ckj 29.09.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 http://ekogroszek-sklep.eu/eko-groszek A kupował ktoś tutaj? Ceny chyba dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 29.09.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 http://pw-d.pl/wegiel/37-ekogrysik-bigbag-1000-kg-wegiel-kamienny.html Palił ktoś ekogrysikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.09.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 http://ekogroszek-sklep.eu/eko-groszek A kupował ktoś tutaj? Ceny chyba dobre Jak to możliwe, ze za taką cenę groszek jedzie na wybrzeże a później np. wraca na południe? Na moje nie ma takiej opcji chyba, że mieszany... Firma też nie powala wyglądem, wystarczy luknąć przez street view. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 30.09.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Właśnie przyjechał retopal prosto z kopalni 800zl/t. Ładny gruby ale mokry jak diabli. Stronka pgg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.09.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Dwa razy na zadane pytanie o wilgotność otrzymałem tą samą odp. Jest wilgotny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 30.09.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 A skąd bierzesz wesołą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.09.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Wesołą jak i Retopal od Gwoździa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 04.10.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Czy ktoś się może orientuje z jakiej kopalni jest węgiel Prestige Platinum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZPNG 04.10.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Można tylko zgadywać skąd jest tak naprawdę to tylko ten w niebie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 04.10.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]368189[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]368190[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]368191[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]368192[/ATTACH] Patrze na zdjecie twojej kotłowni, powiedz mi czy masz pompkę przed wymiennikiem tzn taką która goni wodę z kotła na wymmienik? Bo za wymiennikiem na grzejniki jest.... Dobrze by było bo efektywnośc oddawania ciepła zwiększy się, a tak to masz grawitację na wymiennik i na grzejniki moze słabo dawać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ys 04.10.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 http://pw-d.pl/wegiel/37-ekogrysik-bigbag-1000-kg-wegiel-kamienny.html Palił ktoś ekogrysikiem? Witam, Mój pierwszy post na forum, ale pytanie na tyle ciekawe że postanowiłem zareagować. Według mojego rozeznania "ekogrysik 4-10mm " to nic innego jak specyficzna, "odpadowa" frakcja powstająca z wysiewania frakcji ekogroszkowej 8/10-25 mm. W naprawdę dużych ilościach powstająca w pobliżu terminali rozładunkowych, które wysiewają importowany (najczęściej rosyjski) węgiel na docelowe frakcje handlowe z tzw. niesortu, względnie z grubszych niż miałowa frakcji (10-30 mm, 10-50 mm). Przy wysiewaniu z frakcji miałowej (0-20 mm) "odsiewka" zawiera zbyt dużo ziaren o granulacji 0-4 mm by można ten materiał oferować w "detalu". Stąd moje podejrzenie co do pochodzenia. Na Śląsku a raczej w Zagłębiu (firma oferująca jest chyba z Dąbrowy Górniczej) są to terminale w Sławkowie - rzut kamieniem do D.G. Mój nos podpowiada, że to właśnie ten towar jest pakowany do tych big-bagów. Jeśli masz dobrze opanowany swój kocioł to moim zdaniem warto zaryzykować próbę spalania takiego materiału. Z importowanych węgli wschodnich, które są przerabiane/wysiewane na sławkowskich terminalach zdecydowana większość ma bardzo atrakcyjne parametry pod kątem używania ich w kotłach retortowych. Niska siarka (0,2-0,4%), niska zawartość popiołu (6-10%), marginalna spiekalność, optymalna wartość opałowa (23-26 MJ/kg) wysoka zawartość części lotnych i naprawdę duża skala produkcji wykluczają raczej jakieś zamierzone "oszustwo". A do tego czynnik cenowy: hurtowa cena _luzem_ podobnej odsiewki zazwyczaj jest połową ceny ekogroszku, przy zachowaniu większości jego parametrów (zazwyczaj przekroczona jest tylko zawartość wilgoci, a przez to trochę mniejsza wartość opałowa). W przedstawionym przypadku cena jest chyba zbyt wysoka, ale być może zadecydowały o tym koszt opakowania, marketingu, transportu, dodatkowego-precyzyjnego wysiewania? Jarek PS. Czasami palę taka odsiewką w kotle miałowym, ale w moim przypadku to przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ys 04.10.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Czy ktoś się może orientuje z jakiej kopalni jest węgiel Prestige Platinum? Ma bardzo wyśrubowane parametry jak na ekogroszek. Na worku jest wskazane pochodzenie: KWK Wieczorek. Generalnie kopalnia Wieczorek może posiadać węgiel o podanych w badaniu kontrolnym Hamiltona parametrach (wartość opałowa, zaw. popiołu i siarki są typowe dla tej kopalni). Nie pamiętam jednak bym kiedykolwiek czytał, że Wieczorek ma bardzo niską spiekalność (>20). Szczególnie ostatnio. Bardziej w przedziale typowym dla węgli typu 32.1-32.2 (20-40). Ale mogę się mylić. Na upartego można zadzwonić bezpośrednio do kopalni (nie producenta/pakowacza) i zweryfikować ten parametr Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 04.10.