąc .. .trudno ..

No i zakupiłem trochę grochu w Karenie.

2,5 tony czerwonej Iskry i 0,5 tony żółtej.

Węgiel dojechał po tygodniu od zamówienia. Odległość i sezon na tego typu zakupy zrobiły swoje.

Palety ładnie zastreczowane, Na workach skropliny jak to zwykle bywa w tego typu pakowaniu czyli worki foliowe i strecz. Jak zamawiałem w Bartexie to pomimo jutowych worków kropelki wody na streczu też były.

2 tony czerwonej iskry dojechały w zastępczych workach w kolorze białym - informacja na palecie

0,5 tony w oryginalnych i 0,5 tony żółtej też w oryginale. Oczywiście rozpakowałem po jednym worku z każdego rodzaju dla sprawdzenia. Przy transporcie do kotłowni rozszedł się jeden worek czerwonej na szwie. Reszta bez zarzutu, Poniżej zdjęcia:fot 1.jpgfot 2.jpgfot 3.jpg

Oczywiście węgiel nawet suchy, Jak będzie się dobrze spalał to pewnie w przyszłym roku z korzystam z oferty:)

Lestek ja już 2 sezon pale kareną - czerwona i żólta - problemów nigdy nie miałem

Raz tylko zamokło im na placu jakieś pól palety od góry zle ostreczowanej, ale dostałem 5 worków gratis za to dodatkowo do 1 t na palecie

Czerwona - Retopal z Piasta

Żółta - Chwalowice

Przy chwałowicach musisz uważać z wiatrem - bo nie lubi zbyt dużego

Edytowane przez Św.Mikołaj

Zacząłem palić miałem 23 MJ z PIasta i wysiewkami w Janiny ( około 21 MJ ). Cenowo rewelacja - dwukrotnie taniej niż niedrogim ekogroszkiem. Popiołu 10 - 12%. Za tą odrobinę mniej popiołu nie widzę sensu płacić dwukrotnie wyższych cen za ekogroszek.

Paląc miałem nie macie problemu z zawieszaniem się w koszu ? Mi się swego czasu trafił oszukany węgiel z miałem - musiałem nocować w kotłowni bo non stop się zawieszał w koszu. Palnik w piecu to Brucer.

Zbliża się druga zima w moim domu. Nie będę nic kombinował z opałem, tylko zrobię to samo co w tamtym roku. Palę miałem- odsiewem z pobliskiego składu Zagórski Składy Opału. Rosyjski węgiel, niby 23 MJ, popiół w akceptowalnej ilości, dużo kawałków do 35 mm. Kupuję po 460zł tona, pakuję w woreczki i układam na palecie. Wczoraj zakupiłem 1 tonę, zeszło się niecałe 1,5h z przejazdem. Za tydzień kolejna tona i zostanie mi dokupić 0,5 tony ekogroszku z tego składu po 650 zł tona, 25 MJ na większe mrozy.

Blisko mnie w Pilawie jest duży skład EnergoBielsk, muszę go odwiedzić bo też interesujący węgiel w ciekawych cenach. Może sie okaże, że 7km dalej jest fajniejsza oferta?

Mój piec to Skam Plus 12kw z SPP i miał jeśli jest suchy nie robi na nim żadnego wrażenia.

Paląc miałem nie macie problemu z zawieszaniem się w koszu ? Mi się swego czasu trafił oszukany węgiel z miałem - musiałem nocować w kotłowni bo non stop się zawieszał w koszu. Palnik w piecu to Brucer.
W kotle z palnikiem Ardeo nie wiesza mi się nawet lekko wilgotny, jest odpowiednia budowa kosza i wymiar zejścia paliwa. W drugim kotle zakombinowałem palnik rynnowy Ewmar Ness do kosza który pracował z fajką. Zejście paliwa jest tam naprawdę niewielki a kosz dołem nie ma zbyt wielkiej stromizny, raczej dość płasko się schodzi do otworu nad ślimakiem. Dla niego miał musi być suchy, wtedy idzie bez problemów.

Witam, ja zamawiałem niebieski z superopal.com w połowie sierpnia. Dzwoniłem do firmy na początku sierpnia, na pytanie o wilgotność węgla pan odpowiedział, że są po dużych ulewach i jeśli zależy mi na suchym to mam zadzwonić za tydzień bo suszą. W następnym tygodniu zadzwoniłem, pan powiedział, że mają już suchy opał więc go zamówiłem. Towar dojechał do mnie zgodnie z ustaleniami po ok. 5 dniach od zamówienia. Palety elegancko zastreczowane, ekogroszek całkowicie suchy. Co do palenia nim to jeszcze się nie wypowiem, kocioł z racji remontu w kotłowni ruszy dopiero, gdy na dworze się ochłodzi. Na lokalnych składach u mnie ekogroszek ruski po ok. 760 zł workowany + 30 zł za transport, ręczny rozładunek i układanie na paletach. Z superopal,com kupiłem za 715 zł/t, realizacja Pocztą Polską, rozładunek z ich strony paleciakiem w wyznaczone miejsce. Zobaczymy jak się będzie spisywał w porównaniu do zeszłorocznego ruska. Pozdrawiam

Lestek będziesz zadowolony, ładnie się spala i niewiele popiołu a moc swoją ma.

Mówisz o żółtej czy czerwonej?

Zobaczymy jak będzie to wyglądało w zimie. Jestem dobrej myśli.

Tak nawet myślę że jak się dobrze zahaczyłem to nie będę kombinował na przyszłość tylko dostawcę węgla już mam.

Dzięki Zbigmaz. Znów pomogłeś:)

Jak tylko będę mógł to się odwdzięczę.