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ja kupiłem 3 tony na tą zimę ekogroszku extra firmy Energo, teraz mają worki szutrowe więc wszeka wilgotność powinna wyparować przed zasypaniem. Już chyba wszystko przetestowałem co na rynku i postawiłem na rosyjski, dobra kaloryczność, piękny popiół, zero niedopałków i brak spiekania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.10.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ja kupiłem 3 tony na tą zimę ekogroszku extra firmy Energo, teraz mają worki szutrowe więc wszeka wilgotność powinna wyparować przed zasypaniem. Już chyba wszystko przetestowałem co na rynku i postawiłem na rosyjski, dobra kaloryczność, piękny popiół, zero niedopałków i brak spiekania Zależy jaki rosyjski i na jakim palniku i kotle spalane. U mnie rosyjski spala sie tak sobie, palnik ekoenergii, najwiecej wkurzają mnie spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.10.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 http://pw-d.pl/wegiel/37-ekogrysik-bigbag-1000-kg-wegiel-kamienny.html Palił ktoś ekogrysikiem? Jak dla mnie to zwykły miał , a nawet nie miał a odsiewka tyle że bardzo drogi i pakowany w worek 1tonowy ... Miał pakowany w worki 25kg po 540zł masz w sklepie Energo ... Więc dla mnie ta cena to nic ciekawego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.10.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ja kupiłem 3 tony na tą zimę ekogroszku extra firmy Energo, teraz mają worki szutrowe więc wszeka wilgotność powinna wyparować przed zasypaniem. Już chyba wszystko przetestowałem co na rynku i postawiłem na rosyjski, dobra kaloryczność, piękny popiół, zero niedopałków i brak spiekania Ja także od 2 lat biorę z Energo. Bez problemowo się spala , ładny popioł, brak spieków koksowych , dobra kalorycznośc i jak dla mnie bardzo atrakcyjna cena. Alternatywa u mnie były lokalne składy , ale większosć nie workuje a Ci co workują wcale ciekawych cen nie mają a dodatkowo workują "łopatą" i w worku mnożna wszystko znaleźć a co jest w workach tylko właściciel wie ... A ceny wyższe a jakość gorsza .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 05.10.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Kolego Kaszpir zaopatrujesz się w opał z energo możesz napisać jaką ma frakcję ten miał? Czy może jest dużo pyłu i bardzo drobnej frakcji czy raczej w drugą stronę . Chcę kupić tonę na próbę i nie wiem czy warto retortę mam obrotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.10.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Kolego Kaszpir zaopatrujesz się w opał z energo możesz napisać jaką ma frakcję ten miał? Czy może jest dużo pyłu i bardzo drobnej frakcji czy raczej w drugą stronę . Chcę kupić tonę na próbę i nie wiem czy warto retortę mam obrotową. Miał jak miał Jest pył , są grubsze kawałki ... Najważniejsze jest aby palnik był dostosowany do spalania miału (zobacz w specyfikacji palnika). Jak nie jes to daj sobie spokój, bo do spalania miału palnik musi byc odpowiednio dopasowany , bo inaczej będziesz miał duuuże problemy i raczej go nie spalisz (będzie problem z podawaniem opału) Co do miału to na razie nim nie palę. Czekam aż skończy mi się ekogroszek Energo Extra i dopiero wtedy zacznę palić .. Ale testowo już nim paliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 05.10.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Dzięki. Palnik to obrotowy pancerpol miałami już paliłem tylko że teraz palę miałem z piasta 25 "podobno" i w miarę jest ok , wcześniej paliłem jakimś ekomiałem sprzedawca mówił że pochodzi on z zakładu przeróbczego Juliusz po 400 luz jest dość mocny w porównaniu to tego piasta musiałem wydłużyć przerwę z 40s do 70s ale jest duuuuuuuuużo popiołu , trochę spieka i słabo pali się na palniku jakby ciągle było mało wiatru. Ale mieszanka tych dwóch 50/50 jest już ok. Może bym spróbował tego energo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 06.10.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Patrze na zdjecie twojej kotłowni, powiedz mi czy masz pompkę przed wymiennikiem tzn taką która goni wodę z kotła na wymmienik? Bo za wymiennikiem na grzejniki jest.... Dobrze by było bo efektywnośc oddawania ciepła zwiększy się, a tak to masz grawitację na wymiennik i na grzejniki moze słabo dawać. . Sa dwie pompki. Daje dobrze, grzejniki aż parzą. Zastanawiam sie jak zmniejszyć zużycie opału. Jak pale na małych nastawach to kocioł sie meczy, usmolony od środka i powoli sie nagrzewa (retopal 5/60/2 przeslona 99%) ok 30kg na dobę, jak trochę dmuchnę to szybko dochodzi i sie odstawia ale nie osmala sie tak wewnątrz (retopal 8/50/2 50%) W domu 24.5 st/c głowice na kaloryferach na 4-4.5 grzejniki średnio ciepłe wiec dom chyba tak szybko nie oddaje. Edytowane 7 Października 2016 przez ckj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts